Soldano SLO-100 Clone - problem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Soldano SLO-100 Clone - problem
Witajcie.
Jakiś czas temu zbudowałem tytułowy wzmacniacz, który
działał bezproblemowo przez kilka miesięcy. Jedyne co
w nim mi przeszkadzało to kanał CLEAN. Pojedyncze
dzwięki brzmiały dobrze natomiat akordy fatalnie.
Wcześniejsze testy wskazywały, że problem może
wynikać z zastosowanego transformatora głośnikowego.
Na etapie budowy postanowiłem wykorzystać posiadane
trafo zaprojektowane pod 2xEL84. Trafo miało spory
zapas mocy i było na blachach wyżarzanych.
Obciążenie tak podłączyłem, że Raa wynosiło niecałe 4500 Ohm.
To trochę za dużo jak na 2xEL34 a w sam raz na 2x6L6GC, które
w przyszłości zamierzam sprawdzić.
Postanowiłem wymienić TG i zakupiłem SLO50 InMADout (Raa 4400 Ohm).
Kanał CLEAN zdecydowanie się poprawił natomiast pojawił się
problem ze wzbudzaniem wzmacniacza przy mocniejszym uderzeniu w struny.
Próbowałem różnych rozwiązań (zamiana lamp w końcówce, zamiana odczepów anodowych,
odpinanie NFB, zwiększanie/zmniejszanie NFB, odsprzęganie elektrolitów w zasilaczu anodowym,
oddalanie od siebie niektórych przewodów) ale bez powodzenia stąd prośba o pomoc.
Nie sprawdziłem natomiast wpływu TG na V1 (w przypadku starego TG nie było problemu chociaż był bliżej V1).
Przeprowadziłem test na starym i nowym TG - kanał CRUNCH, wejście sin 500Hz, Gain 100%, Bass 0, Middle 100%, Treble 100%
Stary TG (podłączony "na szybko", NFB nie podłączone, odczep zerowy nie połączony z masą wzmacniacza):
Master volume: 100%
Nowy TG (NFB podłączone, Presence 50%, Depth 0, odczep zerowy połączony z masą wzmacniacza)
Master volume: 50% i stopniowo zwiększane
Wszystkie lampy przedwzmacniacza żarzone prądem stałym i w ekranach połączonych z uziemionym chassis.
Bolec w gniazdku też uziemiony. BIAS ustawiony na HOT
Co można jeszcze zrobić aby rozwiązać opisany problem ?
Jakiś czas temu zbudowałem tytułowy wzmacniacz, który
działał bezproblemowo przez kilka miesięcy. Jedyne co
w nim mi przeszkadzało to kanał CLEAN. Pojedyncze
dzwięki brzmiały dobrze natomiat akordy fatalnie.
Wcześniejsze testy wskazywały, że problem może
wynikać z zastosowanego transformatora głośnikowego.
Na etapie budowy postanowiłem wykorzystać posiadane
trafo zaprojektowane pod 2xEL84. Trafo miało spory
zapas mocy i było na blachach wyżarzanych.
Obciążenie tak podłączyłem, że Raa wynosiło niecałe 4500 Ohm.
To trochę za dużo jak na 2xEL34 a w sam raz na 2x6L6GC, które
w przyszłości zamierzam sprawdzić.
Postanowiłem wymienić TG i zakupiłem SLO50 InMADout (Raa 4400 Ohm).
Kanał CLEAN zdecydowanie się poprawił natomiast pojawił się
problem ze wzbudzaniem wzmacniacza przy mocniejszym uderzeniu w struny.
Próbowałem różnych rozwiązań (zamiana lamp w końcówce, zamiana odczepów anodowych,
odpinanie NFB, zwiększanie/zmniejszanie NFB, odsprzęganie elektrolitów w zasilaczu anodowym,
oddalanie od siebie niektórych przewodów) ale bez powodzenia stąd prośba o pomoc.
Nie sprawdziłem natomiast wpływu TG na V1 (w przypadku starego TG nie było problemu chociaż był bliżej V1).
Przeprowadziłem test na starym i nowym TG - kanał CRUNCH, wejście sin 500Hz, Gain 100%, Bass 0, Middle 100%, Treble 100%
Stary TG (podłączony "na szybko", NFB nie podłączone, odczep zerowy nie połączony z masą wzmacniacza):
Master volume: 100%
Nowy TG (NFB podłączone, Presence 50%, Depth 0, odczep zerowy połączony z masą wzmacniacza)
Master volume: 50% i stopniowo zwiększane
Wszystkie lampy przedwzmacniacza żarzone prądem stałym i w ekranach połączonych z uziemionym chassis.
Bolec w gniazdku też uziemiony. BIAS ustawiony na HOT
Co można jeszcze zrobić aby rozwiązać opisany problem ?
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Re: Soldano SLO-100 Clone - problem
Sprawdz sprzezenie zwrotne -- czy podlaczyles do dobrego odczepu na wtornym.
EDIT: teraz doczytalem, ze juz to robiles...
EDIT: teraz doczytalem, ze juz to robiles...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com

Ostatnio zmieniony wt, 7 maja 2013, 23:10 przez orihi, łącznie zmieniany 1 raz.
No można. Pytanie tylko po co?ihiro pisze:- Można dołożyć kondensatory po 100nF/630V na R38 i R39 te od bias,
- można zwiększększyć pojemności C1 - do 22uF oraz innych z 1uF
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Np. żeby do istniejących przypadłości dorzucić kolejne 

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

Ostatnio zmieniony wt, 7 maja 2013, 23:09 przez orihi, łącznie zmieniany 1 raz.
Myślałeś kiedyś o założeniu sekty jakiejś?
'All the stars in the north are dead now.'
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Na to mógł wpaść tylko geniusz, a nie prosty przedszkolak... Szkoda, że tym razem bez tekstów o prądzie zmiennym biegunowym gniazdkowym.ihiro pisze:Problem jest prosty, zwiększyło się nasycenie prądu poprzez dobór TG, wartość oporowa układu przebija którąś z wartości zastosowanych zgodnie ze schematem. Można dokonać regulacji wartościami elementów składowych, schemat nie przewidział zastosowania różnych TG i manipulacji.
Tylko działania przemyślane dają obiecujące efety, stosowanie na siłe schematu kończy się brakiem zadowolenia.
- Hetman
- 125...249 postów
Wpisy usunął, ale zapomniał że cytowany był dwa razy... 

Z lekcji fizyki cyt.:
"Zasadą działania każdej lampy elektronowej jest ruch wyemitowanych z katody elektronów, niezależnie od ich pochodzenia. Ponieważ elektrony mają ujemny ładunek elektryczny, to zgodnie z prawami fizyki są one odpychane przez inne ujemnie naładowane elementy a przyciągane przez elementy naładowane dodatnio. Wystarczy więc obok katody emitującej elektrony umieścić inną elektrodę, podłączyć do niej dodatni biegun źródła napięcia, do katody ujemny i już mamy przepływ elektronów od katody do anody, czyli inaczej mówiąc - przepływ prądu elektrycznego. Ten prąd rośnie, jeżeli zwiększamy napięcie na anodzie, aż osiągnie pewną wartość maksymalną, nazywamy PRĄDEM NASYCENIA>"
Zadanie z fizyki:
http://zadane.pl/zadanie/1404448
"Zasadą działania każdej lampy elektronowej jest ruch wyemitowanych z katody elektronów, niezależnie od ich pochodzenia. Ponieważ elektrony mają ujemny ładunek elektryczny, to zgodnie z prawami fizyki są one odpychane przez inne ujemnie naładowane elementy a przyciągane przez elementy naładowane dodatnio. Wystarczy więc obok katody emitującej elektrony umieścić inną elektrodę, podłączyć do niej dodatni biegun źródła napięcia, do katody ujemny i już mamy przepływ elektronów od katody do anody, czyli inaczej mówiąc - przepływ prądu elektrycznego. Ten prąd rośnie, jeżeli zwiększamy napięcie na anodzie, aż osiągnie pewną wartość maksymalną, nazywamy PRĄDEM NASYCENIA>"

Zadanie z fizyki:
http://zadane.pl/zadanie/1404448
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Ani myslec ani czytac ze zrozumieniem kolega chyba nie potrafi... Prad nasycenia a nasycenie pradu (z punktu widzenia gramatyki! bo co to nasycenie pradu?) to nie to samo...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Myślę że ostatnie wpisy nic nie dają do tematu , autorowi wzmacniacza na pewno nie pomogą a tylko zaćmiewają umysł . Matematyczne rozważania , zadania z fizyki o rezystorach połączonych szeregowo/ równolegle też tu nie pomogą . Tu potrzeba odpowiedzi i podpowiedzi
. Znajomość translatora google też nie pomoże
. Czasami dochodzę do wniosku że teoria zaćmiewa praktyczne myślenie i działania przezeń podjęte
.
DO tematu : nie do końca wiem na jakich lampach teraz to jedzie , chyba nikt nie wie , po pierwszym wpisie , wnioskuje że coś z 6l6 .
Dalej, wątpliwa sprawa że na v1 działa trafo tg - w moim przypadku v1 jest ustawiona prostopadle do trafa w odległości ok 6cm .
Oscylogramy zapewne z wyjścia głośnikowego , myślę że warto badać poszczególne stopnie preampa , podpinać oscyloskop od v1 do v5 bez końcówki , bo któż wie co tak siedzi
. A nuż wyjdzie że jednak trafo ma wpływ , aczkolwiek wątpię . Czyli na początek sprawdźmy preamp , ja bym tak zrobił
. Oraz przeglądnąć napięcia na stopniach , może gdzieś czai się błąd - warto pokazać nam zacnym członkom fora flaki tegoż wzmacniacza (jeżeli środek nie różni się niczym od pudełka do przechowywania przewodów oraz elementów elektronicznych to...
)
Oczywiście pomiary wykonywać ostrożnie , nie powiem jak mnie pierdykło jak pazur mi się obślizgnął na napięcie anodowe
, tylko głupi się nie boi prądu
- tak samo w robocie im dłużej pracuje tym z dala ( w podstacjach dreszcze mnie przechodzą ) . Jak pomyśle jak gościa trzasnął łuk z odległości metra .
ps to są tylko moje skromne uwagi , praktyczne , z jakiegoś tam doświadczenia - oczywiście proszę o sprostowanie jeżeli ktoś zauważy rażącą głupotę . pozdrawiam

DO tematu : nie do końca wiem na jakich lampach teraz to jedzie , chyba nikt nie wie , po pierwszym wpisie , wnioskuje że coś z 6l6 .

Oscylogramy zapewne z wyjścia głośnikowego , myślę że warto badać poszczególne stopnie preampa , podpinać oscyloskop od v1 do v5 bez końcówki , bo któż wie co tak siedzi

Oczywiście pomiary wykonywać ostrożnie , nie powiem jak mnie pierdykło jak pazur mi się obślizgnął na napięcie anodowe

ps to są tylko moje skromne uwagi , praktyczne , z jakiegoś tam doświadczenia - oczywiście proszę o sprostowanie jeżeli ktoś zauważy rażącą głupotę . pozdrawiam
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Gdybyś wiedział, z czego sie śmiejesz, to byś zapłakał.ihiro pisze:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
涼爽和不充分!非常好笑!
Dziękuję za odpowiedzi !bulabla pisze:Czyli na początek sprawdźmy preamp , ja bym tak zrobił
Preamp był oczywiście sprawdzony zanim utworzyłem temat.
Bez lamp końcowych (żeby już nie było wątpliwości na ten moment są to EL34) działa idealnie.
Wygląda na to, że udało mi się namierzyć źródło problemu.
Trafo głośnikowe wpływa na fragment zasilacza anodowego, który
z powodu braku miejsca musiałem umieścić na odrębnej płytce.
Nowe TG jest w tym samym miejscu co stare natomiast generuje silniejsze pole magnetyczne.
Będę musiał przeorganizować wnętrze wzmacniacza.