Transformator sieciowy - pomiar napięć.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Transformator sieciowy - pomiar napięć.
Witam, mam pytanie odnośnie pomiaru napięć transformatora sieciowego. Jak bezpiecznie pomierzyć napięcia transformatora nie narażając go ma uszkodzenie? Słyszałem ,że niektórzy podłączają żarówkę w obwód ,żeby obciążyć sztucznie transformator. Na czym to polega i gdzie dokładnie wpiąć żarówkę? Transformator nawijany pod 2xEL34 i 3xecc83. Może jakieś inne uwagi odnośnie pierwszego podłączenia transformatora. Michał.
- Paczący kot
- 375...499 postów
Re: Transformator sieciowy - pomiar napięć.
Wspomniany transformator chcesz pomierzyć w jakimś układzie czy na biegu jałowym ?
Co ja pacze ?
Na biegu jałowym.
- Paczący kot
- 375...499 postów
Podłączasz uzwojenie pierwotne do sieci ( jeżeli nie jesteś pewien sprawności transformatora to pierwsze włączenie wykonaj z żarówką 60 -100 W / 230 V włączoną w szereg z uzwojeniem pierwotnym - jeżeli nic się nie grzeje , dymi itp. a napięcia wyjściowe się pojawiają i są niższe od znamionowych to żarówkę pomijasz ) i mierzysz napięcia woltomierzem na odpowiednim zakresie podłączonym kolejno do każdego z uzwojeń i to wszystko . Odnośnie bezpieczeństwa - nie dotykaj palcami końcówek pracującego transformatora .
Co ja pacze ?
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Sztuczne obciążenie transformatora nijak nie wpływa na bezpieczeństwo jego pracy. Natomiast żarówkę (na napięcie 230V i mocy porównywalnej z mocą transformatora) włącza się dla celów próbnych szeregowo z uzwojeniem sieciowym. Jeżeli transformator jest sprawny - jego prąd jałowy nie rozżarzy włókna żarówki, pozostanie ono zimne, a jego opór na tyle mały że warunki pracy transformatora będą praktycznie takie jak przy bezpośrednim włączeniu do sieci. Jeżeli natomiast transformator jest wadliwy (zwarcie międzyzwojowe, niewłaściwe połączenie sekcji szeregowych uzwojenia sieciowego lub sekcji równoległych uzwojenia żarzeniowego) - żarówka się rozżarzy, jej opór wzrośne a prąd płynący przez uzwojenie sieciowe nie przekroczy w tych warunkach prądu występującego przy pełnym obciązeniu transformatora. Uniknie się więc przegrzania i przepalenia uzwojenia.mich3000 pisze:Witam, mam pytanie odnośnie pomiaru napięć transformatora sieciowego. Jak bezpiecznie pomierzyć napięcia transformatora nie narażając go ma uszkodzenie? Słyszałem ,że niektórzy podłączają żarówkę w obwód ,żeby obciążyć sztucznie transformator. Na czym to polega i gdzie dokładnie wpiąć żarówkę?