Radyjko germanowe z MT, 1961 rok :)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Re: Radyjko germanowe z MT, 1961 rok :)
To radyjko jest w książce Wolszczaka, również wykonałem na germańcu, na długich też grało ale nędznie w Częstochowie. Z resztą wykonany był do testów a nie do pracy więc mogłem gdzieś popełnić błąd 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
W której konkretnie: "Amatorskie odbiorniki tranzystorowe" czy "Miniodbiorniki tranzystorowe", "Odbiorniki tranzystorowe - poradnik konstruktora amatora"?
Z innej beczki: na forum Home Made Group sp-hm.pl (jest tam parę znajomych osób: frycz, Atlantis...) natrafiłem na temat Konstrukcje radiofoniczne - najchętniej klasyczne. SP2JQR napisał tam: "Poszukajcie odbiornikow synchronicznych oraz z detektorami synchronicznymi.
W miesiecznikach rosyjskich Radio byly takie schematy. Miesieczniki sa dostepne na krasnodarze. U japonskich radioamatorow tez widzialem takie zabawki."
Na czym właściwie polegają te odbiorniki synchroniczne i czy ktoś z was ma jakieś z nimi doświadczenia?
Z innej beczki: na forum Home Made Group sp-hm.pl (jest tam parę znajomych osób: frycz, Atlantis...) natrafiłem na temat Konstrukcje radiofoniczne - najchętniej klasyczne. SP2JQR napisał tam: "Poszukajcie odbiornikow synchronicznych oraz z detektorami synchronicznymi.
W miesiecznikach rosyjskich Radio byly takie schematy. Miesieczniki sa dostepne na krasnodarze. U japonskich radioamatorow tez widzialem takie zabawki."
Na czym właściwie polegają te odbiorniki synchroniczne i czy ktoś z was ma jakieś z nimi doświadczenia?
_
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
fugasi pisze:Z innej beczki:

A ten Rudniew to już w ogóle przegina pałę

Synchronizowany generator RC do kluczowania na falach średnich

Lata temu pisałem o rosyjskim i japońskim stylu w radiotechnice...
Pamiętasz ?
No to, jak odszpuntujesz tą beczkę, to szybko zobaczysz na czym ten rosyjski
styl polega

Tylko czy zrozumiesz... Tu problem może być...
Wszystko zależy od tego, jaką "modulację" nałożą koledzy piszący na wspomnianym
przez Ciebie forum

Synchro-detektory AM to szerokie dosyć pojęcie jest...
Ogólnie rzecz w tym, że jak doprowadzisz do mieszacza dwa sygnały o określonej
częstotliwości, to nazwiesz to przemianą częstotliwości...
Jak zrównasz wartość częstotliwości tych sygnałów, to nazwiesz to homodyną...
Jak zaczniesz wykorzystywać wzajemne relacje fazowe między sygnałami, to...
Żeby Ci się pojęcia i nazwy nie myliły, dopiszesz sobie słówko "synchro"...
I to by było na tyle w zasadzie

Ale, żeby opis mądrze brzmiał po Polsku, to obowiązkowo musisz przejść do porównań
w stylu "lepsze - gorsze"... I to najlepiej jak najszybciej...
Żeby uniknąć "jałowej technicznej gadki" o układach mnożących. Odzyskiwaniu fali
nośnej. Pętlach fazowych etc...
Uśrednianiu na filtrze dolnoprzepustowym...
Najlepiej od razu wykazać, że detektor synchroniczny jest lepszy od diodowego...
Bo pozbawiony zniekształceń nieliniowych wynikających w detektorze diodowym
z nieliniowości ch-ki diody

Widzisz... Jedno mądre zdanie a jak wiele "wyjaśnia"

Teraz jeszcze, dla zdezorientowania przeciwnika, dodamy sobie, że detektor synchroniczny
jest co najmniej rząd wielkości bardziej czuły od diodowego i już mamy opinię do druku

Że co ?!?
Fugasi - żartuję przecież...
Dostrzegam złośliwość zawartą w Twoim pytaniu: "A czy można detektor synchroniczny zbudować na diodach"

Nie widziałem jeszcze w polskiej książce dobrego wyjaśnienia zjawiska o które pytasz...
Zwłaszcza w kontekście wykorzystania detektorów synchro w prostych konstrukcjach odbiorników...
A konstrukcje takie rzeczywiście są bardzo widowiskowe. I z technicznego punktu widzenia
diametralnie różnią się od "dorosłych" stabilnych synchro-detektorów stosowanych w torze
p.cz. odbiorników superheterodynowych...
Przykładowo potrzebny do kluczowania sygnał nośnej możemy łatwo uzyskać robiąc
urowniłowkę sygnału AM we wzmacniaczu ograniczniku...
Wzmacniamy, ograniczamy i mamy na wyjściu prostokątny sygnał o częstotliwości nośnej
sygnału wejściowego i określonej fazie...
Tyle, że nie każdego musi zadowalać koszt pozyskania takiego sygnału...
Bo to trzeba wzmacniacz ogranicznik zbudować. A najlepiej to wychodzi po przemianie, kiedy
wzmacniacza ogranicznika nie musimy ani przestrajać, ani walczyć o jego szerokopasmowość

No i pojawiają się takie Iwany, dla których prawdziwym wyzwaniem jest skonstruowanie generatora
synchronizowanego sygnałem bezpośrednio z anteny... Żeby uzyskać zgodności fazowe sygnałów...
Ot taka jakby - superreakcja na abarot

Tyle, że tutaj bilans energetyczny stawia wymagania...
No, ale wygląda to pięknie - fakt

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski pisze:Mialem Junosta, a nawet dwa. Niestety ten uklad ma aż dwa stopnie reflexowe, w dodatku pierwszy z reakcją przez co latwo się wzbudza.
Kiedyś też poskładałem Junosta, dla mnie był to najbardziej oszczędny układ odbiornika jaki kiedykolwiek zmontowałem. Oczywiście chodzi mi liczbę zastosowanych w stosunku do uzyskanych efektów, np. siedmiotranzystorowy Elektron grał gorzej od Junosta. U mnie układ wzbudzał się na części zakresu i tylko na całkiem nowej baterii, a jak się trochę rozładowała to nie było problemu.Potem przewinąłem cewki na zakres fal długich, czułość była tak duża że zrezygnowałem z cewki reakcyjnej. Oczywiście teraz żałuję że radyjko częsciowo rozebrałem "na części". Może jeszcze dodam że kupiłem go po przecenie za 125 złotych w sklepie harcerskim.
-
- 1250...1874 posty
http://publ.lib.ru/ARCHIVES/R/%27%27Rad ... 7%27_.html
- na 31 str. w Радио №8 / 1984 jest projekt prostego odbiornika z synchronicznym AM detektorem.
- na 31 str. w Радио №8 / 1984 jest projekt prostego odbiornika z synchronicznym AM detektorem.
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
W 2008 roku zrobiłem kawałek pośredniej z synchrodetektorem
viewtopic.php?f=11&t=9988&start=45
Ale niestety kolega KENARF
z którym podjąłem się budować prosty radiometr, zrezygnował ze współpracy
Może by to dokończyć teraz...
Widzę, że temat zaczyna zyskiwać popularność
A przy sprzątaniu znalazłem płytki sprzed lat

viewtopic.php?f=11&t=9988&start=45
Ale niestety kolega KENARF
z którym podjąłem się budować prosty radiometr, zrezygnował ze współpracy

Może by to dokończyć teraz...
Widzę, że temat zaczyna zyskiwać popularność

A przy sprzątaniu znalazłem płytki sprzed lat

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Natomiast do odbiornika (superheterodynowego) który miałem na myśli ktoś już na Forum przymierzał się znacznie wcześniej: http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/forum ... f=8&t=5206fugasi pisze:Znalazłem wreszcie opis odbiornika o który wcześniej bezskutecznie pytałem. Oczywiście to bida z nędzą w porównaniu do tego co opisuje T. Janiszewski ale to ten!