Czy lampa Wunderlich A spełnia wymagania? Trioda z podwójną siatką.MarekSCO pisze: A kojarzysz jakieś lampy USA z dzieloną siatką pierwszą ?
Chodzi mi o konkretne typy ?
Budowa lampowego odbiornika KF
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Budowa lampowego odbiornika KF
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
Czy spełnia ? 
Tomku - jesteś Wielki
Wstyd się przyznać, ale nawet nazwiska Normana Wunderlicha dotąd nie kojarzyłem
Widziałem tę radziecką 1Ж37Б i różne pomysły zaczęły mi po głowie chodzić...
A tu widzę... Wszystko już było
http://www.radiomuseum.org/forum/questi ... turus.html
Dziękuję serdecznie

Tomku - jesteś Wielki

Wstyd się przyznać, ale nawet nazwiska Normana Wunderlicha dotąd nie kojarzyłem

Widziałem tę radziecką 1Ж37Б i różne pomysły zaczęły mi po głowie chodzić...
A tu widzę... Wszystko już było

http://www.radiomuseum.org/forum/questi ... turus.html
Dziękuję serdecznie

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Dzięki, ale staram się trzymać mały rozmiarMarekSCO pisze:Czy spełnia ?
Tomku - jesteś Wielki
Wstyd się przyznać, ale nawet nazwiska Normana Wunderlicha dotąd nie kojarzyłem![]()
![]()
![]()

A ta lampa w sumie była pomyłką i jakoś nie znalazła powszechnego zastosowania. Choć w sumie jako zrównoważony miesza powinna pracować.
Witam.
Czy napięcie 5,5Vp.p wystarczy do wysterowania ECH81 w S1?Mam na myśli mieszacz.
I druga sprawa to czy przebieg z BFO musi być"wzorowy"?trochę piłe mam.
Czy napięcie 5,5Vp.p wystarczy do wysterowania ECH81 w S1?Mam na myśli mieszacz.
I druga sprawa to czy przebieg z BFO musi być"wzorowy"?trochę piłe mam.
Odbiornik jest w 95% uruchomiony i zestrojony.M.CZ działa ladnie,nie brumi nie szumi.Detektor zrównowazony,pierscieniowy na 2*EAA91.Rownowazy się.Wzmacniacz p.cz dwustopniowy 2*EF183 zestrojony na 9MHz.BFO na 6F12P,kwarcowe,zestrojone po 1,5kHz w obie strony od 9.
Mieszacz-testowalem lampy ECC84,ECH81,ECC88,EF80.Klasyczne układy dla poszczególnych typów lamp.Zawsze sprzezenie transformatorowe.Nie wiem czemu ale odbiornik nie reaguje na dolaczanie tych mieszaczy
Proszę o jakieś wskazówki.
Mieszacz-testowalem lampy ECC84,ECH81,ECC88,EF80.Klasyczne układy dla poszczególnych typów lamp.Zawsze sprzezenie transformatorowe.Nie wiem czemu ale odbiornik nie reaguje na dolaczanie tych mieszaczy

Sprawa się wyjaśniła.Zapomniałem,że nie przestroilem transformatora 10,7 na 9MHz.Odbiornik zareagował na dołączenie mieszacza(ECC84) i VFO.Pozdrawiam.
Mieszacza ciąg dalszy.
Przeprosiłem się z ECH81 i zbudowalem go na niej tak jak zakładał projekt.Podałem na wejście sygnał z generatora zewnętrznego 3,5-4Mhz i stroi się do 9Mhz z VFO.Teraz zabieram się za obwody wejściowe:)
Przeprosiłem się z ECH81 i zbudowalem go na niej tak jak zakładał projekt.Podałem na wejście sygnał z generatora zewnętrznego 3,5-4Mhz i stroi się do 9Mhz z VFO.Teraz zabieram się za obwody wejściowe:)
Witam.
Wykonałem obwody wejściowe mieszacza i uruchomilem odbiornik.Na obecną chwile,kilka stacji ze wschodu.Odbiornik wymaga jeszcze obudowy i odpowiedniej anteny(testy na przewodzie glodnikowym ok 4m).Budowe uważam za zakonczonal.Dziękuję wszystkim,którzy podpowiedzieli i wyjaśnili zastosowanie lamp w technice radiowej.
Pozdrawiam.
Wykonałem obwody wejściowe mieszacza i uruchomilem odbiornik.Na obecną chwile,kilka stacji ze wschodu.Odbiornik wymaga jeszcze obudowy i odpowiedniej anteny(testy na przewodzie glodnikowym ok 4m).Budowe uważam za zakonczonal.Dziękuję wszystkim,którzy podpowiedzieli i wyjaśnili zastosowanie lamp w technice radiowej.
Pozdrawiam.
-
- 2500...3124 posty
A mógłbyś opublikować schemat ukończonego odbiornika?
Mógłbym zamieścić schemat,jeśli powstanie.Korzystałem z książek:
-Wiktor Chojnacki-Układy nadawcze i odbiorcze dla krótkofalowców
-Leon Kossobudzki/Jan Ładno-Odbiorniki radiostacji amatorskich
-Ryszard Girulski-Amatorskie urzadzenia krótkofalowe i ich obsługa
Mogę napisać co i z której strony zbudowałem.Schematy VFO,ARW,mieszacza,są kilka stron wczesniej.P.cz z odbiornika G3NRL którego schemat jest w sieci.Kalkulator do filtru drabinkowego podał w linku gachu13.
Jeśli jest ktoś jeszcze zainteresowany to dodam schemat zrównoważonego detektora pierscieniowego który wykonałem na 2*EAA91 i kwarcowego BFO a 6F12P.
Pozdrawiam.
-Wiktor Chojnacki-Układy nadawcze i odbiorcze dla krótkofalowców
-Leon Kossobudzki/Jan Ładno-Odbiorniki radiostacji amatorskich
-Ryszard Girulski-Amatorskie urzadzenia krótkofalowe i ich obsługa
Mogę napisać co i z której strony zbudowałem.Schematy VFO,ARW,mieszacza,są kilka stron wczesniej.P.cz z odbiornika G3NRL którego schemat jest w sieci.Kalkulator do filtru drabinkowego podał w linku gachu13.
Jeśli jest ktoś jeszcze zainteresowany to dodam schemat zrównoważonego detektora pierscieniowego który wykonałem na 2*EAA91 i kwarcowego BFO a 6F12P.
Pozdrawiam.
Witam.
Przeszukujac wczorajszego wieczoru pasmo,natknąłem się na jakiś automar,który recytował ciąg liter w języku angielskim.Do czego to może służyć i komu?Można to dekodowac?
Pozdrawiam.
Przeszukujac wczorajszego wieczoru pasmo,natknąłem się na jakiś automar,który recytował ciąg liter w języku angielskim.Do czego to może służyć i komu?Można to dekodowac?
Pozdrawiam.
-
- 2500...3124 posty
w watku:
viewtopic.php?f=5&t=8122&start=180
poszukaj postu : (chyba o to ci chodzi)
Wicker
Tytuł: Re: co to za dziwna instalacja i gdzie sie znajduje?Napisane: N kwi 26, 2009 9:01 pm
viewtopic.php?f=5&t=8122&start=180
poszukaj postu : (chyba o to ci chodzi)
Wicker
Tytuł: Re: co to za dziwna instalacja i gdzie sie znajduje?Napisane: N kwi 26, 2009 9:01 pm
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/