Witam,
Chciałbym zrobić przeciwatomowy oscylograf na pasmo do 500kHz.
Składa się on z połączonych 3 schematów - wzmacniacz X i Y z Miniszilla (2xECC85) , podstawa czasu z Mini 4 (ECF82) i zasilacz do lampy z czeskiej strony.
Lampa oscyloskopowa to DG7-31 - ma symetryczne płytki Y ale X niesymetryczne.
Mam 2 pytania - czy takie połączenie tych schematów da zadowalający efekt oraz jak w tym symetrycznym wzmacniaczu Y zrealizować przesuwanie wykresu?
Schematy w załącznikach,
Pozdrawiam
Projekt oscylograf + problem z przesuwaniem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: Projekt oscylograf + problem z przesuwaniem
Takim przeciwatomowym oscyloskopem jest znany "Mini".
Na allegro lub w innym miejscu można go znaleźć. Zapewne będzie wymagał uruchomienia. Frajda gwarantowana!
Na allegro lub w innym miejscu można go znaleźć. Zapewne będzie wymagał uruchomienia. Frajda gwarantowana!
Witam,
Z Mini 4 wziąłem generator podstawy czasu.
Wiadomo że można kupić oscyloskop, po w miarę niskich cenach ale chciałbym zbudować własny
Na forum jest konstrukcja Marcina K. i z niej właśnie wzięty zasilacz.
Pozdrawiam
MP
Z Mini 4 wziąłem generator podstawy czasu.
Wiadomo że można kupić oscyloskop, po w miarę niskich cenach ale chciałbym zbudować własny

Na forum jest konstrukcja Marcina K. i z niej właśnie wzięty zasilacz.
Pozdrawiam
MP
Ja bym ten przesuw Y zrobił analogicznie jak X, ale z użyciem podwójnego potencjometru liniowego. Suwaki do płytek a końcówki ścieżki oporowej spięte na krzyż, tak aby w czasie kręcenia ośką na jednej płytce napięcie rosło, a na drugiej malało. Lampy oscyloskopowe przystosowane do sterowania symetrycznego źle działają przy niesymetrycznym. Objawia się to tym że ostrość rozjeżdża się w miarę odchylania plamki od centrum ekranu.
Próbowałem kiedyś zbudować oscyloskop. Świetna zabawa (zwłaszcza gdy pieści 1 kV
), ale żadnych walorów użytkowych to nie miało.
Próbowałem kiedyś zbudować oscyloskop. Świetna zabawa (zwłaszcza gdy pieści 1 kV