Witam!
Wykonałem zamieszczony niedawno przez Romka filtr z regulacją napięcia wyjściowego na potencjometrze w wersji z jednym członem RC
oraz w wersji z dwoma członami RC.
Na wejście filtra z pierwszego obrazka wchodziły tętnienia o wartości ok. 0,8 V RMS.
Za filtrem miałem już tylko ok. 1,3 mV RMS dla prądu ok. 200 mA. Uzyskałem więc tłumienie tętnień o ok. 600 razy. Cieszy mnie to, ponieważ mam także regulację napięcia wyjściowego w dobranym za pomocą dolnego i górnego rezystora w obwodzie potencjometra zakresie. Filtracja trochę się zmienia w zależności od napięcia wyjściowego (przekłada się ono na zmiany prądu obciążenia) - jest to jednak różnica do przyjęcia.
Lepiej sytuacja wygląda w przypadku filtra z dwoma członami RC. Tutaj wchodząc na filtr z tętnieniami rzędu 0,8 V RMS uzyskałem na wyjściu poziom tętnień w granicach 0,8 - 1 mV RMS, co daje redukcję mniej więcej o 800-1000 razy. Ta wartość trochę pływa, mam bowiem oscyloskop z czułością 2 mV na działkę, ale różnica w stosunku do filtra z pojedynczym członem RC od razu jest widoczna.
W obu przypadkach następuje przyjemny efekt stopniowego narastania napięcia wyjściowego - trwa to parę sekund w pierwszym przypadku, oraz z 15-20 s w drugim.