Termoregulator TC-15, dziwna usterka.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Termoregulator TC-15, dziwna usterka.
Witam.
Znajomy prosił mnie o naprawę kilku termoregulatorów TC-15, Naprawiłem dwa, wymieniając przekażniki i dodatkowo w jednym tranzystorek. Po naprawie sprawdziłem omomierzem wyjście 7-8 było zero omów czyli prawidłowo. Potem zmontowałem układ próbny z termoparą PT-100 i żarówką pracującą jako grzałka, obydwa regulatory działały dobrze wyłączając żarówkę po osiągnięciu zadanej temperatury.Z czystym sumieniem oddałem gościowi urządzenia aby zamontowałem je u siebie na maszynach i jeśli będą będą w porządku to najwyżej da mi parę groszy za te przekażniki.Niestety stwierdził On że jeden dobrze chodzi, natomiast drugi dobrze pracuje tylko z grzałką, natomiast po dołączeniu wentylatora do N (zera) i wyjścia 8 "klapie" naprzemiennie włączając raz grzałkę raz wentylator.Gdy poprosiłem o dostarczenie regulatora to zobaczę co się z nim stało to stwierdził że na drugiej maszynie może pracować bo tam nie ma wentylatora. Mam zapytanie do Kolegów czy możliwa jest taka usterka? bo dla mnie to jest raczej niemożliwe.
Znajomy prosił mnie o naprawę kilku termoregulatorów TC-15, Naprawiłem dwa, wymieniając przekażniki i dodatkowo w jednym tranzystorek. Po naprawie sprawdziłem omomierzem wyjście 7-8 było zero omów czyli prawidłowo. Potem zmontowałem układ próbny z termoparą PT-100 i żarówką pracującą jako grzałka, obydwa regulatory działały dobrze wyłączając żarówkę po osiągnięciu zadanej temperatury.Z czystym sumieniem oddałem gościowi urządzenia aby zamontowałem je u siebie na maszynach i jeśli będą będą w porządku to najwyżej da mi parę groszy za te przekażniki.Niestety stwierdził On że jeden dobrze chodzi, natomiast drugi dobrze pracuje tylko z grzałką, natomiast po dołączeniu wentylatora do N (zera) i wyjścia 8 "klapie" naprzemiennie włączając raz grzałkę raz wentylator.Gdy poprosiłem o dostarczenie regulatora to zobaczę co się z nim stało to stwierdził że na drugiej maszynie może pracować bo tam nie ma wentylatora. Mam zapytanie do Kolegów czy możliwa jest taka usterka? bo dla mnie to jest raczej niemożliwe.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Termoregulator TC-15, dziwna usterka.
Może wentylator za bardzo sieje do sieci zakłócając elektronikę czujnika? Albo po prostu histereza za mała?
Obydwa regulatory są dokładnie takie same, proste w budowie ale dobrze ekranowane. Podobno 'klapanie" występuje niezależnie od ustawienia histerezy, zresztą przy naprawdę za małej histerezie powinien "klapać" również u mnie na próbnym układzie, no może rzadziej bo nie było chłodzenia.Wentylator posiada podobno zwykły silnik indukcyjny bezkomutatorowy to raczej nie sieje.Przez wiele lat miałem do czynienia również z różnymi regulatorami temperatury, ale z czymś takim się nigdy nie spotkałem dlatego tak mnie to intryguje.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Prawie zawsze zakłócenia przenoszą się przez wejście, rzadziej przez zasilanie. Podłącz Pt-100 lub coś zastępczego bezpośrednio do zacisków regulatora i sprawdź czy nadal "kłapie".
Tomek
Niestety nie mogę sprawdzić czy podłączenie termopary PT-100 bezpośrednio na wejście termoregulatora wyeliminuje klapanie bo regulator jest u gościa, a jak prosiłem o podrzucenie mi go aby sprawdzić co się dzieje to stwierdził że zamontował na maszynie i bez wentylatora pracuje prawdłowo. Po drugie gdyby zakłócenia dostawały się przez wejście termopary to z samą grzałką też by klapał.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
I tamże należałoby odłączyć platynkę i podłączyć np. potencjometr.meteor pisze:Niestety nie mogę sprawdzić czy podłączenie termopary PT-100 bezpośrednio na wejście termoregulatora wyeliminuje klapanie bo regulator jest u gościa[...]
Okablowanie silnika może być ułożone bliżej przewodu czujnika niż okablowanie grzałki. Poza tym grzałka to bardzo grzeczne obciążenie w porównaniu do silnika...meteor pisze:Po drugie gdyby zakłócenia dostawały się przez wejście termopary to z samą grzałką też by klapał.
Tomek
- Teslacoil
- 625...1249 postów
Dowiedz się od gościa, czy kłapie tylko w funkcji chłodzenia, czy zawsze i czy zmienia się wskazanie wyświetlacza przy tym.
Wentylator zapewne pędzony jest silnikiem indukcyjnym, a te nie sieją tak jak np. komutatorowe.
Pt100 jest czujnikiem oporowym, nie termoparą - tak dla ścisłości.
Wentylator zapewne pędzony jest silnikiem indukcyjnym, a te nie sieją tak jak np. komutatorowe.
Pt100 jest czujnikiem oporowym, nie termoparą - tak dla ścisłości.
Oczywiście PT-100 jest czujnikiem rezystancyjnym a nie termoogniwem. Przepraszam za to potoczne ale nieprawidłowe określenie, podobnie często się mówi prąd zmienny a w rzeczywistości w sieci jest przemienny. Wentylator posiada silnik indukcyjny. Termoregulator pracuje całkiem prawidłowo z grzałką, natomiast po dołączeniu przewodu wentylatora do wyjścia "8" zaczyna klapać, w zasadzie wtedy nie jest ani w funkcji grzania ani chłodzenia. Co pokazuje wtedy wyświetlacz zapomniałem zapytać bo po prostu nie przyszło mi to do głowy. Jak się dodzwonię do gościa to zapytam i oczywićie napiszę.
- Teslacoil
- 625...1249 postów
Nie jest błędem stwierdzenie, że w sieci jest prąd zmienny. Określenie "prąd przemienny" uściśla tylko charakter zmienności.