Radio TESLA

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Radio TESLA

Post autor: anka »

W latach pięćdziesiątych jedną z popularnych piosenek , "rozpropagowaną" kultowym w owym czasie filmem "Przygoda na Mariensztacie" była , "Małe mieszkanko na Mariensztacie......." a w niej sympatyczna "reklama" radioodbiornika firmy TESLA.
Dotyczyła ona popularnego i "pożądanego" wtedy wielce, odbiornika eksportowanego na polski rynek - Talizman 304 U .
"Impulsem" do tego "odkrywczego" postu była wysłuchana dziś w Radiu Nostalgia piosenka j.w.
Pozdrawiam.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Radio TESLA

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Jak starsi koledzy wiedzą to wszystko wtedy było pożądane. Począwszy od mieszkanka a skończywszy na radyjku. Znam piosenkę, znam i Talizmana. Pomimo że zbliżone konstrukcje to bardziej pożądałbym... Pioniera. Pomimo że nosiłem wtedy krótkie spodenki i pończochy na podwiązkach to z przyjemnością słucham tej piosenki. :D
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

TELEWIZOREK52 pisze:Pomimo że zbliżone konstrukcje to bardziej pożądałbym... Pioniera
A ja właśnie wczoraj znalazłem Pioniera w... pojemniku na elektrośmieci! :evil: Bakelitowego, z falami krótkimi do 16 metrów, nie potłuczonego (tylko jeden wyłamany szczebelek w dolnej kratce, co zresztą pozwoliło mi go wygodnie zahaczyć podczas wyciągania z samego dna), choć lekko zmatowionego od góry w paru miejscach, z tylną ścianką i kompletem oryginalnych gałek, jedynie bez lampy UY1N (ale zapasową miałem). Postaram się wrzucić fotki możliwie szybko w temacie "Elektrośmieci", a następnie, w miarę postępów w uruchamnianiu (są ślady grzebania, z dołożeniem jakiegoś gniazda gramofonowego oraz popaćkaniu rezystora redukcyjnego farbą w pozbawionej drutu oporowego górnej sekcji, dobrze że przezornie zapoatrzyłem sie i w takie rezystory) - w dziale "Radio Retro". Chyba zacznie mi niebawem zbywać Pionier w obudowie drewnianej, działający choć też grzebany, wymagający prac stolarskich...
Pomimo że nosiłem wtedy krótkie spodenki i pończochy na podwiązkach to z przyjemnością słucham tej piosenki. :D

Spodziewałbym się raczej, że w tej sytuacji z przyjemością słuchałbyś kultowej, choć przyćmionej przez "Ej głupia ty głupia ty" piosenki Rodowiczki Patataj o patataj w niebieskich pończochach :lol:
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Tomek Janiszewski pisze:Spodziewałbym się raczej, że w tej sytuacji z przyjemością słuchałbyś kultowej, choć przyćmionej przez "Ej głupia ty głupia ty" piosenki Rodowiczki Patataj o patataj w niebieskich pończochach :lol:
Małe mieszkanko, małe radyjko, niebieskie pończoszki (co prawda nie Maryśki) i przyjemności wynikające, powiedzmy ze słuchania tego radia. Dalej nie piszę bo wiesz Tomku gdzie wyląduję. :D
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Postanowiłem nieco rozjaśnić, szczególnie młodszym forumianom, o co chodziło koledze Telewizorowi 52.
Teraz, gdy patrzymy na te "klimaty" to u jednych obraz ten wywołuje uśmiech a inni gmerają głęboko w pamięci. Tak się kiedyś noszono. Prezentowana kolekcja nie jest w stylu Emporio Armani, raczej a'la Pipi Langstrumpf.
Zbiory własne, listopad 1958 :
listopad 1958 002.jpg
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

gustaw353 pisze: Prezentowana kolekcja nie jest w stylu Emporio Armani
Szanowny Gustawie. Osobiście załapałem się jeszcze na resztki z "domu mody" UNRA. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ