Topaz - reaktywacja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Topaz-reaktywacja
Zmieniłem przewód, teraz jest tyle co powinno, ale obraz bez zmian.
Ratujmy co się da! (Budka Suflera)
Chętnie przyjmę sprawne lampy i stare części.
-
- 3125...6249 postów
No to masz ponad 10V na żarzeniu. Kineskop doprawiony na amen. To jest Topaz 21" czy 23"?OTS-2 pisze:Kinol żarzony jest z 5 zwojów na rdzeniu trafa WN. Szyjkę pokrywa lustro od środka, ale nie całkowicie
Z tego co wyczytałem to jest to wersja 21'.
Demodulator fonii prawdopodobnie działa, słychać bardzo cicho fonię w głośniku razem z brumem, zmieniającym ton do zmian treści obrazu. Potencjometr głośności nie reaguje, więc jutro będę działał tam właśnie.
Zobaczymy, co z tego wszystkiego wyjdzie.
Demodulator fonii prawdopodobnie działa, słychać bardzo cicho fonię w głośniku razem z brumem, zmieniającym ton do zmian treści obrazu. Potencjometr głośności nie reaguje, więc jutro będę działał tam właśnie.

Zobaczymy, co z tego wszystkiego wyjdzie.

Witam,
Dźwięk naprawiony, powodem nie działania było 0V na siatce triody PCF82 (przedwzmacniacz).
Negatywu pozbyłem się, zmniejszając jasnośc do minimum i mam normalny i wyrazisty obraz (szkoda że ciemny i trzeba zgasić światło by cokolwiek zauważyć). Jeszcze jest problem z regulacją wysokości i owalne głowy.
Dźwięk naprawiony, powodem nie działania było 0V na siatce triody PCF82 (przedwzmacniacz).
Negatywu pozbyłem się, zmniejszając jasnośc do minimum i mam normalny i wyrazisty obraz (szkoda że ciemny i trzeba zgasić światło by cokolwiek zauważyć). Jeszcze jest problem z regulacją wysokości i owalne głowy.

Dziś włączyłem go na chwilkę i dało się słyszeć strzelanie w lampie PY88, wcześniej zdarzało się w PL36, ale po jakimś czasie coś mocniej strzeliło w środku i kineskop zaświecił wyraźnie i dosyć jasno na prawie całej powierzchni (siatka obrazowa przesunięta w prawo, z lewej pasek czarny), po wyłączeniu widać normalnie jak wiązka skupia się w środku i widać kropkę przez chwilę, ale tym razem wiązka zeszła się w trzech punktach i jak zniknęła to jakiś czas widać było smugę. Dodam, że odrobinę zwiększyłem nap. żarzenia i na początku kinol jaśniej świecił, ale potem normalnie jak przedtem.
Sprawdzę teraz układ wygaszania plamki, bo czuję, że tam może coś być nie halo...
Sprawdzę teraz układ wygaszania plamki, bo czuję, że tam może coś być nie halo...
-
- 3125...6249 postów
W środku czego? Lampy czy kineskopu?OTS-2 pisze:le po jakimś czasie coś mocniej strzeliło w środku i kineskop zaświecił wyraźnie i dosyć jasno
No to masz już przynajmniej 12V. i kineskop mógł tego nie wytrzymać.OTS-2 pisze:Dodam, że odrobinę zwiększyłem nap. żarzenia i
Wątpię, pomierz napięcia na kineskopie. Podejrzewam że dostał gdzieś zwarcia.OTS-2 pisze:prawdzę teraz układ wygaszania plamki, bo czuję, że tam może coś być nie halo
Strzelić mogło w okolicy trafa WN.
Przełączyłem żarzenie na oryginalne zasilanie i kineskop też świecił, widać było linie powrotów, potem coraz ciemniej i już nic nie widać, chyba że bym zwiększył z powrotem nap. żarzenia.
Przełączyłem żarzenie na oryginalne zasilanie i kineskop też świecił, widać było linie powrotów, potem coraz ciemniej i już nic nie widać, chyba że bym zwiększył z powrotem nap. żarzenia.
-
- 3125...6249 postów
Jeżeli w okolicy trafa to prawdopodobnie podstawka EY86 a konkretniej pętla żarzenia tej lampy. Zdarza się to przy uszkodzeniu / złym ustawieniu stabilizacji w.n. zwłaszcza w starych sparciałych podstawkach. Gdybyś miał jakikolwiek inny kineskop do podstawiania na czas naprawy, nawet 20" przyłapany na jedną śrubę, mógłbyś kontynuować naprawę a w międzyczasie zorganizować kineskop oryginalny. A napięcia pomierzył??
Odświeżę temat Topaza.
Wcześniej samozaparcia i wiary w siebie zabrakło i telewizor sobie stał ale kusi mnie by się wziąć za niego i chociaż elektronikę uruchomić na podstawionym kineskopie np A50-140W. A teraz pytanie czy ktoś miałby sprawny kineskop od Topaza? Nie musi być nieużywany ale chodzi o to by było cokolwiek widać na nim...
Wcześniej samozaparcia i wiary w siebie zabrakło i telewizor sobie stał ale kusi mnie by się wziąć za niego i chociaż elektronikę uruchomić na podstawionym kineskopie np A50-140W. A teraz pytanie czy ktoś miałby sprawny kineskop od Topaza? Nie musi być nieużywany ale chodzi o to by było cokolwiek widać na nim...
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Kineskop AW53-88, czy AW53-80? Powinna być na stożku umieszczona taka mała karteczka z nazwą producenta.
Kineskop AW53-88, czy AW53-80? Powinna być na stożku umieszczona taka mała karteczka z nazwą producenta.
Ratujmy stare tranzystory!
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Przypomnij która to wersja Topaza? Chyba podpasuje też kineskop z Nefryta lub Tesli Lotos 531QQcoś tam o ile dobrze pamiętam. Mam w garażu jakiś duży kinol ale niestety nie ma oznaczenia. Wytargałem go chyba z Rafeny Rekord 4 (?).
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
To jest Topaz 21''.
Kineskop AW53-88.
Kineskop AW53-88.
Witam ponownie,
Czy była by możliwość bezproblemowej adaptacji kineskopu A50-140W na czas naprawy?
Cewki odchylające raczej bym zostawił stare. A i zapomniał bym dodać że TWOP się bardzo rozgrzewa (trafo ramki) i z nim też coś jest nie halo (były problemy z liniowością). Pozostanie mi poszukać takiego trafa w rupieciach a w ostateczności odkupienie od któregoś z naszych kolegów.
Czy była by możliwość bezproblemowej adaptacji kineskopu A50-140W na czas naprawy?
Cewki odchylające raczej bym zostawił stare. A i zapomniał bym dodać że TWOP się bardzo rozgrzewa (trafo ramki) i z nim też coś jest nie halo (były problemy z liniowością). Pozostanie mi poszukać takiego trafa w rupieciach a w ostateczności odkupienie od któregoś z naszych kolegów.
-
- 3125...6249 postów
Śmiało wstawiaj. jedyna rzecz co mi chodzi po głowie to to czy w AW53-88 któraś nóżka była inaczej wyprowadzona a nie mam przed nosem rozpiski, chyba sobie z tym poradzisz. TWOP potrafiły się grzać ale nie wiem co dla ciebie jest "bardzo". Siadały rzadko. Jak masz jakikolwiek z polskiego TV (PCL85/805) to najprościej podstawić ale wydaje mi się że to coś w układzie odchylania.
no to wstawię i będę naprawiał
A TWOP szybko potrafi się zrobić gorący aż parafina którą jest zaimpregnowany zaczyna się pienić i kapać.
W innych tego nie zauważyłem (Ametyst).

W innych tego nie zauważyłem (Ametyst).