Deklinacja

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Deklinacja

Post autor: akordeonista »

W dziale radio retro rozgorzała dyskusja na temat odmiany rzeczownika "radio". Jak wiadomo, słowo obce, prawdopodobnie obce w większości języków nowożytnych, stąd problemy.
W związku z faktem, że mam w rodzinie laureata Diamentowego Mikrofonu, który przepracował przy mikrofonie kilkadziesiąt lat, sprawa deklinacji tego rzeczownika była często przedmiotem dyskusji. Skutek: - pozostaliśmy przy swoich zdaniach, ale nie spowodowało to żadnych kłótni ani obrażania się.
Zdarzyło mi się parę razy zwracać uwagę na błędy ortograficzne, ale i gramatyczne na Forum (byłem dobry z języka ojczystego w liceum - miałem wspaniałą, wymagającą nauczycielkę, nieżyjącą już Panią Zofię Broszczyk) proponuję więc zarozumiale :oops: moim zdaniem poprawną odmianę rzeczonego "radia":
M - radio, l. mn. - radia
D - radia, l. mn. - radii - nie "radiów" ani "radyj" - radio to rodzaj nijaki, jak np. "dziecko"
C - radiu, l. mn. - radiom
B - radio, l. mn. - radia
N - radiem, l. mn. - radiami
M - o radiu, l. mn. - o radiach
O wołaczu nie piszę, bo raczej radia nie wzywamy. Na koniec - wspomniany szwagier nadal używa formy nieodmiennej - pracuję w radio, jestem w studio itd., choć czasem chodzi do radia... :wink:
Pozdrawiam Kolegów - Akordeonista Purysta :D
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Re: Deklinacja

Post autor: Tomasz Gumny »

Była już dyskusja dotycząca dopełniacza liczby mnogiej:
viewtopic.php?f=10&t=11592&start=20
Tomek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Sprawdzałem w słowniku (wydanie sprzed ok. 20 lat) - było podane 'radiów'. Ale mnie ta forma z trudem przez klawiaturę przechodzi i będę nadal z uporem pisał 'radyj'. Może też być 'stacyj' i 'linij'.
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Nikt nikomu nie każe mówić "radiów" - toż to okropieństwo takie samo jak "radyj". Nie można po prostu "radioodbiorników", "odbiorników"?
Mój upór w dbaniu o język bierze się z tego, że notoryczne używanie form nieprawidłowych grozi wejściem ich w codzienne użytkowanie. O ból krzyża przyprawia mnie forma "dwie postaci", "zajebiście", "wykon", "mega" i sto innych.
Reasumując: "radyj" to nieprawidłowa, archaiczna forma. Proszę więc nie prowokować złym przykładem. Zauważyłem, że kilku młodych na Triodzie już naśladuje "starych". Kolego tszczesn możesz pójść na ugodę i nie wbijać młodym do głowy błędu językowego?
Winetu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Winetu »

Słownik (http://so.pwn.pl/lista.php?co=radio) podaje jedyną poprawną formę radiów i tego się trzymajmy.

Postaci są jak najbardziej poprawne, słownik dopuszcza dwie formy tego słowa.
geguś

Post autor: geguś »

Waldemar D. pisze:Nikt nikomu nie każe mówić "radiów" - toż to okropieństwo takie samo jak "radyj". Nie można po prostu "radioodbiorników", "odbiorników"?
Mój upór w dbaniu o język bierze się z tego, że notoryczne używanie form nieprawidłowych grozi wejściem ich w codzienne użytkowanie. O ból krzyża przyprawia mnie forma "dwie postaci", "zajebiście", "wykon", "mega" i sto innych.
Reasumując: "radyj" to nieprawidłowa, archaiczna forma. Proszę więc nie prowokować złym przykładem. Zauważyłem, że kilku młodych na Triodzie już naśladuje "starych". Kolego tszczesn możesz pójść na ugodę i nie wbijać młodym do głowy błędu językowego?
I tym oto sposobem zakazuję pisać komukolwiek na tym forum gwarą, starą polszczyzną i Bóg jeden wie czym jeszcze. A, żeby nie było, przecinki i kropki nakazuje się stosować.

Kolego Waldemarze, z całym szacunkiem, ale gdzie twoje "wypociny" na temat języka? Bo profesora Miodka nie raz słyszałem, czytałem.
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Kolego geguś przecież ja nic innego nie robię jak tylko powołuję się na autorytet Profesora. Przywołuję jeszcze raz link do jego wypowiedzi na ten temat.
geguś

Post autor: geguś »

Kolego Waldemarze, w pierwszym zdaniu profesor pisze DOPUSZCZA SIĘ.
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

A może po prostu "tych rad", tak jak "tych kin" czy "tych biur"?
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
ODPOWIEDZ