TS60/30

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

tomek19999
2 posty
2 posty

TS60/30

Post autor: tomek19999 »

Witam,
może ktoś tutaj mi pomoże...
Mam trafo TS60/30 Zatra, i potrzebuję rozpiski do niego. Elektroda orzekła, że taki transformator nie istnieje. Pomóżcie.

Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: TS60/30

Post autor: Pyra »

Witam
Pooglądałem fotkę na elektrodzie. Podejrzewam, że ktoś mógł przewinąć to trafo i dał "swoje oznaczenie". Transformatory, które do tej pory spotykałem, a były fabryczne, miały zawsze obie cewki identyczne, tu jedna wygląda na przewijaną. Ale nie wszystko widziałem...
Jedyną metodą, będzie chyba odnalezienie uzwojenia sieciowego i pomiar napięć.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Raczej nikt nie przewijał, a po prostu jest to wyrób pozakatalogowy, wyprodukowany przez Zatrę na specjalne zamówienie do jakiegoś konkretnego urządzenia. W takim przypadku można coś ustalić wyłącznie wiedząc, w czym go zastosowano i po lekturze DTR.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
tomek19999
2 posty
2 posty

Post autor: tomek19999 »

Nie wygląda na przewijany. Napięcia sobie pomierzyłem, ale chciałbym poznać obciążalność uzwojeń wtórnych. Trafo było zamontowane przeze mnie w tej obudowie ok. 20 lat temu i nie pamiętam skąd je mam. Dzięki za zainteresowanie.
saico

Post autor: saico »

Zgadza się... tak samo było i w moim przypadku, miałem TS40/88 (2x24V), który był wyprodukowany do lutownicy stacjonarnej.

Thereminator pisze:Raczej nikt nie przewijał, a po prostu jest to wyrób pozakatalogowy, wyprodukowany przez Zatrę na specjalne zamówienie do jakiegoś konkretnego urządzenia. W takim przypadku można coś ustalić wyłącznie wiedząc, w czym go zastosowano i po lekturze DTR.
ODPOWIEDZ