To już wiem dlaczego tak dobrze słychać Twoje Radio na terenie szpitala w Prokocimiu.zagore1 pisze:cyt..Nadajnik zainstalowany jest w Krakowie na starych fortach w Piaskach za wieżą ciśnień./ul.Droga Rokadowa/.
Czy zniknie modulacja AM i FM ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Czy zniknie modulacja AM i FM ?
I Angole na 198 i inni. Też nocami zdarza mi się posłuchać i też powiem - dzieje się. Podobnie na średnich. Nawet na Seldze można posłuchać duuużo stacji. A jak kto nie ma w mieście warunków do słuchania, to posłuchać co się dzieje (i zobaczyć!) może tu:frycz pisze: i na długich ciągle dzieje się. Francuzy na 162 kHz nadają, Niemiaszki też. Nocami sobie słucham...
http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/
Jak się na to patrzy, to widać, że na razie końca AM nie widać. Co nie znaczy, że nie nadejdzie. Parowozy też jeździły i wydawało się, że będą tak jeździć zawsze, a zniknęły w parę lat...
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Melduję że Katowice też nadają na 531kHz, słyszałem ich jadąc ostatnio w stronę gór naszych. W Częstochowie słyszę ich całkiem znośnie w samochodzie ale stojąc na wzniesieniu...
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Jak się ma dobrą antenę to na "długich" całkiem sporo słychać.
Fajne jest też to ,że na tych pasmach mało jest komercji , reklam i podobnego współczesnego bełkotu.
Nie sądzę ,że całkiem zniknie kiedykolwiek ,zawsze ktoś się chętny zgłosi do nadawania.
Pocieszające jest dla mnie np. że radio Kraków AM 1602 kHz ma moc 800 w i mimo górzystgo terenu, niezbyt wysokiej anteny nadawczej, ja w odległości ca 25 km odbieram je całkiem znośnie .Nie wiem ile mocy ma Andrychów ale też łapię a jest pewnie ze 40 km do mnie.
Fajne jest też to ,że na tych pasmach mało jest komercji , reklam i podobnego współczesnego bełkotu.
Nie sądzę ,że całkiem zniknie kiedykolwiek ,zawsze ktoś się chętny zgłosi do nadawania.
Pocieszające jest dla mnie np. że radio Kraków AM 1602 kHz ma moc 800 w i mimo górzystgo terenu, niezbyt wysokiej anteny nadawczej, ja w odległości ca 25 km odbieram je całkiem znośnie .Nie wiem ile mocy ma Andrychów ale też łapię a jest pewnie ze 40 km do mnie.
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
Ja mam do Chojnic (RCh+) 70 km i odbioru na 1404 kHz brak. Gdy kilka lat temu z Koszęcina na 1080 kHz nadawało Radio Racja, odbiór był falujący. 225 kHz odbiór jako taki (lekkie zakłócenia są).
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
- columb1492
- 75...99 postów
U mnie na długich PR I bez zakłóceń. Poza tym słyszę Niemców, Rosjan, Czechów, Białorusinów, czasem (ale z zakłóceniami) Rumunię i... Algierię. Wszystko to na 20 metrowej antenie LW 4 metry nad ziemią. Na średnich miałem kiedyś pod nosem nadajnik w Kraśniku (lubelskie) na 531 kHz, ale teraz nie nadają.
Tak mi się wydaje,że o skuteczności anteny odbiorczej decyduje jej wysokość , czyli ramię pionowe a nie poziome.columb1492 pisze:U mnie na długich PR I bez zakłóceń. Poza tym słyszę Niemców, Rosjan, Czechów, Białorusinów, czasem (ale z zakłóceniami) Rumunię i... Algierię. Wszystko to na 20 metrowej antenie LW 4 metry nad ziemią. Na średnich miałem kiedyś pod nosem nadajnik w Kraśniku (lubelskie) na 531 kHz, ale teraz nie nadają.
Antena nadawcza jest pionowa i indukcja zachodzi głównie na ramieniu pionowym anteny odbiorczej, poprawcie mnie jeśli sie mylę.Tak więc czy antena jest "L" czy "T" to ważna jest ta pionowa kreska.
Czyli te 20 metrów ma mniejsze znaczenie , lepiej byłoby wyżej niż te 4 metry.
Robiłem doświadczenia ,że 3 metry pionowej( takiej długości przewód) miało taką samą siłę odbioru jak 2 metry pionowej + 15 poziomu na tej wysokości( przewód 17 metrów).
- columb1492
- 75...99 postów
No cóż... w obecnych warunkach nie mam możliwości pociągnąć wyższej anteny. Co do siły odbioru - nie prowadziłem jakiś wyszukanych testów, ale zauważyłem że ta antena (łącznie ok. 25 m) daje mi możliwość odbioru PR I na 225 kHz na odbiorniku kryształkowym, czego nie mogę powiedzieć o np. 3 metrowym przewodzie zawieszonym pionowo. Zdarzyło się, że uzyskałem odbiór na kryształku, kiedy antena (ta 25. metrowa) leżała na podłodze w pokoju, luźno pozwijana (czytaj: poplątana
).
Oprócz tego tam gdzie czytałem o antenach LW za część główną wskazywano ten poziomy fragment, oraz podawano jako bardzo istotną wysokość zawieszenia, natomiast "element pionowy" to przewód doprowadzający sygnał i w istocie nie musiał być pionowy, ale powinien być jak najkrótszy, ze względu na zbieranie zakłóceń z urządzeń domowych. Jeśli chodzi zaś o długość anteny - w poprzednim poście zrobiłem błąd - antena ma 25 m, a nie dwadzieścia, ponieważ w przypadku anteny LW podaje się całą długość przewodu, a nie tylko element poziomy. Dołączam rysunek o jaką antenę mi chodzi.

Oprócz tego tam gdzie czytałem o antenach LW za część główną wskazywano ten poziomy fragment, oraz podawano jako bardzo istotną wysokość zawieszenia, natomiast "element pionowy" to przewód doprowadzający sygnał i w istocie nie musiał być pionowy, ale powinien być jak najkrótszy, ze względu na zbieranie zakłóceń z urządzeń domowych. Jeśli chodzi zaś o długość anteny - w poprzednim poście zrobiłem błąd - antena ma 25 m, a nie dwadzieścia, ponieważ w przypadku anteny LW podaje się całą długość przewodu, a nie tylko element poziomy. Dołączam rysunek o jaką antenę mi chodzi.
Przeglądnąłem kilka książek i jest;
Aby nie być gołosłowny cytuję za K.Lewiński ,"Naprawa i strojenie odbiorników radiowych"
Rozdział dotyczący anteny.
"Anteny długie ( od kilkunastu metrów do kilkudziesięciu metrów) rozpięte na otaczających dachach lub drzewach składają się z części poziomej i pionowej, która stanowi jednocześnie doprowadzenie do odbiornika.Ponieważ anteny nadawcze są pionowe( polaryzacja pionowa rozchodzącej się fali) ,stąd sygnał indukuje się w zasadzie w części pionowej anteny i jego wielkość zależy od "wysokości skutecznej " anteny , na którą pewien wpływ zwiększający ma również część pozioma anteny ....."
Odbiór na detektor wymaga tak czy owak długiej anteny , ale jak eksperymentowałem z innymi odbiornikami to powyższe
okazało się słuszne.
Aby nie być gołosłowny cytuję za K.Lewiński ,"Naprawa i strojenie odbiorników radiowych"
Rozdział dotyczący anteny.
"Anteny długie ( od kilkunastu metrów do kilkudziesięciu metrów) rozpięte na otaczających dachach lub drzewach składają się z części poziomej i pionowej, która stanowi jednocześnie doprowadzenie do odbiornika.Ponieważ anteny nadawcze są pionowe( polaryzacja pionowa rozchodzącej się fali) ,stąd sygnał indukuje się w zasadzie w części pionowej anteny i jego wielkość zależy od "wysokości skutecznej " anteny , na którą pewien wpływ zwiększający ma również część pozioma anteny ....."
Odbiór na detektor wymaga tak czy owak długiej anteny , ale jak eksperymentowałem z innymi odbiornikami to powyższe
okazało się słuszne.
- columb1492
- 75...99 postów
W takim razie, w przyszłości zamontuję wyższą antenę, ale tymczasem muszę się zadowolić tą, którą mam obecnie.
Tak sobie teraz myślę, że anteny z dłuższą częścią poziomą są dobre do odbioru na pasmach amatorskich, gdzie jest wiele nadajników z antenami w tej polaryzacji. W gruncie rzeczy pomysł na taką antenę znalazłem na stronach krótkofalowców. Dziękuję koledze za rozszerzenie mojej wiedzy o antenach
Dodam jeszcze taką ciekawostkę z Wikipedii:
"Fale radiowe o zasięgu większym niż horyzontalny w wyniku odbić i rozproszeń tracą i zmieniają swoją polaryzację. Skala tego zjawiska jest bardzo różna, zależy od długości fali, pory dnia i położenia geograficznego."
W takim wypadku dobrze byłoby mieć dwie anteny - poziomą i pionową
Tak sobie teraz myślę, że anteny z dłuższą częścią poziomą są dobre do odbioru na pasmach amatorskich, gdzie jest wiele nadajników z antenami w tej polaryzacji. W gruncie rzeczy pomysł na taką antenę znalazłem na stronach krótkofalowców. Dziękuję koledze za rozszerzenie mojej wiedzy o antenach

Dodam jeszcze taką ciekawostkę z Wikipedii:
"Fale radiowe o zasięgu większym niż horyzontalny w wyniku odbić i rozproszeń tracą i zmieniają swoją polaryzację. Skala tego zjawiska jest bardzo różna, zależy od długości fali, pory dnia i położenia geograficznego."
W takim wypadku dobrze byłoby mieć dwie anteny - poziomą i pionową

- jacekk
- 1250...1874 posty
Dziś przy okazji różnych testów i strojenia jednego z Pionierków odebrałem na falach średnich "Radio AM" nie wiem dokładnie skąd nadawane, tego nie usłyszałem mimo ze poświęciłem godzinę na ten cel, fale około 300m. Dopiero antena 10m dała jako taki odbiór, Promyk Lux z anteną ferrytową mimo różnych kombinacji kierunku w tym samym miejscu odbierał tylko szum.
- columb1492
- 75...99 postów
Twoje Radio Lipsko
- jacekk
- 1250...1874 posty
Faktycznie, to by się zgadzało. Odległość około 45km więc dosyć blisko. Odbiór pewnie by był lepszy gdyby nie to że mieszkam w miejscu które przypomina krater meteorytowy
Wiesz może z jaką mocą nadają?

Wiesz może z jaką mocą nadają?
- columb1492
- 75...99 postów
Nadają z mocą 100 W. U mnie 44 km do nadajnika. Podłączałeś uziemienie? Mi pomogło