Elektrośmieci

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Elektrośmieci

Post autor: cirrostrato »

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2515884-0.html Pomysłowy sposób zagospodarowania dziś już nieużytecznych elektro (i nie tylko) śmieci.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Przez Ciebie Heniu spaliłem jajecznicę, tak się zagapiłem na wynalazki taty Frania. Ciekawy jestem czy do produkcji Franiów też ktoś i kiedyś wykorzysta roboty. Jak na razie to ja wolę osobiście. :D
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Jak na razie to, na obcej ziemi, wnuk daje się szybciutko zagonić wieczorem do łóżeczka zdalnie sterowanym robotem, też z elektrośmieci...
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Witam! A teraz pytanie w drugą stronę.
Mam kilka pudeł elektrośmieci w postaci płytek, zwłok płytek, części, baterii, kabelków i innego szajsu. Co z tym zrobić? Czekać na zbiórkę mogilną czy jechać na wysypisko? Pytam bo nie chcę płacić za to, że pomagam im poniekąd utylizować ten syf, są to tylko płytki, bateria, kabelki...
Pozdrawiam amatorsko!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Paniki
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: Paniki »

Wysłać początkującym do wylutów, czekać na zbiórkę, albo oddać firmie która przyjmuje bez opłat, zostawić na przydanie się, a na końcu wyrzucić na wysypisko :D
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Ja takie coś czasami wkładam do wybebeszonego przez złomiarzy sprzętu i jadę z tym do punktu utylizacji.
Ratujmy stare tranzystory!
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Ja wywalam do kontenera na terenie MPO (niedaleko mnie) przy okazji płacenia w kasie za wywózkę śmieci, ciekawsze przydasie podrzucam za friko panu ,,wszystko za złotówkę'' na Wolumenie. Ostatnia, najnowsza bo wczorajsza, propozycja władz Warszawy dla domków jednorodzinnych, liczona dla chałupy (przykład mój) z dwójką lokatorów: podwyżka opłat za wywózkę śmieci o 100% za kilka miesięcy........
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Mieszkańcy domków jednorodzinnych będą mieli trudno, gdyż nie mają zwykle pojemników do segregacji śmieci. W gminie Pelplin ma powstać punkt przyjmowania elektrośmieci.

Czy ktoś z forumowiczów zbiera złom elektroniczny SMD?
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Trochę nie w temacie: możemy w domkach (Targówek/Zacisze) wkładać plastik (nie styropian), puszki, szkło i papier do worków, bez sensu bo opłata za worek większa(!!) niż za pojemnik licząc po objętości śmieci, teraz jest propozycja wywózki co tydzień jednego (teraz płacę za dwa miesięcznie i trudno jest je zapełnić) pojemnika obowiązkowo, nie wygeneruję takiej ilości śmieci a skoro będę musiał płacić.... plastiki będę wywalał do jednego pojemnika, tak samo papier, puszki, psie kupy (a owczarek kaukaz potrafi swoje zrobić..), drewno z obudów sprzętu RTV, resztki złomu, gałęzie z ogrodu....jak nie będzie co wywalać to górkę za domem wywiozę w pojemnikach, mam też ,,kupkę'' gruzu..... ILOŚĆ ŚMIECI NIESEGREGOWANYCH NA PEWNO SIĘ ZWIĘKSZY i to znacznie ale skoro będzie mus płacić to szkoda płacić za pusty pojemnik. Władze Warszawy milczą co z opłatami za śmieci segregowane ale raczej odbioru bezpłatnego dalej nie będzie.
Zenek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Zenek »

Najciekawsze jest to, że nie znaleziono jeszcze firm, które będą zajmowały się odbieraniem tych śmieci. Nie wiadomo również, jaką opłatę od urzędu miasta będzie życzyła sobie dana firma za utylizację. Natomiast urzędy miast i gmin już wiedzą jakie opłaty mają brać, ciekawe na jakiej podstawie robione były te wyliczenia. A oprócz tego jeszcze zarobią na tym producenci tych pięknych kolorowych pojemników, w które właściciele posesji będą musieli się zaopatrzyć. Nie mam nic przeciw ogólnemu płaceniu za wywóz nieczystości, może wreszcie znikną śmieci z ulic, jednak sposób w jaki jest to robione, zakrawa na totalny absurd.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Problem śmieciowy bo dotyczy kosztów na poziomie sześciopaka ale... kompletuję kilka kitów (nawet tinol będzie w paczkach) zegarów na nixie dla ,,przyszłych pokoleń'', pieniądze będą zablokowane na długie lata więc staram się kupować w cenach umiarkowanie zasadnych, porównałem ceny w różnych miejscach i tu się zadziwiłem: praktycznie wszystkie (oprócz lamp) elementy można kupić najtaniej w pobliskim sklepie AVT, na All drożej 20-50% (w wielu przypadkach nawet bez kosztów wysyłki), na Wolumenie 50-150%(?) a odbiór osobisty, w zasadzie jedyny wyjątek to ceny rezystorów.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dzisiaj była stara lampa przemysłowa na metalohalogen 1kW, wyciągnąłem z niej oprawkę E40 i zapłonnik, wyciągnąłem stycznik TSM-1 z agregatu chłodniczego, na innym złomie znalazłem mnóstwo lamp świetlówkowych 2x20W i przeciwwybuchowych jedną przygarnałem.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

cirrostrato pisze:Trochę nie w temacie: możemy w domkach (Targówek/Zacisze) wkładać plastik (nie styropian), puszki, szkło i papier do worków, bez sensu bo opłata za worek większa(!!) niż za pojemnik licząc po objętości śmieci, teraz jest propozycja wywózki co tydzień jednego (teraz płacę za dwa miesięcznie i trudno jest je zapełnić) pojemnika obowiązkowo, nie wygeneruję takiej ilości śmieci a skoro będę musiał płacić.... plastiki będę wywalał do jednego pojemnika, tak samo papier, puszki, psie kupy (a owczarek kaukaz potrafi swoje zrobić..), drewno z obudów sprzętu RTV, resztki złomu, gałęzie z ogrodu....jak nie będzie co wywalać to górkę za domem wywiozę w pojemnikach, mam też ,,kupkę'' gruzu..... ILOŚĆ ŚMIECI NIESEGREGOWANYCH NA PEWNO SIĘ ZWIĘKSZY i to znacznie ale skoro będzie mus płacić to szkoda płacić za pusty pojemnik. Władze Warszawy milczą co z opłatami za śmieci segregowane ale raczej odbioru bezpłatnego dalej nie będzie.
Tak a posegregowane będą już mieli - aż się nóż w kieszeni otwiera.
Ostatnio miałem problem z gruzem.
200zł kontener plus każda tona 180 netto.
Ale na szczęście kumpel potrzebował drogę sobie utwardzić i rozsypał po ulicy u siebie pod warsztatem.
Wszystko jest banda nie tylko tam u Was.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dziś były: stare latarki polskie, klakson Belma 12V duży, totalne zwłoki odbiornika radiowego lampowego z lampą ECH81, stara oprawa przeciwwybuchowa rtęciowa 250W, stary transformator bezpieczeństwa, tuner radiowy produkcji zachodniej.
arturssp
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: arturssp »

Dziś była zbiórka w moim mieście. Były głównie same TV, pralki, lodówki, jakieś inne tranzystorowe badziewie z lat '90.. ale było też kilka radyj lampowych, stan różny, od całkiem zniszczonych po prawie jak nowe... niestety nic się nie udało "wyrwać", nawet lamp nie chcieli dać... że niby nie mogą itd. Za to zaprosili do firmy i powiedzieli, że tam można jak się z kierownikiem dogada to coś sobie odebrać.. No zobaczymy, mam zamiar się wybrać..
ODPOWIEDZ