Wzmacniacz gitarowy 40W do metalcore'u. - co zbudowac?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wzmacniacz gitarowy 40W do metalcore'u. - co zbudowac?
Witam. Po długotrwałym "dłubaniu" w małych 5 - 15 watowych wzmacniaczach gitarowych chcę zbudowac coś mocniejszego. Zakładam budowę wzmacniacza o mocy ok. 40W z którego wycisnę kawałek mocnego i wyrazistego przesteru i bez problemu przebije się przez perkusje, bas i gitarę rytmiczna w zespole metalcorowym.
Posiadam:
-4* EL34 elektroharmonix nowe.
-3* 6P3S-E nowe, z jakiegoś starego magazynu z zestawami zastępczymi.
-3* 6n2p-ew nowe. + kilka używanych.
-Transformator sieciowy mojej roboty moc powyżej 200W, napięcia 280V i 6.5V ,pamiętam ze jest prądowo wydajny, nawijałem grubym drutem.
-Pakiet blach wyjętych z kilku tg2.5 wystarczający do złożenia rdzenia 2,2/4.4cm (akurat na 40W)
-arkusz tekstolitu na karkas do trafa głośnikowego
-zapas drutów nawojowych.
-jakieś tam doświadczenie w nawijaniu transformatorów i ogólnie w budowie lampowców.
-zamkniętą kolumnę głośnikową. Narazie jest tam Celestion 70/80 (98db) i jakiś nieznany mi głośnik 10' 30W. W przyszłości wstawię drugą 12'
- oraz komputer który "szaleje" się przy próbie napisania polskiego znaku "c z kreską" za co przepraszam.
Prosił bym o jakieś propozycje "co, z czego i jak" najlepiej sprawdzi się do wymienionej wyżej muzyki.
1 - Jaki układ końcówki mocy? Marshall/Mesa/inne propozycje/aplikacja katalogowa? Na których lampach lepiej zabrzmi.
2 - Jaką częstotliwośc graniczna/indukcyjnośc dobrac obliczając transformator wyjściowy. Jak istotny jest tu podział na sekcje? Czy ma byc mały i generowac dużo zniekształceń czy lepiej dac mu mały zapas mocy?
3 - Jaki przedwzmacniacz się tu najbardziej nada? Soldano Atomix brzmi ciekawie. Jakieś inne propozycje?
Posiadam:
-4* EL34 elektroharmonix nowe.
-3* 6P3S-E nowe, z jakiegoś starego magazynu z zestawami zastępczymi.
-3* 6n2p-ew nowe. + kilka używanych.
-Transformator sieciowy mojej roboty moc powyżej 200W, napięcia 280V i 6.5V ,pamiętam ze jest prądowo wydajny, nawijałem grubym drutem.
-Pakiet blach wyjętych z kilku tg2.5 wystarczający do złożenia rdzenia 2,2/4.4cm (akurat na 40W)
-arkusz tekstolitu na karkas do trafa głośnikowego
-zapas drutów nawojowych.
-jakieś tam doświadczenie w nawijaniu transformatorów i ogólnie w budowie lampowców.
-zamkniętą kolumnę głośnikową. Narazie jest tam Celestion 70/80 (98db) i jakiś nieznany mi głośnik 10' 30W. W przyszłości wstawię drugą 12'
- oraz komputer który "szaleje" się przy próbie napisania polskiego znaku "c z kreską" za co przepraszam.
Prosił bym o jakieś propozycje "co, z czego i jak" najlepiej sprawdzi się do wymienionej wyżej muzyki.
1 - Jaki układ końcówki mocy? Marshall/Mesa/inne propozycje/aplikacja katalogowa? Na których lampach lepiej zabrzmi.
2 - Jaką częstotliwośc graniczna/indukcyjnośc dobrac obliczając transformator wyjściowy. Jak istotny jest tu podział na sekcje? Czy ma byc mały i generowac dużo zniekształceń czy lepiej dac mu mały zapas mocy?
3 - Jaki przedwzmacniacz się tu najbardziej nada? Soldano Atomix brzmi ciekawie. Jakieś inne propozycje?
- Razor89
- 500...624 posty
Re: Wzmacniacz gitarowy 40W do metalcore'u. - co zbudowac?
Ad3. Moim zdaniem Atomic ma trochę za mało przesteru do metalu. Można go oczywiście dopalić, ale można też zrobić preamp czterostopniowy. Wybór jest całkiem spory np. Mesa DR, Hellstone.
Wolał bym 3-stopniowy, mam wrażenie ze są podatniejsze na artykulacje. W 10-watowcu mam cos takiego jak tu:
http://obrazki.elektroda.net/72_1211627934.jpg
wyrzuciłem jedynie rezystor 1M przez potencjometrem, potencjometr mam 470k a filtr za drugim stopniem zamieniłem na 220k/3n. Przy mocnych przetwornikach (Tesla plasma3) gainu jest nawet za duzo.
http://obrazki.elektroda.net/72_1211627934.jpg
wyrzuciłem jedynie rezystor 1M przez potencjometrem, potencjometr mam 470k a filtr za drugim stopniem zamieniłem na 220k/3n. Przy mocnych przetwornikach (Tesla plasma3) gainu jest nawet za duzo.
- Razor89
- 500...624 posty
Wybór należy do Ciebie. To prawda, że atomic gra inaczej niż hi-gain. Ja osobiście korzystam z Atomica oraz z Hellstona. Zależy co chcę w danym momencie grać. Na Atomie nie udało mi się uzyskać takiego ładnego palm mutingu jak na Hellstonie. Po drugie, nie wiem ile dla Ciebie oznacza wystarczająca ilość gainu 

Ja bym stawiał na 4-stopniowe preampy, w końcówce 6L6 bardziej mi pasują brzmieniowo.
Ilość stopni to nie tylko poziom gainu, ale też inne brzmienie. Jeśli chodzi o mnie, to bym stawiał na 5150 z Tube Screamerem i tyle.
Końcowka mocy z Mesy jak najbardziej, ewentualnie jakaś tam jej podobna.
O trafie wyjściowym odsyłam do strony Toma, generalnie, bardziej niż trafo, liczy się głośnik. Ktoś stosował sieciowe w roli wyjściowego i ponoć nieźle to grało
Ilość stopni to nie tylko poziom gainu, ale też inne brzmienie. Jeśli chodzi o mnie, to bym stawiał na 5150 z Tube Screamerem i tyle.
Końcowka mocy z Mesy jak najbardziej, ewentualnie jakaś tam jej podobna.
O trafie wyjściowym odsyłam do strony Toma, generalnie, bardziej niż trafo, liczy się głośnik. Ktoś stosował sieciowe w roli wyjściowego i ponoć nieźle to grało

- federerer
- 125...249 postów
- Kontakt:
Można też coś brytyjskiego - Marshall DSL - drobniejszy, ciepły i przyjemny albo Orange Rockerverb - tu więcej piachu i szatana a przester grubszy.
Ja będę robił teraz kombo 40W na 4x6P14P z preampem Kranka (drive) i Fendera (clean). Podejrzewam że do metalcore'a też da radę.
- Hetman
- 125...249 postów
Jeśli chcesz grać konkretny metal zrób tak jak ja... preamp - krankenstein jako lead. Do grania na czysto deko urozmaicony fender. Wiesz, ja przerobiłem pcb od atoma 18, czysty zrobiłem na turrecie, dodałem pętlę efektów - lampową oczywiście. Koncówka 4x6P14P, zdublowałem tę od atoma 18. Dodałem jeszcze master volume i presence do sterowania końcówką. Czekam tylko na tylny panel i obudowę... gałki tez dopasowywałem stąd dwie różne. Ostatecznie zamówiłem 12szt tej z kanału Darth (lead). W moim przypadku konieczne było zamontowanie radiatora na mostek gretza i wentylatora, który wydmucha ten ukrop ze środka. Trafa robił KaKa, szaska od Marka z Amptone robiona wg mojego projektu. Jak będziesz miał pytania wal śmiało. Zamieszczam kilka fotek. Jak wzmak będzie siedział w budzie z tylnym panelem i gałkami, to założę nowy temat i tam podam wszelkie dane, wzory pcb, layouty, schematy, lepsze fotki, szerszy opis itp. Wzmacniacz zrobiłem na przełomie grudnia-stycznia. Powiem Ci że idealny do d-dropu na 6-cio strunowcu, ja gram na siedmiostrunowcu a brzmienie mnie rozwala, jak po masteringu w Izabelinie
niech się schowa slo100! Wzmacniacz raczej nie dla amatorów 

No bardzo ładna konstrukcja. Właśnie słuchałem dziś próbki Krankensteina - ciekawa propozycja. Piszesz że idealny do drop-d - bardzo dobrze, ja gram w drop-cis.
Na pewno wezmę Twoją sugestie pod uwagę.
Narazie myślę nad końcówka mocy, na pewno będzie na dwóch EL34 lub 6p3s-ew. Całośc będzie w montażu przestrzennym.
Wiesz coś więcej na temat parametrów trafa wyjściowego w Twoim wzmaku? Właśnie przymierzam się do nawijania i jeśli miał byś jakieś sugestie to słucham.

Narazie myślę nad końcówka mocy, na pewno będzie na dwóch EL34 lub 6p3s-ew. Całośc będzie w montażu przestrzennym.
Wiesz coś więcej na temat parametrów trafa wyjściowego w Twoim wzmaku? Właśnie przymierzam się do nawijania i jeśli miał byś jakieś sugestie to słucham.
Preamp Kranka ma tę cechę, że bardzo ładnie współpracuje z niższymi napięciami niż występujące w typowym wzmacniaczu na EL34. Niedawno pokazywałem heada 5W z preampem Kranka którego zrobiłem tylko po to aby sprawdzić jak taki preamp się zachowuje przy niskich napięciach. Dałem nawet 10n za pierwszym stopniem zamiast standardowych 22n i uważam, że przy 22n nie było by problemu. Nawet czuć lekki niedosyt niskich.
Optimus jak możesz zamieść pełny schemat, nie będę musiał swojego rysować. Forma fizyczna mnie nie interesuje bo będę robił po swojemu.
Optimus jak możesz zamieść pełny schemat, nie będę musiał swojego rysować. Forma fizyczna mnie nie interesuje bo będę robił po swojemu.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Czemu zaizolowales przewody ekranowane z obu stron? Przeciez jesli ekran nie jest podlaczony do masy z zadnej strony to jest tak, jakby go tam wogole nie bylo... Chyba, ze ja niedowidze 

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Fajnie Ci wyszedł efekt końcowy, ale co gadzina nerwów napsuła to doskonale wiemy
Mam nadzieję, że uporałeś się już ze wszystkimi problemami. Wrzuć jakieś próbki 
Co do przewodów ekranowanych to Tool ma racje - też nie widzę ekranów podpiętych do masy.

Co do przewodów ekranowanych to Tool ma racje - też nie widzę ekranów podpiętych do masy.
- Hetman
- 125...249 postów
Zapewniam Was, że przewody ekranowane są uziemione jednostronnie. Termokurczki założyłem z dwóch powodów: ze względów estetycznych i żeby resztki, uciętej skrętki ekranu po drugiej stronie przewodu nie zetknęły się przypadkowo z jakimś elementem. Zerknij na pierwsze i drugie zdjęcie i dobrze się przypatrz, a ujrzysz uziemienie jednostronne. Ghost, zwróciłem się do sklepu, w którym kupiłem tę felerną podstawkę...sprzedawca sprawdził u siebie i na 20szt - 8 było uszkodzonych. Ja miałem ten niefart, że trafiłem akurat na ten bubel. Inaczej nie zmarnowałbym Tobie i sobie tyle godzin
Próbki wrzucę jak złożę bydlaka w całość, dam też lepsze zdjęcia wnętrzności.

Witam , fajny wzmacniacz . Mam pytanie , po co właściwie jest wentylator ? Ciepło ucieka raczej do góry - ma wyciągać ciepło z końcówki ? 2 pytanie jakiej serii są wimy , oraz jak zachowuje się kanał lead przy zmniejszonym gainie . Jak przerobiłem swojego peaveya to niezbyt ciekawie to wyglądało przy np 1/4 gaina . Ogólnie kanał lead wydawał się "jednolity" - jak to wygląda przy 100% kopii tego preampu ? Pozdrawiam
- Hetman
- 125...249 postów
Dzięki. Wentylator wydmuchuje nagrzane przez mostek i rezystory powietrze ze środka szaski na zewnątrz. Wimy sa serii x5, chyba bo tak je wlutowalem, że teraz ni cholery nie mogę odczytać. To nie jest 100% kopia krankensteina, raczej 90%. Nie mam problemu z gainem. Wzmocnienie zmienia się analogicznie do zmiany położenia potencjometru.