Proszę o rozpoznanie tej lampy.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Proszę o rozpoznanie tej lampy.
Jak w tytule kupiłem zestaw lamp i tylko z tą mam problem bo ma zamazany napis, widać tylko liczbę 8. Lampa posiada 9 nóżek
Re: Proszę o rozpoznanie tej lampy.
Po dokładnym obejrzeniu tej lampy stwierdzam że to może być ECL86 lampa kombinowana, trioda-pentoda.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
To jest ECL82 lub PCL82, zmierz rezystancję grzejnika katody.
To jest ECL82 lub PCL82, zmierz rezystancję grzejnika katody.
Ratujmy stare tranzystory!
Zgadza się a która to będzie przekonasz się bez mierzenia po obejrzeniu sposobu połączenia grzejników żarzenia. Szeregowe jak na rysunku, to PCL82 a równoległe, to ECL82.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Takjie rzeczy tylko w PCL86. Wszystkie egzemplarze ECL82 i PCL82 mają grzejniki połączone równolegle. Nie patrzyłem tylko jak ma lampa UCL82, która wygląda tak samo jak wymienione wyżej i może też być lampą ze zdjęcia.saico pisze:Zgadza się a która to będzie przekonasz się bez mierzenia po obejrzeniu sposobu połączenia grzejników żarzenia. Szeregowe jak na rysunku, to PCL82 a równoległe, to ECL82.
Zmierzyłem rezystancje wynosi 2Ohmy
2omy albo 2Ω. 'Ohm' nie jest jednostką występującą w języku polskim. - T.S.
2omy albo 2Ω. 'Ohm' nie jest jednostką występującą w języku polskim. - T.S.
Rzeczywiście masz rację, zasugerowałem się lampą ECL86 / PCL86.Tomek Janiszewski pisze:Takjie rzeczy tylko w PCL86. Wszystkie egzemplarze ECL82 i PCL82 mają grzejniki połączone równolegle. Nie patrzyłem tylko jak ma lampa UCL82, która wygląda tak samo jak wymienione wyżej i może też być lampą ze zdjęcia.saico pisze:Zgadza się a która to będzie przekonasz się bez mierzenia po obejrzeniu sposobu połączenia grzejników żarzenia. Szeregowe jak na rysunku, to PCL82 a równoległe, to ECL82.
Odp: 2Ω w takim razie to ECL82, bo zmierzyłem swoją PCL82 i ma 8Ω. UCL82 ma pewnie jeszcze więcej.
Dzięki za rozpoznanie lampy bardzo mi pomogliście. Przeszukiwałem ostatnio moje zbiory i znalazłem następną lampę bez oznaczeń.