Zakupy elementów

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Zakupy elementów

Post autor: AndrzejJ »

Gadasz, na AVT rezystor 1W: http://sklep.avt.pl/p/pl/4823443/rezyst ... 0+szt.html (11 groszy)
W TME po 15 groszy za sztukę metalizowane 1%.
Na allegro w AudioDesign po 10groszy za sztukę metalizowane 1%.
Tylko tak: Do AVT sobie pójdziesz
W TME możesz zamówić prawie wszystko (no oprócz kondensatorów 400V które kosztują 2-3x tyle co na alledrogo, podstawek i potencjometrów, które kosztują 2x tyle)
Na allegro trzeba zamawiać rezystory od jednego sprzedawcy, kondensatory od drugiego, potencjometry od trzeciego, a czasem zdarza się że jeden sprzedający nie ma wszystkich wartości których potrzebujesz.
IMHO jeśli zamawia się dużo (np. po 200 sztuk każdego typu rezystora) to allegro się opłaca, jeśli do budowy musisz kupić kilka potencjometrów, mosfeta i gniazda to ja kupuję w TME, w AVT jest trochę mniej wszystkiego, ale jeśli masz blisko to masz szczęście, w małych sklepikach nie polecam kupować nic, już dawno znudziły mi się chińskie Jack 3,5mm, które po miesiącu się wyrzuca a kosztują tyle co neutriki w tanich hurtowniach...
Awatar użytkownika
Paniki
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Re: Elektrośmieci

Post autor: Paniki »

AudioDesign wymiata, fajny gość, mam dwa kroki do niego :D
Rezystory kupuję na giełdzie po 1zł/100szt, zwykłe, węglowe 1/4W, a nawet 1% są po tyle. Taniej nawet w sieci nie znalazłem ;)
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Do produkcji ceny praktycznie u wszystkich dostawców można negocjować, są tacy co się w takim zaopatrzeniu specjalizują i nie sprzedaja "detalicznej"
TME jest drogie ale sensowne i dlatego żyją - jak zamawiam o 16:20 to części mam o 9 następnego dnia - to w serwisie najistotniejsza sprawa.
W odwodzie zawsze jest Farnell, Elfa i inne mniejsze sklepy.
Na "Wolcu" można kupić tanio ale trzeba wiedzieć gdzie, znajdą się też elementy z demobilu czy nietypowe. Dziś kupiłem 1kg LC60 za niecałe 80 netto.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Precyzuję: rezystory 0,25W kupuję też po 1-1,5zł/100szt (w zasadzie nigdy nie kupuję elementów pasywnych i tranzystorów małej mocy w ilościach poniżej 100szt jednego asortymentu) więc w AVT drożej , układu scalone CMOS jakie potrzebowałem na Wolumenie droższe 50-150% niż w AVT a jeszcze dostałem oper od gościa (ostatnia buda na Wolumenie z prawej strony tuż przy płocie koło toitoi), że zawracam ,,głowę'' i ten miał ceny najwyższe, prawie dwukrotnie wyższe niż w AVT. Te uwagi odnoszę do części, które można normalnie nabyć, kupno rezystorów 200szt/3zł 0,5-2W to inna bajka. Dotychczas sądziłem, że Wolumen jest najtańszy, widać, że przy zakupach jednostkowych jest inaczej i znacznie drożej niż w, moim wypadku, AVT. Przy zakupach ,,masowych'' kupuję oczywiście na Allegro z dostawą pod bramę chałupy, wychodzi mocno taniej niż np. zakup w sklepie na Promenady gdzie ostatnio rzadko bywam (i mają niewielki asortyment) plus koszt paliwa.
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: ciasteczkowypotwor »

Ja np wolę TME, bo:
- najbliższy sklep mam 40km, czyli dzień na zakupy trzeba przeznaczyć.
- allegro, czekać muszę co najmniej dwa trzy dni na przesyłkę, a elementy nigdy nie wiadomo jakiej firmy i jakiej jakości będą.
- sklep AVT, wysyłkowo tak jak i allegro.

Dlaczego TME?
- zamawiam dziś, mam jutro
- zamawiam układ texas Instrument, dostaję texas instrument
- zamawiam kondensator vishay dostaję vishay.

Ceny? Taniej wychodzi mi TME, w sumie najtaniej...
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Zakupy elementów

Post autor: AZ12 »

Witam

Dodam coś od siebie.
Sklepy, które mają niskie ceny mają często mały wybór elementów elektronicznych, zwłaszcza półprzewodnikowych. Kupowałem kilkakrotnie w tym sklepie i muszę przyznać, że przesyłka dość szybka i nie uszkodzona. Ostatnio nie kupuję w sklepach internetowych ze względu na to, że za kilka drobiazgów musiałem zapłacić dość dużo.
Ratujmy stare tranzystory!
ODPOWIEDZ