Turret board do lampowego wzmacniacza gitarowego Red Baron.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Turret board do lampowego wzmacniacza gitarowego Red Baron.
Wykonałem turret board do lampowego wzmacniacza gitarowego Red Baron według schematu. Prosiłbym o sprawdzenie czy płytka jest dobrze wykonana.
Re: Turret board do lampowego wzmacniacza gitarowego Red Bar
Nie ma to jak najpierw poskładać płytkę a później pytać czy jest dobrze wykonana. Na przyszłość najpierw zrób layout w jakimś programie i wrzuć go z pytaniem a poprawność a później dopiero po weryfikacji bierz się za składanie. Oszczędzisz dzięki temu sporo czasu sobie i nam.
Na płytce turreta zmieściłyby się 2 albo 3 red barony w tym stylu, 5 wolnych miejsc, a przy montażu po 4 cokoły w linii masz 30 miejsc regulowanych co dwa,trzy w połówce płytki. Rozłożenie takie jak masz, było popularne w konstrukcjach, gdzie podzespoły miały dosyć duże gabaryty, a u ciebie nie ma większych jak 1-3, za to jest rozłożenie 2-5(6). Jak robisz bez layout czy z layout, zawsze możesz dopasować każdy element, ładnie jest rozciągać na 2-6 ale nie ma to znaczenia. Wolne otwory to przepusty na kable. Masz kondensatory z wypustkami do dołu, a stosujesz montaż jak by to były osiowe, tworzą się krzywizny, zwłaszcza w nieelektrolitach, można zrobić wypustki idealnie proste do cokołów powyginane tylko na boki w płaszczyźnie wględem rezystorów. Wg. standardów rozłożenie layoutów są różne w szczególności jednak są: diody prostownicze zasilacza, bias, zasilacz, inwerter, preamp stage2, preamp stage1.
To jest mój pierwszy Turret board, więc liczyłem się z błędami. Wiem że najpierw zmontowałem płytkę a teraz pytam się czy jest dobrze zrobiona, mój błąd. Spróbuję wykonać płytkę w jakimś programie. Najwyżej będę musiał wszystko zdemontować i zmontować od początku tego jestem świadomy.
W ramach podpowiedzi polecam zapoznać się z layoutami Champa i JCM800 bo RB to nic innego jak połączenie tych dwóch układów więc możesz podpatrzeć na innych layoutach jak powinny być rozłożone elementy w takich konstrukcjach. Jak rozłożyć elementy zasilacza i końcówki mocy w takiej konstrukcji możesz natomiast zobaczyć choćby w layoucie mojego Rock Machine. Oczywiście to tylko propozycje ale skoro jesteś początkujący to myślę, że warto skorzystać z gotowych i sprawdzonych rozwiązań.
Jeśli chodzi o programy do rysowania layoutów to od siebie mogę polecić Corela. Targam w nim layouty, panele a nawet chassis pod laser raz rysowałem i sprawdza się idealnie.
Jeśli chodzi o programy do rysowania layoutów to od siebie mogę polecić Corela. Targam w nim layouty, panele a nawet chassis pod laser raz rysowałem i sprawdza się idealnie.
Zostań przy montażu rozciąganym, bo jest przejrzysty i wygląda zawodowo. Tylko potrzebne jest więcej precyzji, a do tego odpowiednie kombinerki, którymi wygniesz wypustki tak aby sprawiały wrażenie zawieszonych w przestrzeni elementów z prostymi nóżkami idącymi do cokołów, zmieszczonych tak, by się nie przytulały, a były odpowiednio odchylone od siebie.
Ps. Gotowa płytka, pięknie lśniące turretki, red baron czeka na pierwsze gitarowe uniesienie.
Polecam filmy: "Solder How To", "The Board"
http://www.youtube.com/user/SoundGarageTales/videos
TubeDepotTV: "How to Solder"
http://www.youtube.com/watch?v=cIDydYIVTqU
Ps. Gotowa płytka, pięknie lśniące turretki, red baron czeka na pierwsze gitarowe uniesienie.
Polecam filmy: "Solder How To", "The Board"
http://www.youtube.com/user/SoundGarageTales/videos
TubeDepotTV: "How to Solder"
http://www.youtube.com/watch?v=cIDydYIVTqU
-
- 375...499 postów
Polecam "DIY Layout Creator" - prosty i intuicyjny program do rysowania schematów elektrycznych i montażowych
http://code.google.com/p/diy-layout-creator/
http://code.google.com/p/diy-layout-creator/
Zasilacz mam zamiar zrobić na płytce pcb.
Zapowiada się konstrukcja w stylu Vintage(turretki, płytki drukowane^^). Równie dobrze można zastosować kondensatory przykręcane do chassis, mocowane w obejmy lub te gwintowane. A nawet wystarczy jeden z 4 pojemnościami^^ lub dwa 2xpojemność.
Board na turrecie a zasilacz na płytce
, moze przydały by się raczej czerwone kolorofony diodowe na płytce czołowej, ułożone w kształt napisu Red Baron^^.
Board na turrecie a zasilacz na płytce

Witam
Zrobiłem turret board w programie, który mi poleciliście oto efekty.
Zrobiłem turret board w programie, który mi poleciliście oto efekty.
Mam pytanie program sam nie rysuje turreta na podstawie schematu?
Tylko się nie śmiejcie
Tylko się nie śmiejcie

- kciuq
- 1250...1874 posty
Oczywiście. Nawierca przy tym płytkę, obsadza w kołki i co najważniejsze lutuje elementy!!!. W sumie to trochę lipa z tym programem bo resztę trzeba zrobić samemuzanetis pisze:Mam pytanie program sam nie rysuje turreta na podstawie schematu?
Tylko się nie śmiejcie

"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Ło panie to ja widzę z moim Corelem to jakaś prehistoria bo tam trza wszystko samemu robić... nie ma co przekonałeś mnie do zmiany softu