Nowy domownik Orion Delta

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Nowy domownik Orion Delta

Post autor: frycz »

Witam.
Szukałem, ale bez nacisku. Jak się trafi to będzie. Trafił się wczoraj w Lublinie w zewnętrznym stanie - ideał, z nóżkami, oryginalnym "sznurem" i wtyczką. Stał w suchym garażu. Orion delta, mój pierwszy w życiu TV, podobno sprawny kupiłem za 100 pln.

Pierwsze wrażenie - gdy miałem 4 latka telewizor był ogromny, gdy mam 40-tkę telewizor jest jakby o połowę mniejszy :) Bardzo zgrabny, szokująco lekki jak na lampowca z lat '60. Na tamte lata był to naprawdę elegancki aparat. Pamiętam że się nie psuł. Był w domu może 25 lat? Do końca z tym samym kineskopem. Babcia wyrzuciła go (podarowała komuś) z nudów. Teraz zaś wygląda archaicznie - ale nie szpeci. Nie mam do niego schematu, ani ulotki, ale będę wydzwaniał tu i tam. Ciekawe ile wtedy kosztował? Teraz zaś kupiłem na Allegro modulator, podłączę tuner DVBT i będzie ok. Ciekawostka; kineskop ma nakładkę antyimplozyjną z cienkiego plastiku. Pomimo upływu lat ciągle w doskonałym stanie.

Pierwsze co zrobię, jak się ociepli to go oczyszczę, umyję Ludwikiem plastiki, przedmucham kompresorem środek do czysta na błysk, nasmaruję potencjometry i isostaty, słowem zrobię to co sam mogę, a potem uśmiechnę się do Kolegów o pomoc, czyli solidny oczywiście odpłatny przegląd i wyregulowanie aparatu, tak żeby można było go normalnie używać na co dzień, czyli godzinkę - dwie tygodniowo :wink:

Jak ja się stęskniłem za tym rozgrzewaniem się telewizora. To powolne pojawianie się obrazu. Ten dźwięk wyłaniający się z buczenia. :)
Załączniki
Po latach elegancki, zgrabny, ustawny...
Po latach elegancki, zgrabny, ustawny...
Piękne logo, zawładnęło moją wyobraźnią :)
Piękne logo, zawładnęło moją wyobraźnią :)
Robert SP5RF
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Nowy domownik Orion Delta

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Witam. Podobnie jak i w naszych TV czeka Cię czyszczenie przełącznika oraz potencjometrów. Uroku dodaje ta przydymiona maskownica. Kiedyś w marzeniach stwarzała taką namiastkę TVC w kolorze brąz. Cena w tamtych latach wynosiła ok. 12000zł, Był to podobnie jak Balaton z wyższej średniej półki.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Prawdziwą namiastką TVC to były takie pristawki z wirującymi dyskami. Z Frycza jest niezły McGyver, może sobie taką zrobi. ;)
Załączniki
kuriozum-cwietnaja-pristawka-r1970_02.rar
(581.09 KiB) Pobrany 398 razy
_
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Nie chce mi się otworzyć ta "cwietnaja pristawka" ale my byliśmy pierwsi o ponad dziesięć lat z naszymi szybkami w trzech kolorach, zawieszanymi na ekranie za pomocą troków od kalesonów.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Hehe, ale te kalesony nie wirowały. :) Żeby zobaczyć musisz mieć WinRar do rozpakowania i czytnik dokumentów w formacie djvu albo plugin do przeglądarki http://djvu.org/resources/
_
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

fugasi pisze:Hehe, ale te kalesony nie wirowały
Nie, bo to były same troki, natomiast kalesony to spadały pozbawione troków. I to dopiero była telewizja! :lol:
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Niestety, Pan który sprzedał mi TV oszukał mnie twierdząc że TV jest sprawny. :( Oczyściłem wstępnie wnętrze odkurzaczem. TV w stanie dobrym, żadnych przeróbek. Kineskop chyba wymieniony, czyli TV był mocno eksploatowany. Dziwi mnie data produkcji 5-65r ?? Czyli zaraz na początku wymieniony? A może załatwiony na boku jako odrzut po gwarancyjny? Kto teraz dojdzie? Czy taki kineskop teraz jest do dostania?

Założyłem bezpieczniki po 1A (mają być po 1,25 A) i TV się nagrzał ale zaczął tak niezdrowo piszczeć po czym zaczął cicho skwierczeć i delikatnie dymić z puszki WN. To taki charakterystyczny zapach ni to selen, ni to karbid....
Czyli spaliło się trafo WN. Oryginał nie do dostania, ale pewnie da się podmienić z jakiegoś innego TV. Wszak to na jednym schemacie jechało jak np. radia "pionierki" różnych narodowości...

No cóż.... :)
Załączniki
DSC_9087.JPG
DSC_9091.JPG
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Zobacz, jaka tam jest lampa końcowa odchylania poziomego. Myślę, że transformator wysokiego napięcia od polskiego telewizora można podpasować, gdzieś nawet mam takie w stanie NOS.
Ratujmy stare tranzystory!
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

frycz pisze: Kineskop chyba wymieniony, czyli TV był mocno eksploatowany. Dziwi mnie data produkcji 5-65r ?? Czyli zaraz na początku wymieniony? A może załatwiony na boku jako odrzut po
Różne były przypadki, mógł wysiąść na/po gwarancji. Przez ponad 40lat wiele mogło się wydarzyć. Ja bym się cieszył na Twoim miejscu ponieważ osobiście wyżej ceniłem kinole Zelosu od węgierskich czy teslowatych i podejrzewam że może być w dobrym stanie, chyba że po długim staniu się "zamulił" ale w takich przypadkach i tych kineskopach skuteczna bywa aktywacja. Ale najpierw sprawdź a potem będziesz się martwił. Odkurz i obejrzyj dokładnie TVL, z której cewki się dymi a może to coś obok zwiera?
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

"... nagrzał ale zaczął tak niezdrowo piszczeć po czym zaczął cicho skwierczeć i delikatnie dymić z puszki WN. To taki charakterystyczny zapach ni to selen, ni to karbid.... "
Kolego Fryczu, następnym razem gdy usłyszysz taki niezdrowy pisk szybko wyłącz TV, nie czekaj aż pojawią się sygnały świetlne i dymne.
Z Twojego opisu można domniemywać: np. sinus-generator nie na właściwej częstotliwości pracował.
Co może być tego powodem ? Oczywiście powodów jest wiele.
Uruchamianie TV to jest pewna "sztuka" - wymaga odpowiedniej procedury. W siatce drugiej lampy odchylania poziomego jest zawsze rezystor. Obserwacja zjawisk na tej siatce podczas startu odchylania wiele Ci powie o pracy tego układu. Ja starałem się rozłączać obwód anodowy i krótko zapuszczać TV by nie przegrzać siatki drugiej.
A może u Ciebie w tym Orionie wysmalił się tylko ów rezystor w S2 - tak też mogło być.
Myślę, że na Forum problem "startowania" telewizorów" już był poruszany. Jeśli tak, to dobrze by było ustawić ten temat na czele tytułów tego działu.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Lampy są tam takie jak na tablicy.(foto)

Raczej poszła cewka WN bo wnętrze tej puszki jest takie pociemniałe. Ja z telewizorami to nie bardzo sobie radzę i uśmiechnę się do Telewizorka52 lub Cirrostrato bo obydwaj są z Wa-wy o profesjonalny (odpłatny) przegląd. Oni mają ogromną wiedzę i rutynę i do tego są blisko :) A ja... :(

Poza tym sam odnawiam teraz radio Telefunken Florida i zabytkowy zegar i po prostu nie dam rady. Tam w skrzynce TV po lewej stronie zrobię tylko samodzielnie taką półeczkę z blachy Al lub mosiężnej na tuner DVBT i modulator i telewizor będzie włączany pstryczkiem ale kanały będą na pilota :D

Kupiłem już nawet taki modulator, ale nie wiem co to za wynalazek.(foto)
Załączniki
Modulator
Modulator
Wewnątrz sporo fajnej elektroniki :)
Wewnątrz sporo fajnej elektroniki :)
Lampy / tu dymi
Lampy / tu dymi
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Fajny OTV :) Szkoda trafa, no ale stało się, nie ma co rozpaczać. Siedzi tam AW59-91, podobny jak w Nefryie/Topazie albo Tesli Lotos (531QQ44 to to samo). Ale mogę się mylić więc mnie koledzy poprawcie!
Można spalone trafo z powodzeniem zastąpić czymś polskim o czym możesz poczytać trochę tutaj: viewtopic.php?f=16&t=18522
Powodzenia!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Marcin K. pisze:Siedzi tam AW59-91, podobny jak w Nefryie/Topazie albo Tesli Lotos (531QQ44 to to samo). Ale mogę się mylić więc mnie koledzy poprawcie!
Tesla Lotos i Nefryt - 531QQ44 = 21". Natomiast AW59-91 to już jest 23". Z tego co pamiętam Topazy były 21" i 23".
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

No i się pomyliłem ale trafa WN powinny podpasować :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
ODPOWIEDZ