Wzmacniacz gitarowy 6N2P/6P3S PP-inspiracja Marshall JTM45
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz gitarowy 6N2P/6P3S PP-inspiracja Marshall JTM
Witam, gdzie zamówiłeś toroida i w jakiej cenie jeśli to nie tajemnica
?

Oczywiście, że nie-142 zł z przesyłką, czas oczekiwania około dwóch tygodni. Zamówiłem w Audio-Design:
http://allegro.pl/transformator-toroida ... 51312.html
http://allegro.pl/transformator-toroida ... 51312.html
Dziś posiedziałem nad montażem elementów, bardzo pracochłonne zajęcie.
Z braku czasu dopiero teraz wróciłem do pracy nad wzmacniaczem i zaczynam od nowa.
Zmieniłem montaż na tradycyjny, jednocześnie składam dwa wzmacniacze: na 6P3S w klasie AB i 1625 w klasie A.
Myślę, że skończę w tym miesiącu.
Zmieniłem montaż na tradycyjny, jednocześnie składam dwa wzmacniacze: na 6P3S w klasie AB i 1625 w klasie A.
Myślę, że skończę w tym miesiącu.
Ostatnio zmieniony śr, 11 września 2013, 21:27 przez nxn68, łącznie zmieniany 1 raz.
- kciuq
- 1250...1874 posty
Widzę że nie będzie możliwości regulacji biasu bez wyjmowania chassis ze skrzynki, jedynie tylko pomiar.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Biasu nie ustawia się, aż tak często, myślałem nad potencjometrami do regulacji-sprawa jest jeszcze otwarta.
Parę zdjęć z pierwszych prac nad wzmacniaczem na lampach 1625 z lat czterdziestych i pięćdziesiątych.
Zdecydowałem się na nie ze względu na moc 25W, cenę 15-19 zł/szt. oraz ilość jaką mam: czterdzieści i cztery.
Zdecydowałem się na nie ze względu na moc 25W, cenę 15-19 zł/szt. oraz ilość jaką mam: czterdzieści i cztery.
No i schemat, na którym się wzoruję, oczywiście bez zasilacza na lampie prostowniczej.
- Załączniki
-
- 1625.pdf
- (39 KiB) Pobrany 191 razy
Ostatecznie wzmacniacz wygląda jak na zdjęciach poniżej, została do wykończenia obudowa. Wzmacniacz jest dynamiczny, gra i nie buczy, nie ma żadnego przydźwięku. Nie mam sprawnego generatora i oscyloskopu, więc nie mam żadnych pomiarów. Z montażu jestem średnio zadowolony, mam jeszcze dużo do poprawy ale to już w innej konstrukcji .
Pod zasilaczem na diodach krzemowych wzmacniacz jest trochę sztywny przy Ik 46mA, czuć to pod palcami, zmiana prądu na +/- niewiele zmienia. Zdecydowałem się na polaryzację automatyczną lamp mocy-bardzo prosta i skuteczna, mam praktycznie katalogowe napięcia i prądy w wybranym punkcie pracy lamp.
Następny wzmacniacz będzie miał dla porównania zasilacz zrobiony na lampie prostowniczej, liczę na bardziej miękką pracę.
Wnioski na przyszłość:
-raczej już nie kupię gotowego chassis a zrobię sam dostosowane do zastosowanych części (chyba, że będzie to dokładna replika),
-unikać chińskich podstawek do lamp, mam już zapas rosyjskich z odbioru wojskowego typu noval i octal,
-stosować oddzielny zasilacz siatki drugiej dla lamp typu 6L6.
Pod zasilaczem na diodach krzemowych wzmacniacz jest trochę sztywny przy Ik 46mA, czuć to pod palcami, zmiana prądu na +/- niewiele zmienia. Zdecydowałem się na polaryzację automatyczną lamp mocy-bardzo prosta i skuteczna, mam praktycznie katalogowe napięcia i prądy w wybranym punkcie pracy lamp.
Następny wzmacniacz będzie miał dla porównania zasilacz zrobiony na lampie prostowniczej, liczę na bardziej miękką pracę.
Wnioski na przyszłość:
-raczej już nie kupię gotowego chassis a zrobię sam dostosowane do zastosowanych części (chyba, że będzie to dokładna replika),
-unikać chińskich podstawek do lamp, mam już zapas rosyjskich z odbioru wojskowego typu noval i octal,
-stosować oddzielny zasilacz siatki drugiej dla lamp typu 6L6.
Ostatnio zmieniony wt, 5 listopada 2013, 18:03 przez nxn68, łącznie zmieniany 1 raz.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Przy tak starannym i estetycznym wykonaniu wzmacniacza warto by było dołożyć jeszcze parę złotych na tolex do obicia skrzynki.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Może w kolejnym wzmacniaczu, użyłem tego co mam pod ręką w domu.
Obudowa skończona, wyszła trochę jak z ... Cepelii
Pora na jakieś proste małe logo.

Pora na jakieś proste małe logo.
Witam, a kiedy próbki brzmieniowe tego cuda będą..???
HYBRYD15