Potencjometry do starszych TV
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Potencjometry do starszych TV
Jako, że wiosna nastała, postanowiłem zająć się lżejszymi naprawami. Na warsztat wziąłem Unitrę Cygnusa 53 (notabene również swego czasu uratowanego z kontenera:D), który ogólnie jest sprawny, ale ma wyjątkowo zajechany potencjometr od głosu. W zasadzie graniczy z cudem, by go ustawić tak, by nie trzeszczał ekstremalnie głośno. Chciałbym wymienić ten potencjometr i przy okazji dwa pozostałe. Jeden jest 22 kohm, pozostałe dwa 1 kohm.
No i teraz pytanie do znawców tematu - jakie potencjometry mogę tam wstawić zamiennie, czy muszą być to koniecznie Telpoda? I gdzie ewentualnie zdobyć takie, co by tam pasowały? W googlach znalazłem póki co Telpoda ale dłuższe. Dzięki z góry za info.
No i teraz pytanie do znawców tematu - jakie potencjometry mogę tam wstawić zamiennie, czy muszą być to koniecznie Telpoda? I gdzie ewentualnie zdobyć takie, co by tam pasowały? W googlach znalazłem póki co Telpoda ale dłuższe. Dzięki z góry za info.
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Re: Potencjometry do starszych TV
Witam
22k mam, ośka moletowana ,przecięta po pośrednicy. Długość to chyba nie problem.
Pozdrawiam
tedi.
22k mam, ośka moletowana ,przecięta po pośrednicy. Długość to chyba nie problem.
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
A Kontakt PR nie pomógł?
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Czytałem mnóstwo opinii na temat tego rodzaju specyfików - ludzie piszą, że jedne działają na krótko, drugie na dłużej. Ja raczej wolałbym wykonać konkret podmiankę, niż zaleczać objawy.Zenek pisze:A Kontakt PR nie pomógł?

-
- 3125...6249 postów
W tych telewizorach to była plaga. Oczywiście możesz wstawić dowolny potencjometr o tej samej wartości żeby tylko się zmieścił. Ośkę jak pisał wyżej kolega można skrócić. Samo psiukanie nie wiele pomoże. Rozbierz, wyczyść i złóż. Będzie "chodził" tyle co nowy czyli - niedługo.
-
- 1250...1874 posty
"Ośkę jak pisał wyżej kolega można skrócić."
...i właściwie zabezpieczyć, co widać na zdjęciu, by ta przeróbka nie stanowiła o życiu i śmierci - izolacja od sieci !!!
...i właściwie zabezpieczyć, co widać na zdjęciu, by ta przeróbka nie stanowiła o życiu i śmierci - izolacja od sieci !!!
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Przed wykonaniem fotki celowo zdjąłem jedną z plastikowych nasadek, by pokazać długość ośki i jej kształt.