Najnowsze znaleziska.
Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Elektrośmieci
Części z zniszczonych odbiorników zawsze można wykorzystać do budowy innych odbiorników radiowych.
Najnowsze znaleziska.

Najnowsze znaleziska.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Domyślam się że znalezione części posłużą do budowy.. roweru.AZ12 pisze:Części z zniszczonych odbiorników zawsze można wykorzystać do budowy innych odbiorników radiowych.
Najnowsze znaleziska.

- george6
- 1250...1874 posty
Nie wiem, czy nie będzie w rowerze wojny...
Dynamo niemieckie, a latarki polskie...

Dynamo niemieckie, a latarki polskie...

µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
-
- 125...249 postów
Udało się może wybrać ?arturssp pisze:Za to zaprosili do firmy i powiedzieli, że tam można jak się z kierownikiem dogada to coś sobie odebrać.. No zobaczymy, mam zamiar się wybrać..
Choć podejrzewam, że w firmie już nie za wiele bedzie do odebrania. Obserwowałem raz jak się taka zbiórka odbyła w mojej okolicy. Podjechała ciężarówka z wielkim zielonym kontenerem, opuściła go na ziemię, pan kierowca otworzył wielkie drzwi z tyłu kontenera i rozpoczął zbiorkę. Ludzie zwożący graty ustawiali je przy przedniej ścianie i do końca zbiórki ustawili pryzmę mniej więcej do połowy kontenera. Na zakończenie kierowca zamknął wrota, odpalił ciężarówkę i rozpoczął zakładanie sobie kontenera "na grzbiet" do czego niezbędne jest jego uniesienie od przodu. W tym momencie całość zgromadzona przy przedniej ścianie zwala się z łoskotem w kierunku pustego tyłu kontenera, więc nawet jesli coś tam bylo w dobrym stanie, to od tej chwili takim być przestaje

Tego dnia jednak były to głownie lodówki, pralki, monitory komputerowe i pare telewizorów oraz odbiorników typu "klocek dzierżoniowski"
-
- 15...19 postów
Jak zajadę, to napiszę, czy coś się udało wyrwać. Tu zbiórka była robiona w bardziej "cywilizowany" sposób - ludzie ustawiali sprzęty na ziemi, a później dwaj panowie układali je na europaletach, owijali folią i takie "paczki" ładowali paleciakiem do dużego busa. Więc raczej nie miało zbytnio możliwości się potłuc. Jutro z rana jadę do tej firmy i zobaczymy co wyjdzie z "odzysku". Trzymajcie kciuki 
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Heh, te latarki produkowali w Częstochowie, obecnie pracuje w firmie, która zajmuje teren i budynki tejże byłej fabryki
Oczywiście też mam taką latarkę na baterie płaską...

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Czy to ta sama firma, co produkowała słynne samochody na baterię z rejestracją "CZZ"?Marcin K. pisze:Heh, te latarki produkowali w Częstochowie, obecnie pracuje w firmie, która zajmuje teren i budynki tejże byłej fabrykiOczywiście też mam taką latarkę na baterie płaską...
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
- zbieracz55
- 500...624 posty
Kamil Jabłoński
https://web.facebook.com/wirtualnemuzeumrtv/
https://web.facebook.com/wirtualnemuzeumrtv/
-
- 125...249 postów
Na zbiórki wielkogabarytowe i elektrośmieci jeżdżę już od kilku lat. Początkowo jeździłem tylko w najbliższą okolicę, od dwóch lat odwiedzam również bardziej odległe miejscowości. W pierwszych latach wszelkiego rodzaju elektrozłomu było bardzo dużo, w tym wiele sprzętów retro. Bywało, że do jednej dzielnicy mojego miasta, gdy ustawiono kontener na gabaryty, kursowałem po 6-7 razy dziennie, wracając zawsze z samochodem załadowanym po sufit. Teraz jest już tego coraz mniej i prawie wcale nie ma antyków. Czasami nawet paliwo się nie zwraca. Po prostu ludzie pozbyli się już tego, co zalegało na strychach i oddają tylko sprzęty aktualnie wymieniane.
Z kolei dostanie czegokolwiek z samochodu zbierającego zużyty sprzęt jest coraz trudniejsze - monitoring na pace, szpiedzy, "życzliwi" koledzy, kontrole miejskiego urzędnika sprawiają, że kierowcy niechętnie cokolwiek wydają z samochodu, nawet jak da się na flaszkę, bo karą za to jest wyrzucenie z pracy. Jedyny sposób - stać od rana przy kontenerze i zaczepiać ludzi przynoszących interesujący nas sprzęt.
Paradoksalnie jednak różne perełki trafiają się nawet częściej niż w poprzednich latach. I tak w dwie kolejne soboty dostałem Radmora 5102 oraz tuner AM do niego. Mogę się też pochwalić takim oto znaleziskiem sprzed tygodnia. W kontenerze na odpady wielkogabarytowe leżała sobie niepozorna skrzyneczka obwiązana sznurkiem, a w środku...
Z kolei dostanie czegokolwiek z samochodu zbierającego zużyty sprzęt jest coraz trudniejsze - monitoring na pace, szpiedzy, "życzliwi" koledzy, kontrole miejskiego urzędnika sprawiają, że kierowcy niechętnie cokolwiek wydają z samochodu, nawet jak da się na flaszkę, bo karą za to jest wyrzucenie z pracy. Jedyny sposób - stać od rana przy kontenerze i zaczepiać ludzi przynoszących interesujący nas sprzęt.
Paradoksalnie jednak różne perełki trafiają się nawet częściej niż w poprzednich latach. I tak w dwie kolejne soboty dostałem Radmora 5102 oraz tuner AM do niego. Mogę się też pochwalić takim oto znaleziskiem sprzed tygodnia. W kontenerze na odpady wielkogabarytowe leżała sobie niepozorna skrzyneczka obwiązana sznurkiem, a w środku...
- AZ12
- 3125...6249 postów
Ciekawe znalezisko.
Sprawne są te elementy?
Ostatnio przygarnąłem działający radiomagnetofon Unitra RMS 451.
Sprawne są te elementy?
Ostatnio przygarnąłem działający radiomagnetofon Unitra RMS 451.
Ratujmy stare tranzystory!
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Zgadzam się. Gdy u mnie była pierwsza akcja z kontenerem (a mnie jak na złość nei było wtedy w mieście), to ludzie naznosili różnych cudów, niestety niewiele udało mi się wtedy uratować. Za drugim razem wyrwałem m.in. lampowego Lazutyta tak na oko rocznik 70 i jeszcze inne rzeczy. Ostatnio, jak znowu była akcja, to już prawie nic z retro sprzętu się nie pojawiło, może jedynie radio Adam. Największą szansę wyrywania retro sprzętu znajdziemy na wioskach, tam ludzie mają na strychach cuda.Winetu pisze:Na zbiórki wielkogabarytowe i elektrośmieci jeżdżę już od kilku lat. Początkowo jeździłem tylko w najbliższą okolicę, od dwóch lat odwiedzam również bardziej odległe miejscowości. W pierwszych latach wszelkiego rodzaju elektrozłomu było bardzo dużo, w tym wiele sprzętów retro. Bywało, że do jednej dzielnicy mojego miasta, gdy ustawiono kontener na gabaryty, kursowałem po 6-7 razy dziennie, wracając zawsze z samochodem załadowanym po sufit. Teraz jest już tego coraz mniej i prawie wcale nie ma antyków. Czasami nawet paliwo się nie zwraca. Po prostu ludzie pozbyli się już tego, co zalegało na strychach i oddają tylko sprzęty aktualnie wymieniane.
Ciekaw jestem, jak to wygląda od strony formalnej. Bo jeżeli są takie punkty zbierania elektrośmieci, gdzie panowie stoją i czekają, aż ktoś im pod nos wciśnie sprzęt, to wydaje mi się, że powinna być spisywana umowa darowizny. Bo jeżeli dany sprzęt biorą sobie za darmo traktując to jako śmieci, to nie powinni stwarzać problemów gdy ktoś chce sobie coś wybrać. No ale jest jak jest - im zależy, by jak najwięcej miedziuchy i innego złomu wyrwać i mają gdzieś kolekcjonerów i pasjonatów.
- jacekk
- 1250...1874 posty
To już się kończy o ile się nie skończyło. Stare domy pustoszeją, nowe są budowane zaś wszelkie stare rupiecie lądują w różnych miejscach ostatecznego spoczynku. Poza tym po akcjach sprzed kilku lat kiedy złom był w cenie bardzo wiele sprzętów zostało rozebranych na czynniki pierwsze. Podobnie zbiórki elektrośmieci swoje zrobiły, mało kiedy widać już nawet TV w drewnianej obudowie, nie mówiąc już o tym aby był on lampowy. Co ciekawe sporo lamp swego czasu przywiozłem z... Lasu. Trafił się wielki dół z którego ktoś brał piasek, a pośród sterty różnych śmieci wystawało pudełko z lampami. Co prawda wszystkie prawie z serii P ale za to wszystkie sprawne lub wręcz nowe.riversedge_pl pisze:Największą szansę wyrywania retro sprzętu znajdziemy na wioskach, tam ludzie mają na strychach cuda.
-
- 3125...6249 postów
Sobie narobiłem apetytu to i Wam narobię. Zaspałem. Tydzień temu w Konstancinie zebrano 14 (czternaście!!) ton elektrośmieci!! Głównie telewizorów.
A może i dobrze że przegapiłem bo ponownie zapchałbym po sufit dopiero co wyczyszczony garaż.
A może i dobrze że przegapiłem bo ponownie zapchałbym po sufit dopiero co wyczyszczony garaż.
W Łodzi w jednej firmie co zbierają elektrosmieci przyjmują chętnie graty i można sobie coś wybrać,ale trzeba zapłacić
I to czasem dużo ,by myślą ze to jakieś super hiper zabytki są.

Nie ma rzeczy nie możliwych, są tylko trudne do wykonania.
UNITRA
UNITRA
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Nie zgadzam się. Tylko w zeszłym roku dzięki znajomościom z jednej wioski z dwóch gospodarstw wyrwałem łącznie 3 telewizory lampowe i jedno radio lampowe + jeszcze jeden TV na mnie czeka. Fakt, że tego rodzaju sprzętu jest już coraz mniej, ale jeszcze się trafiają.jacekk pisze:To już się kończy o ile się nie skończyło. Stare domy pustoszeją, nowe są budowane zaś wszelkie stare rupiecie lądują w różnych miejscach ostatecznego spoczynku. Poza tym po akcjach sprzed kilku lat kiedy złom był w cenie bardzo wiele sprzętów zostało rozebranych na czynniki pierwsze. Podobnie zbiórki elektrośmieci swoje zrobiły, mało kiedy widać już nawet TV w drewnianej obudowie, nie mówiąc już o tym aby był on lampowy.
Za to zgadzam się ze zbiórkami elektrośmieci - zrobiły swoje. Teraz, by dorwać jakikolwiek TV w drewnianej obudowie, to jest to już rzadkość. Ja z ostatniej akcji dosłownie tylko jednego wyrwałem, jakiegoś późniejszego neptuna. A tak, to same plastiki które może za 30 lat będą mieć jakąś wartość