Lampa sterująca gm-70

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Lampa sterująca gm-70

Post autor: marcin-86 »

Witam kolegów:) Mam do was pytanie dotyczące lampy GM -70 a dokładnie drivera na 6sn7, chodzi o moc jaką wysteruje ta lampę. Wiem że 6sn7 nie wysteruje w pełni lampy końcowej a nie zależy mi na mocy max a powiedzmy ok 20watt tylko, czy się to uda?
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

Re: Lampa sterująca gm-70

Post autor: Paczący kot »

Zobacz schematy w grafice Google wpisując GM 70 . Schematów jak mrówków . Uda się .
Co ja pacze ?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Wszystko zależy od tego jaki prąd siatki chcesz uzyskać, a to z kolei zależy od punktu pracy lampy mocy.
Nie ma tu rozgraniczenia tak/nie. Do najprostszego wzmacniacza z małym prądem siatki, albo w ogóle bez, nada się na pewno. Przy bardziej ekwilibrystycznych punktach pracy będzie problem i przyda się wtedy mała lampa mocy do sterowania. Z drugiej strony 6N8S można też łączyć równolegle.
Oczywiście przy pobieraniu prądu ze stopnia sterującego musisz pamiętać, aby nie zastosować sprzężenia pojemnościowego. Pozostaje drogi transformator lub skomplikowane sprzężenie bezpośrednie.
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Transformator audio posiadam jak i lampy. Części jak kondensatory rezystory mostki itd. Brakuje mi transformatora zasilającego ale to nie jest problem i została jeszcze obudowa :)
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Znalazłem GM70 sterujący lampą 5687 i moc wzmacniacza to 23watt. Poniżej schemat

Proszę o jakąkolwiek gramatykę w zdaniu [P.]
Załączniki
gm70_5687.gif
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Marcin, schemat przedstawia wybitnie audiofilski wzmacniacz. Jeden monoblok zawiera dwa transformatory sieciowe, dwa lampowe prostowniki i aż pięć dławików (na pewno ciężkich i kosztownych). Dwie pierwsze lampy są w nim sprzężone galwanicznie, na wejściu nie ma kondensatora separującego składową stałą, a całość nie została zamknięta choćby najpłytszym ujemnym sprzężeniem zwrotnym. Niby w stopniu sterującym zastosowano dławik jako obciążenie anody (dla zwiększenia amplitudy wyjściowej), ale lampę tą połączono bezpośrednio z wcześniejszą (bez kondensatora), przez co na jej katodzie traci się bezproduktywnie aż 112 V. Dla mnie ta konstrukcja jest nieprzemyślana i dlatego niegodna polecania.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Wydaje mi się, że nie ma najmniejszego sensu szukania gotowych schematów, bo będą to w większości wynalazki z wadami, które opisał RomekD.
Czas ruszyć ołówkiem i narysować coś samodzielnie ;)
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Myślałem o schemacie gsmok na lampie 6c33c i połączeniu zamiast 6c33c wpiąć gm 70. Co do tamtego schematu to zgadzam się audiofilski:) i kosztowny w budowie a ja chce prosty i w miarę tani wzmacniacz do wieczornego słuchania.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Tylko GM-70 ma kompletnie inne charakterystyki i własności, niż 6S33S. Między innymi dlatego wzmacniacze z użyciem tych typów projektuje się inaczej.
Dlaczego tak uparcie chcesz gotowy schemat?
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Bo wiedza moja nie jest odpowiednio wystarczająca do zaprojektowania wzmacniacza. Lutownica posługuje się bardzo dobrze, mam za sobą już kilka wzmacniaczy lampowych ale wszystko z GOTOWCÓW :(
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

marcin-86 pisze:Bo wiedza moja nie jest odpowiednio wystarczająca do zaprojektowania wzmacniacza.
To weź schemat jakiegoś porządnego wzmacniacza z triodą w końcówce, poczytaj trochę teorii nt. projektowania wzmacniaczy (na papierze i w internecie) kombinuj sam i pytaj się tutaj. Efekt będziesz miał podwójnie dobry - porządny wzmacniacz i własna wiedza która pozwoli go w spokoju uruchomić.
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Poczytam i wrócimy do tematu. Tylko czy zostać przy lampie 6SN7, czy szukać innej? Jak pisałem nie zależy mi aż bardzo na mocy. Chciałbym zrobić wzmacniacz na GM70 ze względu na inny charakter grania.

Poprawiono interpunkcję.
R.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Z lampy 6SN7 można (przy odpowiednim wysterowaniu) uzyskać nawet ponad 400 V wartości międzyszczytowej sygnału. Wszystko zależy od zastosowanej aplikacji i wartości napięcia zasilającego stopień. Ciekawym, choć niełatwym w realizacji sposobem na uzyskanie tak dużej amplitudy jest zastosowanie odpowiedniego dławika, jako obciążenia anody lampy sterującej. Dławik musiałby mieć sporą indukcyjność, małe pojemności własne i możliwość pracy z pewnym prądem stałym, co nie jest takie łatwe do uzyskania. Lampę 6SN7 należałoby w takim wypadku poprzedzić jeszcze jedną lamą, by wzmocnić sygnał ze źródła przynajmniej do kilkunastu woltów (plus pewien zapas na ujemne sprzężenie, które jednak warto wprowadzić), niezbędnych do pełnego wysterowania 6SN7.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Jak by dołożyć jeszcze jeden przed stopień to musi dojść jeszcze jedna lampa i najlepiej pojedyncza trioda, to może e86c tylko że to lampa w. cz. jak się nie mylę

Niedbała pisownia!
R.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

marcin-86 pisze:Jak by dołożyć jeszcze jeden przed stopień to musi dojść jeszcze jedna lampa i najlepiej pojedyncza trioda, to może e86c tylko że to lampa w. cz. jak się nie mylę
Owszem, w.cz., ale to nie przeszkadza, E88CC też jest w.cz., a jest chętnie stosowana w audio. Ale w tym zestawie lepiej będzie pasowała lampa oktalowa, np. 6C5
ODPOWIEDZ