SLO50

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Bassjan
50...74 posty
50...74 posty
Kontakt:

SLO50

Post autor: Bassjan »

Witam! Nie piszę zbyt często jednak myślę, że okazja ku temu właśnie się nadarzyła, za namową kolegów i znajomych jak również za sprawą wątku Kolegi grabel nabrałem odwagi. Pierwsza moja konstrukcja, którą pokazałem szanownym forumowiczom był JCM800 w 2009 roku - zrodzona w bólach, przy wielkim udziale Marvela i painlusta gra pięknie do dziś. Do rzeczy - po obejrzeniu moich wszystkich wzmacniaczy nasz kolega Thereminator zachęcił mnie do wykonania SLO50 - za co teraz mogę mu serdecznie podziękować albowiem warto było :-) - Dzięki serdeczne!. Na bazie dostępnych na forum i nie tylko danych zgromadziłem niezbędne elementy potrzebne do konstrukcji tego wzmacniacza. Z podstawowych elementów jakie były zamówione to tylko transformatory TS,TG i dławik od Kolegi KAKA, pozostałe wykonałem we własnym zakresie (chassis, obudowa, panele przedni i tylny, PCB),rezystory potencjometry itd. od Amptone. Projekt siatki przedniej wykonał Thereminator - wypalana laserem z blachy stalowej czarnej 2mm. Lampy jakie zastosowałem to PENTA LABORATORIES 12AX7S ECC83 x 5 szt. lampy mocy 6L6GC JJ, dalsze elementy - przełączanie kanałów na Optocoupler VTL5C1, PCB wykonane oczywiście metodą termotransferu i na nieszczęście cynowałem chemicznie - nie zrobię tego więcej ponieważ fatalnie się lutuje. Zastosowałem kilka modów w stosunku do oryginału: a) clean - overdrive rozłączany LDR-em, b)zmniejszenie sygnału na wyjściu send, c) dodany DEPTH. Odpalił bez problemów, drobna konsultacja z PanG była nieoceniona - Dzięki! Zresztą co tu się rozwodzić wyszło jak wyszło... Więcej szczegółów na moim blogu: http://wzmacniaczejg.blogspot.com/

Pozdrawiam wszystkich - Bassjan
Załączniki
DSC_0060.jpg
DSC_0088.jpg
DSC_0134.jpg
DSC_0135.jpg
DSC_0136.jpg
IMG_6071.jpg
IMG_6076.jpg
IMG_6080.jpg
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: SLO50

Post autor: TooL46_2 »

Uuu ladna bestia :) Gratuluje starannego wykonania!
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
grabel
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: grabel »

Bardzo fajnie się prezentuje z tego typu gałkami na czarnym chassis.
Jaki wymiar ma kratka frontowa ?
Bassjan
50...74 posty
50...74 posty
Kontakt:

Panel przedni/kratka ma wymiar 590mm x 143mm i jest zagięta na dole pod kątem prostym około 10mm. Bez zagięcia pomimo 2mm grubości jest wiotka, źle to funkcjonuje więc zagięcie jest konieczne. Malowanie proszkowe - czarny półmat.

Pozdrawiam - Bassjan
Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: schizwania »

Widzę że kolega zastosował LDR5 w swoim układzie. Ostatnio sobie o tym rozmyślałem co tak naprawdę on robi. Czy dobrze myślę że w trybie Overdrive blokuje sygnał z kanału czystego. Czyli bez niego zachodzi sytuacja mieszania sygnałów przesterowanego i czystego ? macie jakieś doświadczenia z jego wpływem na brzmienie głowy? jak to wygląda? może to "ów magiczny przyczynek sound'u który w orginale wycenion" na około 4000$ ;)
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

Z tego co napisano w dokumentacji to ... :
Zainstalowanie LDR5 eliminuje przenikanie dźwięku z kanału Clean/Crunch do kanału Lead.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: bulabla »

Witam , bardzo ładna konstrukcja , niezmiernie mi się podoba :) - oczywiście można się przyczepić do montażu wewnętrznego , myślę jednak że kolejne konstrukcję będą wcześniej(lepiej) przemyślane ;) . Ok pytania do autora :
1. ile kosztuje taki pół na pół domowy sitodruk ? (Mam kilka firm i chce porównać ceny )
2. gdzie można nabyć takie oczka miedziane lutownicze ( super wyglądają ), co to w ogóle jest ( ja u siebie stosowałem końcówki zaciskowe stimpax/erko )
3. po co ten laminat pod pcb preampu - czyżby obawa zwarcia z obudową ? - już widzę !! aby preamp przykręcić , myślę że dobre ostre wiertło i pewne ręka , bez problemu można by było wywiercić otworki pi jeszcze nawiercić na śruby wpuszczane
4. jak klejona była obudowa - elementem łączącym są kołki ?

pozdrawiam
Bassjan
50...74 posty
50...74 posty
Kontakt:

bulabla pisze:1. ile kosztuje taki pół na pół domowy sitodruk ? (Mam kilka firm i chce porównać ceny )
2. gdzie można nabyć takie oczka miedziane lutownicze ( super wyglądają ), co to w ogóle jest ( ja u siebie stosowałem końcówki zaciskowe stimpax/erko )
3. po co ten laminat pod pcb preampu - czyżby obawa zwarcia z obudową ? - już widzę !! aby preamp przykręcić , myślę że dobre ostre wiertło i pewne ręka , bez problemu można by było wywiercić otworki pi jeszcze nawiercić na śruby wpuszczane
4. jak klejona była obudowa - elementem łączącym są kołki ?
Oczywiście zawsze można coś zarzucić, zresztą nie liczyłem na to, że wszystkim się spodoba:-) Postaram się jednak w miarę krótko i wyczerpująco odpowiedzieć na powyższe pytania:
1. By wykonać samemu sitodruk potrzebować będziemy sito (w ramie z aluminium droższe niż z drewna), raklę o odpowiednim stopniu twardości - choć tu mogą być indywidualne preferencje, odpowiednią farbę, przyrząd do montażu chassis i sita względem siebie. Na sicie należy wytrawić pożądany obraz paneli i do dzieła. Koszt to suma wszystkich kosztów poszczególnych elementów, więc u każdego będzie inna.
2. Temat jest powszechnie znany w elektronice, jak widać nie dla wszystkich: http://allegro.pl/przelotki-nity-pcb-0- ... 82151.html
3. Ten sposób montażu wnętrza to moja zachcianka, nienawidzę widocznych śrub w nadmiarze (po co kaleczyć pięknie pomalowane chassis) na zdjęciu widać tylko zamocowane trafka, zresztą moje kolumny z tyłu też nie mają żadnych widocznych "łbów" wkrętów czy śrub. Estetyka postrzegana jest indywidualnie więc można zrobić po swojemu.
4. Obudowa klejona jest na lamelki 20 http://juan.pl/oferta/akcesoria-meblowe ... 10416.html, klejem do profesjonalnych zastosowań, dodatkową funkcję konstrukcyjną pełni też wstawka do paneli/siatek przedniej i tylnej.

Pozdrawiam - Bassjan
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Recon »

Ostatnio powoli (bardzo powoli) składam Slo50, i mam pytanko jedno, to się podczepię do tematu - Filtry zasilacza i jego konstrukcja jest identyczna jak dla wersji 100W, ten sam layout itp. Czy tym przypadku jako że zasilacz jest projektowany dla wersji 100W nie ma problemów z komfortem gry? Tzn efekt 'drętwych i twardych' strun podczas gry, jak to ma miejsce gdy przesadzimy z pojemnością kondensatorków.
Pozdrawiam

Paweł K.
Bassjan
50...74 posty
50...74 posty
Kontakt:

Nie jestem gitarzystą więc nie potrafię dokładnie określić jak brzmią struny na tym konkretnym wzmacniaczu i jaki jest komfort gry. Bardzo liczę na opinię PanaG, który sam popełnił kilka takich konstrukcji jak również grał na moim. Myślę, że jego opinia będzie w tym zakresie miarodajna.
Pozdrawiam
Bassjan
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: bulabla »

Witam , w mojej konstrukcji "slo 50" mam układ zasilania jak w slo 100 czyli 2 pary po 220uF - jak wskazują schematy sl 60 ma tylko jedną parę kondensatorów . Jak to wygląda w praktyce , osobiście nie zauważyłem problemów z grą na gitarze , w ogóle nie czuje by struny były w jakiś sposób sztywne - 2 kolejnych gitarzystów (bardziej zaawansowanych i aktualnie grających w zespołach - bluesmen i sladz metalowiec ) nic takiego nie stwierdzili . Zawsze można 2 kondensatory z pcb wyjąć ;) pozdrawiam
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

A pewnie, że można. Pytanie głównie w ramach zaspokojenia ciekawości, myślę, że jak już złożę to do kupy, to poeksperymentuję z ilością tych bydlaków w filtrach, w sumie składam tylko i wyłącznie w ramach sportu, potem sprzedam komuś.
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

A może by tak zrobić opis z fotkami do Galerii TRIODY? Zachęcam :)
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

Tak się własnie zastanawiam ostatnio, dlaczego galeria i DIY nie jest aktualizowane o nowe konstrukcje.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Generalnie prowadzę dziennik foto produkcji mojego klona slo50, jak ukończę pracę, to chętnie mogę udostępnić wraz z próbkami i opisami, postanowiłem tym razem postawić na większą schludność konstrukcji :)
Pozdrawiam

Paweł K.
ODPOWIEDZ