Końcówka mocy SE na EL84+przedwzmacniacz na ECC88

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Gagarin
2 posty
2 posty

Końcówka mocy SE na EL84+przedwzmacniacz na ECC88

Post autor: Gagarin »

Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę wybaczyć niewiedzę, jestem początkującym amatorem. Czytam je już od dłuższego czasu, zarejestrowałem się aby zasięgnąć Waszej porady. :)

Otóż zmontowałem przedwzmacniacz lampowy na dwóch duotriodach ECC88 (ten z kitu AVT). Jako, że nazbierałem trochę "złomu" lampowego (transformatory głośnikowe, lampy, trafa zasilające) chciałbym zbudować drugą lampową konstrukcję w moim życiu - prosty wzmacniacz głośnikowy mono w celu poćwiczenia i nauczenia się czegoś przed ambitniejszym projektem. W internecie jest pełno schematów wzmacniaczy SE na EL84, wybrałem ten z audiotonu, jako że jest sprawdzoną konstrukcją. Mając jednak złożony już przedwzmacniacz, doszedłem do wniosku, że skoro mono głośnikowiec po złożeniu i tak zostanie rozebrany (lub drastycznie przerobiony), to nie ma sensu go komplikować. Chciałbym więc zastosować gotowy przedwzmacniacz. Tutaj pojawia się pytanie: czy 2xECC88 "nie pogryzą się" z EL84? W pierwotnym projekcie w stopniu wejściowym siedziała jedna ECC83, czy dwie ECC88 z regulacją sygnału na wyjściu nie przesterują lampy końcowej?

Dodaję na szybko sklejony schemat jakby to miało wyglądać, proszę o napisanie czy taki układ w ogóle ma prawo działać. :D

P.S. Wybaczcie takie głupie pytania, dopiero zaczynam przygodę z lampami. :)
Załączniki
Lampiszon
Lampiszon
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Końcówka mocy SE na EL84+przedwzmacniacz na ECC88

Post autor: Thereminator »

Widzę tu jedną, a nie dwie ECC88. Poza tym bezmyślne sklejanie do kupy fragmentów różnych schematów to zły pomysł, a zwłaszcza audio i gitarowych...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Gagarin
2 posty
2 posty

Post autor: Gagarin »

Wkleiłem jedynie połowę wzmacniacza, odpowiedzialną za jeden kanał, fizycznie wykorzystuje on po "połówce" z każdej lampy. Jeśli chodzi o stopień końcowy, to nigdzie nie jest napisane, że jest on stricte gitarowy. Zdaję sobie sprawę, że nie osiągnę tu świetnej jakości, jak pisałem chcę go zbudować w celu poćwiczenia przed czymś większym bo po prostu mam do tego wolne części. Zależy mi jedynie na sprawdzeniu poprawności schematu.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Gagarin pisze: Jeśli chodzi o stopień końcowy, to nigdzie nie jest napisane, że jest on stricte gitarowy.
Nie musi być napisane, wystarczy że jest narysowane - master volume to gitarowy wynalazek...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
ODPOWIEDZ