Kilka pytań technicznych o reverbtank itp

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Re: Kilka pytań technicznych o reverbtank itp

Post autor: Razor89 »

Jaki masz rezystor katodowy dla połówki napędzającej sprężynę? Może masz źle dobrane elementy w układzie.
Awatar użytkownika
Hetman
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Hetman »

Kurcze, wiem że już po ptokach bo zrobiłeś ten układ, ale nie lepiej zamontować sobie http://amptone.pl/c/238/moduly-reverbow ... ektow.html
? Zrobiłem kilka reverbów na tym module i jestem bardzo zadowolony.
bisz
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: bisz »

przyznam że z ciekawości myślałem o tym no ale tu już mam pokupowane i ma być wintidżowo :), może w następnym wzmacniaczu :)
rezystor w katodzie to 1k. Wstępnie zrobiłęm driver na mosfecie, co prawda nie sluchalem jeszcze ale widze na oscyloskopie ze sygnal wchodzi na reverb o dobrej amplitudzie, sęk w tym ze chyba za duza skladowa stala na mosfecie jest bo rezystor sie pali i napiecie siada do zera paląc rezystor na zasilaniu :-) musze przerobić. ale wygląda na to ze mosfet sie wyrabia więc być może kwestia spięcia lampy w dwie.
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Napęd sprężyny możesz zrobić na całej ECC82, a wzmacniacz powrotu można spróbować zrobić na tranzystorach. Ja mam reverb na dwóch lampach i muszę powiedzieć, że w Champie grało to całkiem fajnie. Docelowo jednak reverb będzie zamontowany w 50W wzmacniaczu :)
bisz
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Tak zrobię tylko musze sobie odświeżyć temat mosfetów gdyż jak na razie to co wstawiłem sygnał puszcza nieźle ale przy okazji pali mi rezystor na zasilaniu :) Coś jest nie tak z ustaleniem potencjału na bramce. Powinna być połowa zasilania ? przez dzielnik z rezystorów 1M ?
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Z jakimś kawałkiem schematu byłoby łatwiej coś powiedzieć.
bisz
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Znalazłem taki schemat :
Obrazek
Przewody we wnętrzu wolaja o nowa plytke pcb, bo w obecnej troche zapedzilem sie ze zla koncepcja i powstał spory makaron (ale zgodny z BHP) , takze najprawdopodobniej powstanie nowa wersja ze zlaczkami na srubki, ale makaron jak na razie o dziwo nie stanowi prolemu bo nie ma nawet cienia brumu.

Nie moge nigdzie doszukac na jakim potencjale wzgledem zasilania powinna być bramka mosfeta. Wielu pisze że gdzieś w połowie zasilania ale nie bardzo mi to pasuje teoretycznie, choć to pewnie zależy od rezystora w katodzie. Przyznam że obliczanie stopni na mosfetach zawsze jakoś kulawo mi szło, stąd problem.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

No tu jest to tak zrobione, że potencjał bramki musisz ustalić tak, żeby na DRENIE była około połowa napięcia zasilania. Ponieważ przyoszczędzono na rezystorze w źródle, to wymagane napięcie bramki będzie zależało od parametrów konkretnego MOSFETa i może mocno pływać. Zapewne będzie to około 4V. Ogólnie ten układ nie należy do najlepiej zaprojektowanych.
bisz
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Teraz jestem poza miastem, ale udalo mi sie zasymulować coś w miarę sensownego w programie QUCS na tym mosfecie, efekt wygląda obiecująco:
Symulacja recovery reverbu
Symulacja recovery reverbu
Dobrałem nowe rezystory, wygląda to tak. Pytanie - jakie wzmocnienie około powinien mieć układ 'odzysku reverbu' ?
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Teraz to całkiem sensownie wygląda, przynajmniej jest sprzężenie stabilizujące punkt pracy. Nie wiem jakie powinno być wzmocnienie, nie jestem "gitarnikiem".
bisz
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Wracamy do problemu sterowania trafem od reverbu... Połączyłem w parę dwie triody ecc82 - trafo nie obciązone - super, jest sygnał, gdy obciąże je reverb tankiem to poprostu totalne zwarcie, zero sygnału nigdzie. Postanowiłem zaszaleć i wstawiłem el84 na przypał, w końcu zapas jakiś tam mocy ma. Efekt ten sam.... Czy ktoś zna w przybliżeniu przekładnie tego trafa z amptone ??

Pamiętam że kiedyś pierwsze moje potyczki z reverbem wyglądały tak że wpiąłem jakieś trafo 'z dupy' w ecc82 a to dalej do nieznanego reverb tanku i recovery, brzmialo dosc metalicznie (efekt niedopasowania czegos do czegos) ale kurcze coś tam było a tu jest absolutne nic.... Idąc dalej myślami, podłączyłem trafo od ecl86 na szybkiego i mam super sygnał na obciążonym trafie... Czyżby werdyktem było upalone (przebite) trafo ? Np z powodu chwilowej pracy na nieobciążonym wtórnym ?
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Zmierz przekładnię tego transformatora. Zapewnia 25kΩ dla rezystancji 8Ω. Jakby co mam taki transformator to mogę pomierzyć, ale u mnie z ECC81 działa bardzo ładnie. Jaki kod ma sprężyna którą zastosowałeś?
bisz
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Reverbtank to 8AB2A1B, Przekładnia na nie obciązonym wychodzi mi z pomiarów oscyloskopem około 38.
Zmontowałem to na ecl86 i trafie dedykowanym do tej lampy. Driver na pentodzie, a recovery na triodzie. Sygnał na poziomie 2V wchodzi do reverbtanka, natomist wychodzą jakieś niemrawe szczątki. Efekt akustyczny: coś tam w tle niby jest ale jakbym nie wiedział to bym nie zauważył...
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Przekładnie określ w normalny sposób. Podłącz uzwojenie pierwotne do napięcia sieciowego ( jego wartość zmierz) i dokonaj pomiaru napięcia na uzwojeniu wtórnym. Z otrzymanych pomiarów wylicz przekładnię. Powinno być coś około 56.
bisz
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Mam jeszcze jedno pytanie. Jako ze to trafo pracuje w roli zrodla pradowego, czy powinienem sie obawiac jego pracy w anodzie lampy i nieobciazaonym uzwojeniem wtornym ?
ODPOWIEDZ