Wzmacniacz PP EL84, ECC83

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Wzmacniacz PP EL84, ECC83

Post autor: slawekmod »

Jako że wzmacniacz na EL34 działa i ma się całkiem dobrze ( może poza boczkami na które drewno egzotyczne jest prawie nieosiągalne) zabrałem się za wzmacniacz PP na EL84 i ECC83. Na początku myślałem nad wzmacniaczem opartym na 6SL7 i 6V6 ale ostatecznie wybrałem lampy takie jak w tytule. PMyślałem o toroidach od Piotra jednak chciałem wykonać układ UL a trafka Piotra nie mają UL. Tak czy inaczej zakupiłem transformatory od 4pietro4 a transformator sieciowy zamówiłem u pana Ogonowskiego. Trafo sieciowe jest w trakcie wytwarzania więc zabrałem się za projektowanie obudów do wzmacniacza, chassis oraz obudów transformatorów. Chcę zrobić coś bardziej ambitnego niż obudowy z garnków więc wszystko będzie wycięte laserem, powyginane na giętarce a same obudowy transformatorów polutowane na srebro. Sam układ elektroniczny będzie zapewne wzorowany na schemacie z audiotonu a wzmacniacz wyposażę tym razem w przełącznik wejść bo jak się okazało jest mi on potrzebny. Ponieważ elektronikę łatwiej wykonać niż elementy mechaniczne prace zacznę od tym drugich. Rozrysowałem obudowy w rzutach 2D i uwzględniając promienie gięcia zrobiłem symulację 3D. Konstrukcja chassis będzie podobna jak w moim wzmacniaczu pp EL34. Tym razem drewniany będzie front a nie boczki a że mam dostęp do frezarki numerycznej będzie on wyfrezowany (otwory na gałki itp).
Załączniki
Bez tytułu1.jpg
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Wzmacniacz PP EL84, ECC83

Post autor: Zibi »

Ładnie wyglądają, ale mam dwie wątpliwości. Na górze brak jest szczelin wentylacyjnych co może nie będzie wielkim problemem bo dookoła są duże. Druga: czy szczeliny na obwodzie nie są zbyt duże. Nie da się tam wsadzić palca? Nie pokazują zbyt wiele? Może umieścić wewnątrz siatkę?
Załączniki
manley-250.jpg
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dokładnie jest tak jak zauważyłeś z tymi otworami, tam gdzie są wyjścia transformatora zasłoniłem je dlatego są te prostokątne miejsca na ażurach, dodatkowo miałem wlutować siatkę bo lepiej dmuchać na zimne. Jednak zrobiłem symulację tych obudów wraz z lampami i kawałkiem obudowy wzmacniacza i jest.... do d.... . Zrobię inne obudowy ale muszę najpierw otrzymać transformator sieciowy.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dziś kurier dostarczył transformator sieciowy który zamówiłem u p. Ogonowskiego. Transformatory głośnikowe dostałem od 4pietro4 już jakiś czas temu ale wstrzymałem projektowanie w oczekiwaniu na trafo sieciowe. W sumie to i dobrze bo trochę zmieniłem koncepcję zarówno w kwestii chassis jak i obudowy wzmacniacza oraz obudów transformatorów. Samo chassis zrobię z ceowników alu 25x15x2mm. 25mm wewnątrz chassis to dość mało, większość elementów zmieści się bez kłopotu ale problemem są kondensatory filtra w zasilaczu napięcia anodowego. Co prawda mam 220uF/400V ale ich wymiary to 30x30mm. Koncepcja ich wykorzystania upadła więc na starcie. Zakupiłem kondensatory 100uF/400V o średnicy 18mm i długości 40mm. Będą zamocowane w pozycji leżącej.
Załączniki
DSC_0208.JPG
DSC_0209.JPG
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Żeby nie gmatwać mojego tematu o wzmacniaczu na EL34 viewtopic.php?f=8&t=16222&start=180 kończę pisanie w nim o wzmacniaczu na el 84. Temat będzie kontynuowany w tym, nieco zakurzonym już temacie. Pora go odkurzyć. Pracę nad wzmacniaczem będę starał się pokazywać na bieżąco. Pięć dni w tygodniu jestem poza domem ale mam CAD w którym mogę zaprojektować wzmacniacz pod względem mechanicznym. Jeżeli ktoś będzie chciał zbudować swój wzmacniacz w podobnym designie to mogę wrzucać rysunki techniczne w CAD ( do lasera ) lub frezarki CNC. Ale o tym później.
Wzmacniacz ma mieć odłączaną regulację barwy tonu, selektor wejść oraz regulację czułości. Ta ostatnia jest mi potrzebna bo niektóre urządzenia mają różny poziom wyjściowy sygnału. Może nie tyle urządzenia co stacje, szczególnie te internetowe nadają z różnymi poziomami. W celu kontroli poziomu sygnału przed końcówką mocy (za przedwzmacniaczem) będą podłaczone lampy EM84. Mam kilka tych EMek i trzeba je w końcu gdzieś zastosować.
Podłączenie ich jako wskaźniki mocy raczej mi się nie przyda.
Selektor wejść będzie miał 6 położeń : aux1, aux2, aux3, aux1 z barwą, aux2 z barwą i aux 3 z barwą. Ktoś może powiedzieć że barwa tonu we wzmacniaczu lampowym to barbarzyństwo. Nie uważam tak, po prostu ma być wygodnie i tyle, a jak korekcja będzie zbędna to przełącznikiem wejść będzie można ją ominąć.
Gałki będą podświetlane tak samo iak punkty na gałkach oraz początki i końce zakresów poszczególnych gałek. Na tą okoliczność zakupiłem pręty z plexi 2mm. Wczoraj robiłem próby podświetlania i wygląda to fajnie-subtelnie. Wzmacniacz będzie sterowany pilotem- głośność i załączanie/wyłaczanie urządzenia. Kit AVT594 v2 załatwił sprawę sterowania potencjometrem Alps-a. Układ pobiera 75ma podczas obracania silnikiem. Wieczorem wrzucę zdjęcia tego układziku choć jest on powszechnie znany. Ułożenie gałek dość konserwatywne jednak wymuszone trochę przez wysokosc chassis które ma 40mm. Po założeniu obudowy będzie ono miało około 48mm (oczywiście nie liczę w tym puszek transformatorów.
Samo urządzenie będzie wyglądało mniej więcej tak jak na screenie.
Załączniki
wzmacniacz 1.JPG
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Przez pomyłkę umieściłem post w temacie PP EL 34. Przepraszam. Powinien być w tym temacie. Mam nadzieję ze moderator usunie wpis z tamtego tematu.

Zrobiłem zasilacze anodowe, dwa niezależne podobnie jak w Williamsonie na EL34. Jutro robię zasilacz elektroniki i układ opóźnienia zasilania anodowego.
Załączniki
20160215_183944.jpg
20160215_183957.jpg
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

slawekmod pisze:Jako że wzmacniacz na EL34 działa i ma się całkiem dobrze ( może poza boczkami na które drewno egzotyczne jest prawie nieosiągalne) zabrałem się za wzmacniacz PP na EL84 i ECC83.
Bardzo dobrym źródłem deseczek z egzotycznego drewna są stolarnie handlujące materiałami na podłogi. W moim mieście, w jednym z takich miejsc, można nabyć deseczki z kilkunastu rodzajów takiego drewna.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

:arrow: slawekmod
Dlaczego robisz płytki w odbiciu lustrzanym? Przecież niektórych elementów nie da się wmontować odwrotnie (choćby lamp, przekaźników, transformatorów itp), a więc za cenę fajnego symetrycznego wyglądu otrzymujesz dwa układy o różnych rysunkach ścieżek...
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Piotr pisze:...... Przecież niektórych elementów nie da się wmontować odwrotnie (choćby lamp, przekaźników, transformatorów itp).....
Piotrze, doskonale o tym wiem. Wbrew temu co widać przemyślałem bardzo wnikliwie konstrukcję wzmacniacza pod względem elektrycznym i mechanicznym. Stosuję zasadę : 3 godziny myśleć i zrobić coś dobrze za pierwszym razem niż zrobić coś na szybko a potem 3 godziny poprawiać.
Wracając do Twojego wpisu. Otóż jedynymi lustrzanymi elementami są zasilacze gdyż żaden z ich elementów nie stanowi problemu w montażu lustrzanym co doskonale widać na zdjęciach. I to są jedyne moduły jakie są symetryczne w moich wzmacniaczach i oczywiście nie chodzi tu o wygląd a o podłączenia przewodowe. Dla wygody wlutowałem rezystory ograniczające napięcie w blaszki kontaktowe i dzięki takiemu rozwiązaniu nie będę musiał wyciągać zasilaczy zeby skorygować wartość tych rezystorów jak zajdzie taka potrzeba.Prócz pojedynczych płytek zasilaczy stabilizowanych nie będzie więcej druku we wzmacniaczu chyba że malutkie płytki wzmacniaczy tranzystorowych do EM84. Reszta będzie połączona przestrzennie. Nie przewiduję żadnych płytek w które będą lutowane gniazda lamp. Te ostatnie są z Micalex-u, na ceramicznych przejechałem się już we wzmacniaczu na el 34 i do tej pory nie mogę przeżyć że nie wymieniłem tych pod Ecc na micalexowe. Te ceramiczne nie stykają czasem i trzeba poruszać lampą. Do tematu wrócę po uruchomieniu wzmacniacza na el84
saico

Post autor: saico »

Możesz napisać jakim programem robisz te wizualizacje 3D wzmacniacza? Czy jest trudny w obsłudze?
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Wizualizacje jak i wszelkie projekty robię w TurboCAD 15 deluxe. W przypadku skomplikowanych elementów 3D pobieram triala wersji Pro (bardzo rzadko to robię) Pro ma bardziej rozbudowany moduł 3D. 3D przydaje się tylko do sprawdzenia poprawności rysunku 2D i czasem jest pomocne przy sprawdzeniu kolizyjności poszczególnych elementów. Dużą pomoc znajdziesz u mnie na forum http://forum.aerodesignworks.eu/viewforum.php?f=7
Cena 15 deluxe to jakieś 100zł, najnowsza wersja Deluxe kosztuje około 600 a wersja Pro około 5000. Wizualizacja tutaj przedstawiona jest zrobiona w Deluxe.
Sam program jest bardziej intuicyjny od Acad, ZWcad, Solid Worksa itp. Projektuję w nim od lat modele latajace rc.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Ja, ze swojej strony, polecam SketchUp -- wersja darmowa pozwala na wiele... http://www.sketchup.com/
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: dolphin123 »

+1 do sketchupa :)
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Próbowałem działać w sketchupie ale ma inny interfejs i nie bardzo mi się chce go uczyć.
Wracając do wzmacniacza: wykonałem zasilacz standby - transformator będzie wymieniony na inny mocniejszy (tszz7/007m)
Zlutowałem układ opóźnionego załączania przekaźnika napięcia anodowego. Dodałem do niego kolejny tranzystor który będzie sterował diodami LED do podświetlenia gałek. Będą one podświetlane tylko wtedy kiedy będzie włączone napięcie anodowe. Taki układ zastosowałem w Wiliamsonie EL34. Układzik posiada własny mostek prostowniczy (trochę za duży ale taki był pod ręką) gdyż będzie zasilany z dodatkowego uzwojenia 12V transformatora zasilającego wzmacniacz. Sam transformator był nawinięty na zamówienia przez p. Ogonowskiego więc przy zamawianiu dodałem takie właśnie uzwojenie o wydajności 0.2A.
Na zdjeciu widać też sterownik IR do potencjometru Alps. Z oryginalnego kitu AVT594 wyrzuciłem boxowy przekaźnik i zastąpiłem go takim który odłącza od transformatora wzmacniacza zarówno fazę jak i neutralny. Sam przekaźnik przeniosłem na płytkę zasilacza standby.
Nad samą w/w elektroniką nie ma sie co rozwodzić bo to prosta sprawa.
Kolejną rzeczą jaką wykonałem to chassis, dzięki pomocy ojca zostały przycięte na frezarce ceowniki alu 40x20mm. Potem polutowałem je alumweldem (analogicznie jak we wzmacniaczu el34) następie zamocowana została góra z blachy aluminiowej 1,5mm ( jakaś lotnicza, twardsza odmiana ale jeszcze nie dural). Trochę upierdliwa w obróbce. Do ramy została ona przyklejona i dodatkowo znitowana na kilkanaście tym razem już duralowych nitów o średnicy 2.5mm. Dlaczego duralowe? Bo takich zostało pod dostatkiem po innych produkcjach i są pod ręką. Całość została przeszlifowana szlifierką oscylacyjną. Po wykonaniu wszystkich otworów w chassis będzie ono przeszlifowane ostatecznie bardzo drobnym papierem ( i tak nie będzie go widać ale niech tam- będzie ładne)
Muszę rozrysować w CAD tylną, przednią ściankę wraz z rozłożeniem elementów oraz górę wraz z rozmieszczeniem lamp i transformatorów . Rzecz jasna można to zrobić ręcznie ale rysując w CAD będę miał od razu projekt który będzie pomocny w rysowaniu obudowy.
Załączniki
20160218_102159.jpg
20160218_102224.jpg
20160218_102249.jpg
20160218_102404.jpg
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Wczoraj wyrysowałem w CAD rozstaw potencjometrów na froncie oraz rozkład gniazd i włączników na tylnej ściance. Włącznik z podwójnym stykiem (szary) będzie do załączenia sieci, czarny będzie do wyłączania lub przyciemniania EM84 ( to się jeszcze okaże po uruchomieniu) Pytanie po co przyciemniać? Sprawa prosta - czasem włączam wzmacniacz wieczorem w przyciemnionym pomieszczeniu i nie potrzebna mi dyskoteka. Tak czy inaczej opcja przyciemniania lub wyłączania będzie.
Rano zabrałem się za wykonanie otworów tym razem bez frezarek. Po niemal dwugodzinnej walce z wkrętarką, wiertłami, rozwiertakami i różnej maści pilnikami otwory stały się rzeczywistością.
Kupiłem zbyt duże gniazda głośnikowe ale nie ma to żadnego znaczenia, po prostu będą wygodniejsze w dokręcaniu. Zwierania ich podczas pracy wzmacniacza nie przewiduję więc nie przejmuję się że nie są izolowane ( zawsze mogę założyć bezbarwnego termokurcza)
W wolne otwory na froncie będzie zamontowany jeszcze jeden potencjometr i przełącznik 2 x 6 pozycji ( niestety ale zaginął podczas transportu pocztą polską i muszę kupić drugi)
Czeka mnie teraz ustawianie transformatorów a następnie wpasowanie do wnętrza płytek z elektroniką. Potem korekta ustawienia lamp i wycinanie niezbędnych otworów pod podstawki, przepusty na kable od transformatorów, fazowane otwory na śrubki M3 które będą mocować elektronikę i listwy montażowe. Jakoś to będzie.
20160219_102946.jpg
20160219_102955.jpg
20160219_104108.jpg
20160219_104326.jpg
20160219_104337.jpg
20160219_104347.jpg
20160219_104443.jpg

Edit:

Idąc za ciosem rozplanowałem rozmieszczenie lamp i transformatorów oraz puszek. Wszystko wydrukowałem i przykleiłem na taśmę dwustronną do chassis. Jutro postaram się wywiercić wszystkie otwory i być może próbnie przykręcić parę elementów.
20160219_165931.jpg
20160219_170033.jpg
DSC_1175.JPG
ODPOWIEDZ