Fender Champ - uruchomienie

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Fender Champ - uruchomienie

Post autor: painlust »

Antyparazyt nie jest konieczny. W Atomicu też go nie ma, ale dobrze dać tu ekranowany kabel. Rezystorów w filtrach zasilania rzeczywiście brakuje.
osopal
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: osopal »

Własnie do tego doszedłem, że tym samym napięciem zasilłem końcówkę i preamp, więc dałem 10k między pierwszą i drugą triodą i ... działa :D
Wytłumaczcie mi dlaczego bez tego rezystora był warkot?
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Powstało dodatnie sprzężenie zwrotne poprzez gałąź zasilania anodowego.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

Właśnie zobaczyłem temat, i już miałem pisać, że coś z tymi rezystorami zrobiłeś, ale zobaczyłem że problem już rozwiązany- głównie chodzi tu o oddzielenie zasilania S2 pentody od triod- miałem podłączone anoda-filtr RC-S2 i triody, i taki sam efekt, niby to nie hajgajn, ale też potrafi się wzbudzić jeśli coś zrobi się źle.
btw. Dobrze masz wlutowane rezystory symetryzacji?
osopal
75...99 postów
75...99 postów

Jest nieźle. Działa. Dłożyłem potencjometr master przed końcówką bo strasznie głośno było na 2 punkcie skali - mała kontrola.
Brum był 50Hz, ale wsadziłem jeszcze jeden rezystor, aby drugi człon preampu miał kompletny filtr i jest prawie idealnie. Acha, jeszcze dałem 3 przewody w ekranie.
Szumi tylko i są śmieci, ale jutro będę myślał co z tym zrobić.
Jutro dodaję również korekcję między pierwszą a drugą triodą i zobaczymy jaki sound z tego wyjdzie.

Fajnie :D chyba się dziś czegoś nowego nauczyłem.
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Śmieci i szum-masz uziemienie?
Jeśli nie, to podepnij się pod kran, kaloryfer czy cokolwiek.
osopal
75...99 postów
75...99 postów

Uzieminie mam. Z tymi śmieciami to już miałem problem jak składałem Atoma by Marvel na PCB.
Jak się głowe wsadzi w głośnik to na tle szumu słychać takie jakieś nieregularne oscylacje.
Pozostawiając zasilacz z Atoma zrobiłem Champa i jest to samo. Tak sobie myślę żeby wlutować kondy 0,1uF przy filtrach RC poszczególnych stopni. Robiliście może takie ruchy?
Czy ktoś z Was ma w swoich wzmaczniaczach piękny czysty, regularny szum i nic poza?

A co to Champa, po dołożeniu korekcji pograłem sobie trochę i sam nie wiem :roll: Dźwięk jasny, dość suchy, bardzo czuły na artykulację, jednak brakuje mi mięsa w porównaniu do Atoma Clean. Atom jest za to mniej szklankowy. Wiem, jestem walnięty, ale ciągle szukam tego właściwego brzmienia.

Acha...w korekcji użyłem dla Basu 1M i powiem, że praktycznie zero regulacji, nie wiem co jest grane.
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Kup se pan hambakiery, oscyloskop, hambakiery do gitary a oscyloskop do wzmacniacza, problemy znikną.
Jeśli chcesz EJSIDISI, to kup se pan i hambakiery i JCM800 złóż, a potem przebadaj oscyloskopem.
ODPOWIEDZ