Soldano SLO100 + mody
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Re: Soldano SLO100 + mody
W sprawie lamp do końcówki napisz na alledrogo do "KrisLamp"
Brałem od niego właśnie 6P3-E.Idealnie sparowane.
Wzmacniacz działa na nich bez problemowo.
Brałem od niego właśnie 6P3-E.Idealnie sparowane.
Wzmacniacz działa na nich bez problemowo.
- schizwania
- 100...124 posty
Jestem ponownie...już odpaliłem wzmacniacz ...i się zaczęło rodeo hehehehe. Musiałem zamienić końcówki transformatora głośnikowego na uzwojeniu pierwotnym, bo miałem taki gwizd w głośniku, że szkoda gadać. Po zamianie "od kopa".
Końcówka uruchomiona na Tung-Sol'ach 6L6 ...prąd katod 46mA przy napięciu na katodach 402V. Prądy dobrane idealnie w każdej z katod...końcówka cicha jak makiem, ale po włączeniu zasilania na inverterze....pojawia się brum jeszcze nie analizowałem sytuacji z oscyloskopem ...ale obojętnie jaka lampa zaaplikowana - inverter generuje "już" brumik... Pewnie jedna z "pętli mas" w tym wzmacniaczu heheheh. Funkcjonalnie wszystko działa ....moc porażająca.....tynk ze ścian spada....Ale "sand" jakiś taki zapchany ...tak jak by był za głośny ze stopnia na stopień ....lekkie odkręcenie na kanale lead gain'u i master'a generuje za głośny dźwięk moim zdaniem. Nie mam teraz czasu zbytnio na kombinowanie ...ale tak na szybko zanim zrobię przegląd gruntowny, podejrzewam jakieś problemy z napięciem zasilania lamp a co za tym idzie jakimś "za wariackim" punktem pracy lamp ...nie za niskie mam napięcia w tym wzmacniaczu ? (sytuacja pomiarowa na szybko):
362v na preampie w punkcie zasilenia PCB z zasilacza.
Inverter:
anoda przy rezystorze 100k 227,7V ; rezystor 82k 237,1V
katody: 36V
siatka przy C17: 22,1V
siatka przy c18: 23,55V
na anodach 402V
prąd w katodach 46mA wyliczony zakres dla tej lampy: LOW-37-High55mA
preamp:
anoda pierwszego stopnia: 150V
katoda: 1,1V
Zastanawia mnie ten brumik...Wszystkie gniazda izolowane od obudowy . jedyne odstępstwo od projektu SloClone to poprowadzenie do wspólnego punktu masy na obudowie kabla z masy na laminacie zasilacza z miejsca usytuowanego bliżej masy sekcji pierwszych kondensatorów filtrujących. Jakoś śmierdzi mi ta metodologia prowadzenia masy we wzmacniaczu...jak opanuje to brzmienie to chyba potnę ścieżkę masy w odpowiednich miejscach i szyny masy z drutu i zrobię gwiazdę i ogłoszę to jako mod
z lokalnymi masami....bo to jakaś porażka jest teraz, co o tym myślicie ? ...sorry za obszerność ale rzadko mam czas na dokumentowanie.
Ps. Wybrałem "obicie ze starej kanapy" jak określił kolega z pracy....
srodek brakuje tylko kabla zasilającego preamp i kabli do pętli
Końcówka uruchomiona na Tung-Sol'ach 6L6 ...prąd katod 46mA przy napięciu na katodach 402V. Prądy dobrane idealnie w każdej z katod...końcówka cicha jak makiem, ale po włączeniu zasilania na inverterze....pojawia się brum jeszcze nie analizowałem sytuacji z oscyloskopem ...ale obojętnie jaka lampa zaaplikowana - inverter generuje "już" brumik... Pewnie jedna z "pętli mas" w tym wzmacniaczu heheheh. Funkcjonalnie wszystko działa ....moc porażająca.....tynk ze ścian spada....Ale "sand" jakiś taki zapchany ...tak jak by był za głośny ze stopnia na stopień ....lekkie odkręcenie na kanale lead gain'u i master'a generuje za głośny dźwięk moim zdaniem. Nie mam teraz czasu zbytnio na kombinowanie ...ale tak na szybko zanim zrobię przegląd gruntowny, podejrzewam jakieś problemy z napięciem zasilania lamp a co za tym idzie jakimś "za wariackim" punktem pracy lamp ...nie za niskie mam napięcia w tym wzmacniaczu ? (sytuacja pomiarowa na szybko):
362v na preampie w punkcie zasilenia PCB z zasilacza.
Inverter:
anoda przy rezystorze 100k 227,7V ; rezystor 82k 237,1V
katody: 36V
siatka przy C17: 22,1V
siatka przy c18: 23,55V
na anodach 402V
prąd w katodach 46mA wyliczony zakres dla tej lampy: LOW-37-High55mA
preamp:
anoda pierwszego stopnia: 150V
katoda: 1,1V
Zastanawia mnie ten brumik...Wszystkie gniazda izolowane od obudowy . jedyne odstępstwo od projektu SloClone to poprowadzenie do wspólnego punktu masy na obudowie kabla z masy na laminacie zasilacza z miejsca usytuowanego bliżej masy sekcji pierwszych kondensatorów filtrujących. Jakoś śmierdzi mi ta metodologia prowadzenia masy we wzmacniaczu...jak opanuje to brzmienie to chyba potnę ścieżkę masy w odpowiednich miejscach i szyny masy z drutu i zrobię gwiazdę i ogłoszę to jako mod

Ps. Wybrałem "obicie ze starej kanapy" jak określił kolega z pracy....

srodek brakuje tylko kabla zasilającego preamp i kabli do pętli
Ostatnio zmieniony czw, 12 września 2013, 20:24 przez schizwania, łącznie zmieniany 1 raz.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Bardzo ładnie wykonane, ale tweed pasuje do SLO jak świni siodło...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Powiedz to panu Soldano, który takowego właśnie zrobił dla SRV'a (niestety nie zdążył go dobrze ograć... ani nawet zapłacić)Thereminator pisze:Bardzo ładnie wykonane, ale tweed pasuje do SLO jak świni siodło...

pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Stevie był nietuzinkowy, więc można mu było.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Witam, , tu chyba zaszło jakieś słowne nieporozumienie , brum z żarzenia czy przydźwięk ?
( dla reguły się przyje.piłem ) bo mi się wydaje że o przydźwięk
. Patrząc na napięcia , porównując to co jest u mnie to wydaje się , że jest ok ( można porównać ze schematem z sieci - różnice max 10% jest ok ) .
Jeżeli chodzi o prowadzenie masy w soldano , to uważam ,że może ono być dobrym wzorem dla projektowania własnych układów
. Przeprojektowałem własne pcb slo 100 oraz wcześniej mese single stosując taką metode : efekt bardzo dobry , 0 przydźwięku . pozdrawiam

Jeżeli chodzi o prowadzenie masy w soldano , to uważam ,że może ono być dobrym wzorem dla projektowania własnych układów

- schizwania
- 100...124 posty
Oczywiście przydźwięk ....czasami bełkoczę
No i też tak poczynię na razie w formie inwazji z gwiazdą w układ (cięcie frezarką szyn i głównej ścieżki masy na "ala" lokalne punkty masy i kable do zasilacza) ...bo sytuacja nie do przyjęcia cholera
Kopia mesy jest jak dzwon ...rozkręcona na 3/4 mocy i jest cisza, obok stoi oryginał i dosłownie robi "oborę" na tej samej wartości.
Miało właśnie być na SRV style
Ukłony w kierunku kolegi z Buzzarocabs robota jak się patrzy...

Miało właśnie być na SRV style