Razor hi-gain

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Re: Razor hi-gain

Post autor: bulabla »

Witam, bardzo dobrze wygląda :) spodziewałem się obejrzeć właśnie taki obraz wnętrza - myślę że już niedługo kolejna konstrukcją będzie się opierała na góra 3 płytkach ;) . Pytanie mam - - czy program/układ wykonuje tzw clamping przy zmianie kanałów ? super konstrukcja pozdrawiam
hybryd15
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: hybryd15 »

Ja bym poprosił o próbki brzmieniowe jeśli to możliwe...
HYBRYD15
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Razor89 »

Witam po przerwie. Nie miałem dostępu do internetu przez ten czas. Mikroprocesor podczas zmiany kanałów włącza układ H11F1 na czas około 30ms. Stuków nie słychać :) W następnej konstrukcji tego typu będzie na pewno rozdzielenie preampu oraz korektorów wraz z układem przełączającym. Korektory będą na jednej PCB wraz z układem przełączającym, preamp na oddzielnej PCB. Płytki będą ustawione względem siebie prostopadle. Uprości to trochę konstrukcję i połączenia :wink:

Próbki będa, tylko sala prób jest aktualnie w remoncie i nie mam gdzie nagrać. Powinny być na początku września.

Dodaję schemat części sygnałowej oraz zasilania. Brakuje części przełączającej oraz fragmentu zasilacza (żarzenie lamp, układu tremolo oraz zasilacz symetryczny +-15V). Postaram się to kiedyś uzupełnić. Mogą wystąpić drobne błędy których nie wyłapałem podczas sprawdzania :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: schizwania »

Fajny kombajn do heavy metalu ;) ..dobrze naszpikowany modami. Zastosowanie microkontrolera...daje naprawdę fajne możliwości w takich konstrukcjach i wiele upraszcza. Jak by się "uprzeć" to można sterować tym tremolem przy użyciu sygnału PWM, podawanym na diodę z mikrokontrolera (jak na moje mesowy układ jest nazwijmy to: za sztywny, przy nastawie niskiej częstotliwości efektu mógłby jeszcze trochę zwolnić; zmienić swoją czułość na regulację DEPTH, ale co kto lubi). Gratuluje !!! naprawdę schludny montaż, rewelacja przy tylu PCB i złożoności układu.
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Co do tremola, to głównie nie odpowiada mi zakres regulacji depth. W najniższym ustawieniu jest dla mnie ciągle za głęboki. Dzisiaj wlutuję inny potencjometr odpowiadający za regulację tego parametru i napiszę co z tego wyszło :wink:

Edit:
Dopiero po zmianie potencjometru depth (był 100k log) na 470k revlog można uzyskać efekt tremolo o małej głębokości modulacji.
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Obudowa jest już gotowa do sklejenia. Paczki z Amptone oraz Tube-Town dotarły. W tym tygodniu obudowa powinna być w zasadzie gotowa :)
o-----c

Post autor: o-----c »

Razor89 pisze:Witam po przerwie. (...)
- b. ładna grafika ;-)
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Wzmacniacz aktualnie wygląda tak. Brakuje jeszcze kratki z tyłu oraz paneli. Kratkę z tyłu musi mi kolega pospawać :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Wzmacniacz przeszedł wczoraj dosyć poważny test. Grał na próbie zespołu na dosyć dużych głośnościach. Test przeszedł bardzo dobrze :) Okazał się bardzo uniwersalny. Od typowych barw czystych, przez lekkie crunche, aż po mocny higainowy przester. Najmniej przydatnym modem okazała się zmiana wartości kondensatora sprzęgającego po pierwszym stopniu. Lepiej brzmiał na większym kondensatorze.
Tremolo oraz reverb bardzo dobrze się spisują :)
Testy były przeprowadzane na kolumnie Laboga 412 Na V30. Gitary do Gibson Les Paul oraz Gibson Flying V.
Próbki postaram się nagrać ale aktualnie główna sala prób jest jeszcze w remoncie.

Wzmacniacz pozostaje dokończyć wizualnie. Kratka z tyłu już jest na swoim miejscu.
hybryd15
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: hybryd15 »

Fajny tylko gałki zdały by się w innym kolorze ,a tak się zlewają z obudową..
HYBRYD15
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Panel będzie miał wygląd szczotkowanego aluminium więc nic nie będzie się zlewało :wink: Panel trochę rozjaśni przód wzmacniacza.
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Ostatnio wzmacniacz zaczął grać trochę ciszej i miał trochę inny charakter brzmienia. Po rozebraniu okazało się, że jest niskie napięcie anodowe. Spalony był bezpiecznik od jednej połówki uzwojenia anodowego. Po wymianie na prostowniku krzemowym pracował normalnie, ale po przełączeniu na prostownik lampowy znów się spalił. Wygląda na to, że padła mi lampa prostownicza :x . Sprawadziłem wszystkie połączenia i podstawkę i wszystko ok. Od samego początku miałem obawy o tą lampę. Po włączeniu żarzenia, było słychać wyraźne brzęczenie wewnątrz lampy, jakby coś było luźne. Szkoda, że nie mam innej na podmianę.
o-----c

Post autor: o-----c »

Razor89 pisze: Najmniej przydatnym modem okazała się zmiana wartości kondensatora sprzęgającego po pierwszym stopniu. Lepiej brzmiał na większym kondensatorze.
- może Szan.Kol. przeliczy, co "widzi" kondensator 10nF i 1nF. IMHO przy stałym połączeniu 470k/2n wraz równoległym 100k + 1M (rezystory + potencjometry) i załączanym 2M2 + 470k, wartości tych kondensatorów są deczko za małe. Wyszło, że ten 10nF to "mod", a 1nF to overkill. Pewnie OK będzie 22nF i 2n2 do 4n7. Warto sprawdzić. Ale mogę się mylić.
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Warto to przetestować. W obecnym stanie nie mogę jednak narzekać na brak niskich częstotliwości. Kondensator 1n sprawdza się podczas pracy preampu z połową napięcia zasilającego (headroom mod). Nie muli wtedy. Nie mam w domu takich kondensatorów ale kiedyś to sprawdzę :)
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Nadszedł czas na pewne modyfikacje i poprawki. Ograłem go już wystarczająco, aby wiedzieć co można poprawić, co mi nie pasuje, co nie do końca działało tak jak powinno.

Poprawki to: Liczne korekty w programie sterującym, aby go zoptymalizować.
-zdecydowałem się na obniżenie napięcia żarzenia, ponieważ było trochę za wysokie. Teraz jest 6,2 V przy dośyć niskim napięciu sieciowym.
-słychać było trzask podczas przełączania kanałów gdy był włączony reverb. Rozwiązałem to poprzez zwieranie do masy sygnału sterującego reverbem w momencie przełączania.
- tak jak wspominał Canio zmieniłem kondensatory na 22nF i 2,2nF. Miałeś rację bo brzmi to jescze lepiej :)
- usunołem gniazda "external switch" - nie były potrzebne.
Na razie to tyle :wink: Jeszcze coś się pewnie zmieni.