Przez te zawieje i zamiecie śnieżne dawno nie zrobiłem nowego radyja na weekend

Energii starczyło mi tylko, żeby to reakcyjne dziwo wyprowadzić na prostą
Tomek Janiszewski pisze:Małpowanie układów lampowych rzadko kiedy bywa dobrym pomysłem, gdy chce się zrobić dobrze działający układ tranzystorowy.
Hmm... I tak i niekoniecznie
Pomyślałem sobie, że zbuduję ciekawe radyjo reakcyjne do odbioru SSB
na fali 80 m i rozważałem dwa rozwiązania... W pierwszym załączniku kopia moich notatek z owego dnia

Jak widzisz o układzie WB też myślałem, ale wydał mi się mniej ciekawy...
Oto dlatego, że tutaj można więcej zjawisk zaobserwować...
Właśnie szumy stopnia reakcyjnego, które jednak tak bardzo nie przeszkadzają na tym pasmie...
Podobnie stabilność generatora... W sumie, czego by nie robił, to stabilność tego układu będzie i tak o wiele za mała, dla
wygodnego odbioru emisji amatorskich

Odbiorniki tego typu budowano kiedyś podobno nawet często... Ze trzy opracowania widziałem już

Pomysł na odbiornik zaczerpnąłem z książki Kossobudzki Ładno "Odbiorniki radiostacji amatorskich"...
Foto oryginału w drugim załączniku
Dla sprowadzenia tego wynalazka do stabilności dobudowałem wzmacniacz w.cz. z jednoobwodowym filtrem LC
strojonym współbieżnie z obwodem reakcyjnym...
Jednak tak naprawdę najważniejszą rolę pełni tutaj tłumik rezystancyjny na wejściu

Z tym wzmacniaczem to trochę może nawet przesadziłem... W końcu ma on dopasowywać impedancję...
Zapewnić separacje itd... Może by spróbować zastosować rezystor w kolektorze miast dławika
Kończą mi się pomysły na śmieszne radyja niestety

Ciekawiło by mnie co Koledzy sądzą o idei superheterodynowego odbiornika zasilanego z 12 V
zbudowanego wyłącznie na nuvistorach

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.