W koncu! Dorobilem sie porzadnego sztucznego obciazenia wiec sie chwale
Nie jest to pieknosc ale dziala! Do wyboru jest 4 lub 16 om. Powinno wytrzymac wszystko, co moge sobie wymyslic -- mysle, ze duzy radiator powinien pozwolic na wiecej niz 200W. 'Uklad' pozwala tez mierzyc natezenie jak i napiecie na wyjsciu wzmacniacza. Schemat---jakby komus sie nie chcialo samemu---w zalaczeniu.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
Zawsze mialem trafa na 4/8/16 om wiec nie zaprzatalem sobie glowy osmioma bo i tak mialem w czym wybierac. Ale rozumiem, ze to zalezy od trafa wiec w moim przypadku zdecydowalem, ze 8 om latwiej bedzie mi osiagnac ukladem jak w zalaczniku (bo mam jeszcze jeden 4om/50W). Dodam jeszcze dodatkowa parke wtykow bananowych, zeby mozna bylo uzyskac bardziej nietypowe obciazenia (np. 10 om -- Piotr wie dlaczego ). Dolaczanie dodatkowej rezystancji bedzie dzialac tylko w przypadku, gdy 'glowny' przelacznik jest w ustawieniu 4 om.
Pytanie ogolne -- czy jest konieczne, by to bylo 4/8/16 om co do joty (tak jak Olek proponuje z tymi 8.2om || 330om)? Wydawalo mi sie, ze jesli bedzie 4.05 om to i tak nie powinno byc wielkiego znaczenia dopoki znamy wartosc tej rezystancji. Rozumiem, ze to co bedzie 'widziane' przez lampe zmieni sie proporcjonalnie do kwadratu przekladni, ale czy taka apteka jest konieczna? Przeciez z glosnikami i tak to wszystko jest o kant kupra rozbic.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
Niedokładność rezystancji obciążenia na drugim miejscu po przecinku parametrów wzmacniacza raczej nie zmieni.
Z drugiej strony nawet jeżeli transformator ma wyjścia dla kilku rezystancji, to warto zmierzyć wszystkie, oczywiście z odpowiednimi obciążeniami, bo w większości przypadków wyniki dla poszczególnych odczepów będą się różniły, czasem nawet dość znacznie.
TooL46_2 pisze:
Pytanie ogolne -- czy jest konieczne, by to bylo 4/8/16 om co do joty (tak jak Olek proponuje z tymi 8.2om || 330om)?
Nie jest konieczne, ale kiedy zobaczylem w katalogu ze rezystor 8Ω/5% kosztuje 2x tyle co 8.2Ω/1% to mnie to lekko zirytowalo. Te 330Ω sa oczywiscie opcjonalne dla tych, ktorzy napiecie anodowe na schematach podaja z dokladnoscia 2 miejsc po przecinku.
W moim wlasnym agregacie mam tylko 4x8.2Ω
Aleksander Niemand
Czy te rezystory są bezindukcyjne czy drutowe czy jakie? Ile kosztuje jedna sztuka? Pytam pod kątem sztucznego obciążenia do nadajnika bo zrobiłem 20W na rezystorach MŁT i się grzeje przy 100W Trochę w inna stronę niż m.cz.
Czy są takie rezystory po 50om albo 100om?
Pozdrawiam!
DRutowe. W katalogu producenta (ARCOOL) nie wspominaja o bezindukcyjnosci wiec zakladam ze nie sa, ale tez nie podaja zadnych danych na temat ewentualnej indukcyjnosci. 50Ω i 100Ω sa w ofercie. N.p. 100Ω/100W/5% kosztuje 13€.
Aleksander Niemand