Wzmacniacz lampowy średniej mocy.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz lampowy średniej mocy.
Kurcze ten Orange fajnie brzmi. Zaczynam mieć problem natury które brzmienie wybrać. Dzięki za podpowiedzi.
Po zastanowieniu się doszedłem do wniosku, że zrobię soldano slo na 2xEL84. Zastanawiam się tylko czy można zrobić przełącznik odłączający jedną z nich dla uzyskanie około 10W, czy muszą pracować w parze?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
I co ci da to odpięcie jednej lampy?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Chciałem uzyskać zmniejszenie mocy o polowe. Czasem mogło by się to przydać.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Przydatne do czego?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- Razor89
- 500...624 posty
Zmniejszenie mocy do 10W nie spowoduje dużego zmniejszenia głośności wzmacniacza. Można ewentualnie zrobić przełącznik trioda - pentoda, ale to też bardziej w celu zmiany charakteru brzmienia 

Właśnie dziwi mnie jak zmniejszenie mocy nie zmieni głośności. Tak samo słyszałem o 25-50W i 50-100W. w efekcie 10W = 100W? Coś mi nie pasuje. Ale poza znaczącymi zmianami można po prostu odłączyć jedną lampę i wszystko będzie ok?
- Razor89
- 500...624 posty
Spadek głośności nastąpi, ale nie o połowę. Spadek głośności nie jest proporcjonalny do spadku mocy. W moim wzmacniaczu z końcówką na EL84 PP po przełączeniu na tryb triodowy następuje słyszalny (nie duży) spadek głośności, ale mimo wszystko jest za głośno do gry w domu. Zmienia się także charakter brzmienia. Moim zdaniem dla samego zmniejszenia głośności nie warto robić takiej redukcji.
W końcówce PP muszą pracować dwie lampy jednocześnie. Nie możesz tak po prostu jedną odłączyć.
W końcówce PP muszą pracować dwie lampy jednocześnie. Nie możesz tak po prostu jedną odłączyć.

Poczytaj co nieco o decybelach, charakterystyce czułości ucha ludzkiego i takich tam przyziemnych sprawach.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
To że nie o połowę to oczywiście wiem. Chodziło mi tylko czy można tak na chama odłączyć ale jak nie to nie mam dylematu. Za to w drugą stronę, dołączenie jeszcze 2xEL84, do po prostu 40W?
- Razor89
- 500...624 posty
To nie jest takie proste. Transformator głośnikowy zaprojektowany dla dwóch EL84 nie zapewni odpowiedniego Ra-a dla czterech lamp i nie uzyskasz pełnej mocy. Wzrasta również zapotrzebowanie na prąd - trzeba mieć transformator sieciowy nawinięty dla czterech EL84.
Tak wiem, trafa musiały by być pod 40W. Chociaż z głośnikowym może być gorzej... I tak pytam teoretycznie bo mam zamiar zrobić bez większych udziwnień. Może tylko trioda-pentoda ale muszę o tym poczytać.
- Razor89
- 500...624 posty
Przełącznik trioda - pentoda można dodać. Nie wymaga dużego wkładu finansowego, a daję możliwość zmiany charakteru brzmienia 
Z głośnikowym pod 4 EL84 też nie ma problemu jeśli się zleca wykonanie transformatora. Można kupić gotowy, ale trochę kosztuje.

Z głośnikowym pod 4 EL84 też nie ma problemu jeśli się zleca wykonanie transformatora. Można kupić gotowy, ale trochę kosztuje.