Cyfryzacja radia. A co z odbiornikami lampowymi?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Re: Cyfryzacja radia. A co z odbiornikami lampowymi?

Post autor: frycz »

Cyfryzacja jest pożyteczna i potrzebna. To jeszcze kilka lat i wszystko zapewne da się pogodzić. Oczywiście za kilka lat będą dziwacy mający tylko radio analogowe, tak jak teraz są ludzie słuchający w centrum Warszawy Jedynki na długich :) Ale większość ludzi zechce cyfryzacji bo się przekonali na przykładzie TV że dostali czysty odbiór większej ilości kanałów.

Poza tym będą odbiorniki DAB+/FM/AM więc sprawa odbioru nie będzie taka drastyczna... Ale faktycznie nastąpić może podział i na prowincji będzie królował RMF-FM, bo dla tego sektora odbiorców DAB+ będzie zbędnym wydatkiem. Zwłaszcza że pewnie DAB+ i FM będą terytorialnie współistniały.

Poza tym idę o zakład że za 20 lat nadal będzie działało RCN w Solcu Kujawskim..... :))

Czyli jest pozytywne zamieszanie..

F.
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
dziubdziu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dziubdziu »

Niech sobie będzoe sygnał cyfrowy, ale niech nie wyłączają sygnału analogowego. W podanym wyżej linku napisane, że sygnał analogowy wyłączą za kilka bądź kilkanaście lat.
To dobrze, bo jeszcze zdążę się nacieszyć naprawionymi lampowymi radyjami :lol:
A tak na serio, to w analogu niech będę PR1 i PR3.Oczywiście nie ma przeciwskazań, by równocześnienadawać to w DAB+. Każdemu Obywatelowi Kraju to wystarczy, bowiem są to najsensowniejsze stacje. Nie wiem jeszcze o PR2 i PR4 gdyż nigdy ich nie słyszałem..
Wyprzedaż garażowa różne przedmioty
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
Awatar użytkownika
columb1492
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: columb1492 »

Zawsze zostają stacje zagraniczne :)
Ale jedynka z Solca raczej zostanie jeszcze przez jakiś czas - w końcu to jednak obiekt "strategiczny", nadajnik o zasięgu ogólnokrajowym.

A DAB+ to na jakich częstotliwościach?
Awatar użytkownika
dziubdziu
625...1249 postów
625...1249 postów

Ze stacji zagranicznych, to tylko Rosyjskie da się słychać :D

Nadajnik ma moc całego 1MW więc miejmy nadzieję, że szybko go nie wyłączą.
_idu

Post autor: _idu »

columb1492 pisze: A DAB+ to na jakich częstotliwościach?
Pasmo III VHF czyli mniej więcej 175 - 220 MHz.

Zrozumcie analog to już przeszłość. Chodzi o koszt emisji.
Nadajnik o mocy 1MW który nie potrafi pokryć kraju ani zapewnić dobrego jakościowo odbioru. Trzeba jeszcze wspomagać siecią nadajników FM - przy czym 4% słucha emisji AM a 94% emisji FM. 2% to DVB-S.

8 nadajników FM kontra jeden DAB+. 500 kW kontra 50 - 70kW. FM nie ma szans. A i tak kolejne 8-10 stacji się wciśnie. Zwiększy się dochód z reklam.

A AM umiera - coraz ciszej na średnich.

Przestańcie wypisywać bzdury. Rewolucja cyfrowa 10 lat temu wykosiła analogową telewizję na satelicie. Tylko na 19'2E nędzne resztki głównie czwartoligowych stacji niemieckich dogorywały i to raczej tylko z przeinwestowania SES w tę pozycję satelitarną.
_idu

Thereminator pisze:Prościej? Zwłaszcza mającemu o programowaniu pojęcie jak świnia o pierścieniach Saturna. Jakby miało być prościej, to bym zainwestował w jakiegoś thin clienta...
Tak trudno podłaczyć 2 - klawisze z klawiatury bezprzewodowej? I gdzie tu programowanie?
_idu

kaem pisze:I wtedy nadawcy komercyjni obudzą się z ręką w nocniku, bo chcąc wejść w zasięg posiadaczy odbiorników cyfrowych (i odebrać słuchaczy Polskiemu Radiu) będą musieli zainwestować w emisję cyfrową..
Nie obudzą się, bo szybciej niż publiczne media przejdą na cyfrę. Oni swoja kasę umieją liczyć, państwowe nie.
Zresztą nie muszą inwestować bo już od wielu lat nadają cyfrowo - w DVB-S, DVB-S2 i internet.
A sam nadajnik - podpiszą umowę na emisję z Emitelem. W ciągu kwartału zwróci im się koszt nowej umowy.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

STUDI pisze:
Thereminator pisze:Prościej? Zwłaszcza mającemu o programowaniu pojęcie jak świnia o pierścieniach Saturna. Jakby miało być prościej, to bym zainwestował w jakiegoś thin clienta...
Tak trudno podłaczyć 2 - klawisze z klawiatury bezprzewodowej? I gdzie tu programowanie?
Jak widać są trudniejsze rzeczy, np. edytowanie posta, żeby nie pisać trzech jeden po drugim... :wink:

A te klawisze z bezprzewodowej podłączyć przewodem czy bezprzewodowo?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

dziubdziu pisze:/.../
A tak na serio, to w analogu niech będę PR1 i PR3.Oczywiście nie ma przeciwskazań, by równocześnienadawać to w DAB+. Każdemu Obywatelowi Kraju to wystarczy, bowiem są to najsensowniejsze stacje. Nie wiem jeszcze o PR2 i PR4 gdyż nigdy ich nie słyszałem..
Odkąd wywaliłem z domu telewizor słucham dwójki. Jest to tak dobry program że można się uzależnić. Oczywiście trzeba się przyzwyczaić... Rola kulturotwórcza tego programu jest nie do przecenienia. Tylko ma inny rytm...
STUDI pisze: Zrozumcie analog to już przeszłość. Chodzi o koszt emisji.
Nadajnik o mocy 1MW który nie potrafi pokryć kraju ani zapewnić dobrego jakościowo odbioru. Trzeba jeszcze wspomagać siecią nadajników FM - przy czym 4% słucha emisji AM a 94% emisji FM. /.../

Czyli że Jedynki na długich słucha 4% słuchaczy?

Co do kosztów to nie do końca rozumiem. Kiedyś było w Warszawie Radio Classic. Mieli antenę na PKiN i nadajnik o mocy 100W i u mnie w Babicach szło jak drut. Rozumiem RMF czy Trójka, ale jak ja bym chciał otworzyć we wsi małe lokalne radio to 20W pokryje Babice, Izabelin, Truskaw, Leszno.... Koszt znikomy. 100W podleci pod Sochaczew - Kampinos. Również koszt znikomy...

Dla lokalnych inicjatyw radiowych, ale też takich większych (Radio Niepokalanów) koszt dotarcia na FM jest znikomy,
i technologicznie banalny. Teraz mają 1 kW i słyszę ich krystalicznie (60 km) Czy ja się mylę. I może być tak że jak będziesz chciał posłuchać "lokalsów" to posłuchasz na FM a jak Trójki - na cyfrze? A radia będą dwu systemowe. Sam mam radio Panasonic które kupiłem mamie, fabrycznie - z dwoma zakresami UKF.

Słowem giganci przeniosą się na cyfrę bo o dla nich być albo nie być, ale lokalsi, typu Radio Fama Sochaczew zostaną gdzie są....

F
Robert SP5RF
_idu

frycz pisze: Czyli że Jedynki na długich słucha 4% słuchaczy?
Jedynki na długich. Od kilunastu lat jedynka jest dostępna w lepszej jakośći na UKF'ie.
Jedynka może być słuchana przez kierowcó TIR'ów poza granicami Polski - ale nocą i to niezbyt daleko od granic Polski.

frycz pisze: Co do kosztów to nie do końca rozumiem.
Analog to jedna stacja = jeden nadjanik. Cyfrowy to jeden nadajnik - kilkanaście stacji.
Pisałęm ze w sat-TV DVB zabiło analog już dawno temu. Proces dokonał się w 3 - 4 lata.
frycz pisze: Dla lokalnych inicjatyw radiowych, ale też takich większych (Radio Niepokalanów) koszt dotarcia na FM jest znikomy,
i technologicznie banalny. Teraz mają 1 kW i słyszę ich krystalicznie (60 km) Czy ja się mylę. I może być tak że jak będziesz chciał posłuchać "lokalsów" to posłuchasz na FM a jak Trójki - na cyfrze? A radia będą dwu systemowe. Sam mam radio Panasonic które kupiłem mamie, fabrycznie - z dwoma zakresami UKF.
Nie będzie dwusystemowych radii poza samochodowymi. Nawet te 15 - 18 lat temu hybrydowe odbiorniki sat się nie przyjęły i miały znikomy udział na rynku.
A pasmo 100MHz będzie szybko zagospodarowane na inne cele. Proces cyfryzacji można zmaknąć w max półtora roku.
Dwuzakresowy UKF - i czego słuchasz na paśmie OIRT? Tak z ciekawości pytam.
frycz pisze: Słowem giganci przeniosą się na cyfrę bo o dla nich być albo nie być, ale lokalsi, typu Radio Fama Sochaczew zostaną gdzie są....
F
Mylisz się bo takie Radio Fama zyska na niższych kosztach emisji plus korzyść z większego zasięgu.
FM zamilknie i to szybko. Na takie pasmo do wykorzystania już są chętni i przebierają z niecierpliości nogami by jak najszybciej się zwolniło.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

STUDI pisze: A pasmo 100MHz będzie szybko zagospodarowane na inne cele. Proces cyfryzacji można zmaknąć w max półtora roku.
No teraz to już nic, ale był czas, tak ze 2-3 lata że część stacji było tu a część tam... Podałem to jako przykład odbiornika na czas przejściowy czy to z pasma na pasmo czy z analogu na cyfrę.

No ale radia DAB+ z FM są już teraz i na czas "przejścia" uczynią je płynniejszym. Bo chyba po to są?
Na przykład takie: http://allegro.pl/bush-radio-cyfrowe-da ... 19255.html

Pozdr.
F.
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

frycz pisze:
STUDI pisze: A pasmo 100MHz będzie szybko zagospodarowane na inne cele. Proces cyfryzacji można zmaknąć w max półtora roku.
No teraz to już nic, ale był czas, tak ze 2-3 lata że część stacji było tu a część tam... Podałem to jako przykład odbiornika na czas przejściowy czy to z pasma na pasmo czy z analogu na cyfrę.

No ale radia DAB+ z FM są już teraz i na czas "przejścia" uczynią je płynniejszym. Bo chyba po to są?
Na przykład takie: http://allegro.pl/bush-radio-cyfrowe-da ... 19255.html

Pozdr.
F.
A nie był to czasami odbiór lustrzany? Oprócz Radia Maryja, to nie kojarzę, żeby ktoś w Łodzi zadawał sobie trud nadawania na wysokim i niskim UKFie.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Awatar użytkownika
dziubdziu
625...1249 postów
625...1249 postów

A powiedzcie proszę mi jedno: komy się tak spieszy żeby zwolnić to pasmo 88-108MHz?
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

disaster pisze: A nie był to czasami odbiór lustrzany? Oprócz Radia Maryja, to nie kojarzę, żeby ktoś w Łodzi zadawał sobie trud nadawania na wysokim i niskim UKFie.
Nie, nie był. To były inne czasy :) Ja w aucie miałem radio z "nowym UKF" i faktycznie pierwsze były Radio Maryja (którego nb. słucham do tej pory) i RMF, który miał takie dziwaczne "kosmiczne" brzmienie... Dwa zakresy były raczej po to żebyś jadąc do np. Giżycka miał większe szanse znaleźć np. Trójkę z dobrym sygnałem. To były dwa, trzy lata.

Co do zajęcia tych pasm to chyba 66-73 są w Polsce puste? Słuchałem parę dni temu i ....cisza. A z kolei słyszałem że w jakimś państwie postsowieckim (Ukraina? Rosja?) stacje przeniosły się na nowy UKF ale zostały też na starym i teraz nadają tu i tam, ale na własne uszy tego nie słyszałem. Jak będę jechał do Parczewa to wezmę radio 66-73 i zdam Wam relację :)

F.
Robert SP5RF
_idu

disaster pisze: A nie był to czasami odbiór lustrzany? Oprócz Radia Maryja, to nie kojarzę, żeby ktoś w Łodzi zadawał sobie trud nadawania na wysokim i niskim UKFie.
Nie nie był. Radio Maryja i chyba RMF FM nie zaprzetało nadawania na paśmie OIRT po jego oficjalnym wyłaczeniu z przeznaczenia na pasmo radiofoniczne UKF FM. RMF FM prze krótki czas miał pozwolenie na emisję na jednej częsatotliwości ze starego pasma OIRT jako coś a'al gapfiller z racji braku częstotliwości w paśmie CCIR (dotyczyło wojewóżdztwa małopolskiego lub podkarpackiego.

frycz pisze: Co do zajęcia tych pasm to chyba 66-73 są w Polsce puste? Słuchałem parę dni temu i ....cisza.
Oficjalny podział dawnego pasma OIRT z przyległościami:

52.025 - 68.000 MHz - Rządowe, FM, odstęp kanałów 25kHz - Wojsko na poziomie taktycznym
68.000 - 69.200 MHz - Rządowe, Sieci dyspozytorskie, FM, odstęp kanałów 12.5 kHz, duosimpleks z odstępem +9.8MHz
69.200 - 69.900 MHz - Rządowe, FM, odstęp kanałów 25kHz - Wojsko na poziomie taktycznym
69.900 - 73.300 MHz - Rządowe, Sieci dyspozytorskie, FM, odstęp kanałów 12.5 kHz, duosimpleks z odstępem +9.8MHz
73.300 - 74.100 MHz - Rządowe, FM, odstęp kanałów 25kHz
74.100 - 74.800 MHz - Rządowe, Sieci dyspozytorskie, FM, odstęp kanałów 12.5 kHz, duosimpleks z odstępem +9.8MHz - Firmy TAXI, transportowe, ochrony mienia
74.800 - 75.200 MHz - Cywilne - Radionawigacja lotnicza.

Puste nie jest.
ODPOWIEDZ