preamp na ecc88 do gitary

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Jasam
2 posty
2 posty

preamp na ecc88 do gitary

Post autor: Jasam »

witam - chciałbym zrobić preamp do gitary na tych lampkach. Chce użyć 1/2 sztuki. Chciałbym żeby był to układ o dośc dużym wzmocnieniu i małych szumach chadzajacy na napięciu ok 170V i możliwie jak najbardziej pachnacy
lampą. Chcę by ładnie wspólpracował z końcówką mocy na scalaku tda1514a (ew tda7294)

W zasadzie sama nasuwa się kaskoda ale z tego co wiem to ona raczej nie jest typowym rozwiazaniem audio, więc dzwięk nie ma charakterku..
Dziekuje z góry za ewentualne wskazówki.
Alek

Post autor: Alek »

Kaskoda wymaga całej lamki.
Jasiu

Re: preamp na ecc88 do gitary

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Jasam pisze:witam - chciałbym zrobić preamp do gitary na tych lampkach. Chce użyć 1/2 sztuki. Chciałbym żeby był to układ o dośc dużym wzmocnieniu i małych szumach chadzajacy na napięciu ok 170V i możliwie jak najbardziej pachnacy
lampą. W zasadzie sama nasuwa się kaskoda ale z tego co wiem to ona raczej nie jest typowym rozwiazaniem audio, więc dzwięk nie ma charakterku..
Dziekuje z góry za ewentualne wskazówki.
Jedna połówka tej lampy da Ci wzmocnienie najwyżej około 20.

Jeżeli zależy Ci na zniekształceniach harmonicznych charakterystycznych dla lamp, to musisz je dosyć mocno wysterować - tym bardziej potrzebne jest Ci du że wzmocnienie. Większość napięcia dostarczonego przez przedwzmacniacz i tak będziesz musiał wytracić przed końcówką.

Proponował bym Ci dwa (a lepiej trzy) stopnie wzmocnienia w zwykłym układzie z wspólną katodą. Czy masz dostęp do regulowanego zasilacza na jakieś 100V napięcia stałego i paru V ujemnego? Wtedy łatwo mógłbyś zrobić parę doświadczeń i wybrać to, co Ci najbardziej odpowiada.

Pozdrawiam,
Jasiu
ODPOWIEDZ