bis 105 + pramp orange Ad 140 (problem)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
bis 105 + pramp orange Ad 140 (problem)
Witam serdecznie od pewnego czasu borykam się z następującym problemem (konstrukcjo opartej na bis 105 [końcówka mocy] połączonej z prampem z orange ad 140) , a mianowicie gdy zwiększam gain powyżej 2/3 następuje przesterowanie końcówki ale w sposób nienaturalny Dźwięk w głośniku staje się pierdzący i momentami zanikający ,a przy lampie ecc83 słychać impulsowe stuki w głośniku Gdy wpinał boss'a ds 1 w pętle efektów Tzn pomijam lampę wejściową, a sygnał zostaje podany bezpośrednio na inwerter zjawisko to nie występuje . Zaznaczam ze konstrukcja została wykonana na płytce z oczkami lutowniczymi, Kable sygnałowe są ekranowane ( konstrukcja nie brumi). Preamp jest zasilany oddzielnym transformatorem i został sprawdzany na lampach rtf ecc83 , 6n1p -ew, 6n2p-ew (przy zmianie żarzenia).
Za wszelką pomoc z góry dziękuje
Za wszelką pomoc z góry dziękuje
- Danilewicz
- 375...499 postów
Re: bis 105 + pramp orange Ad 140 (problem)
Sprawdź podłączenie potencjometru gain i kondensator(y) między stopniami.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
zmieniałem wartości potencjometrów i kondensatory i efekt był taki sam
Na początek poproszę o pełny schemat i zdjęcia.
O to schemat preamp'u oraz invertera http://www.prowessamplifiers.com/schema ... board.html
i moje pytanie brzmi czy może to być spowodowane złym prowadzeniem masy preamp'u lub kabli ekranowanych?
na tej płytce zlutowałem preamp orange ad 200 , ad140 oraz or120 i w każdym przypadku występował ten sam problem
i moje pytanie brzmi czy może to być spowodowane złym prowadzeniem masy preamp'u lub kabli ekranowanych?
na tej płytce zlutowałem preamp orange ad 200 , ad140 oraz or120 i w każdym przypadku występował ten sam problem
Aha i przy potencjometrze 500kohm następuje duży wzrost prądu spoczynkowego lamp mocy
- Danilewicz
- 375...499 postów
Nie chodzi mi o sam potencjometr, tylko o jego podłączenie, ale painlust ma rację - bez schematu można tylko gdybać.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
A inwerter z czego wzięty?morphin88 pisze: (konstrukcjo opartej na bis 105 [końcówka mocy] połączonej z prampem z orange ad 140) ,
Twój opis problemu brzmi jak książkowy przykład braku (albo za małego) antyparazyta w siatce inwertera z dzielonym obciążeniem.
Dzięki seler poszedłem Twoim tropem i zmiana invertera na ten z Bis 101 rozwiązał problem
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Nie chodziło o przebudowę inwertera tylko dodanie jednego rezystora do juz istniejącego inwertera... Nie wiem czy inwerter z bisa się nada do gitary...
AndrzejJ według osłuchu jak najbardziej się nadaje