atm turysta

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
mrice
5...9 postów
5...9 postów

atm turysta

Post autor: mrice »

Na wstępie jako nowy witam wszystkich.

Panowie, mam pytanko, a zarazem prośbę o pomoc.
Mianowicie, spadło mi z nieba radio ATM Turysta, jako że nieco interesuje się starociami (choć zwykle nieco młodszymi) zacząłem szukać informacji o tym urządzeniu. Niewiele znalazłem, ale trafiłem tutaj na forum i liczę, że tutejsza społeczność mi pomoże.
Radyjko wygląda tak:
Obrazek

Jest przerobione na zasilanie sieciowe, nie ma futerału, wygląda całkiem nieźle, ale niestety nie działa.

Teraz moje pytanie, jaką to może mieć wartość jako uszkodzone i jaką gdyby było sprawne.
Czy ktoś z forum jest wstanie na odległość poprowadzić przez naprawę gościa który ma jakieś (nieduże) pojęcie o elektronice i umie posługiwać się lutownicą i multimetrem ? :D
Prawdę mówiąc sam nie wiem co dalej z tym robić, odstawić na półkę, by zdobiło, oddać do naprawy, czy może sprzedać. Stąd też moje pytania o każdą ewentualność :)

Z góry dzięki za pomoc
Nie tyle groźny radziecki czołg, co jego pijana załoga.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: atm turysta

Post autor: jacekk »

Niestety w sieci informacji jak na lekarstwo na temat tego radia. Nie wiem nawet jakie lampy w nim siedzą aby dopasować jakiś schemat na którym pewnie ten odbiornik był wzorowany.

Ps. Temat jak najbardziej do "radio retro" więc czemu jest tu?
Ps.2 Gdzie to z nieba takie radia spadają? :lol:
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

jacekk pisze:Niestety w sieci informacji jak na lekarstwo na temat tego radia
Najciemniej pod latarnią :lol: :P
viewtopic.php?f=11&t=12855&hilit=turysta
Nie wiem nawet jakie lampy w nim siedzą aby dopasować jakiś schemat na którym pewnie ten odbiornik był wzorowany.
Jakie by nie były (sowieckie, czechosłowackie) - dałoby się przysposobić lampy szarotkowskie: 2X1T4T (dodatkowa lampa w stopniu w.cz.), 1R5T, 1S5T i 3S4T (lub 1S4T).
Awatar użytkownika
mrice
5...9 postów
5...9 postów

Z radiem o tyle bedzie problem, że w przeszłości ktoś próbował je naprawiać, rozlutował przewody i tak zostawił (wrrrr) Przy chwili zrobię zdjęcia wnętrza i wrzucę do wstępnej oceny.
jacekk pisze:Ps. Temat jak najbardziej do "radio retro" więc czemu jest tu?
szczerze powiem, że tamte działy wydawały mi sie na tyle techniczne, że nie chciałem zamieszczać tam wątku ogólnego, ale jesli bardziej tam sie nadaje proszę, by moderator przesunął temat w odpowiednie miejsce.
jacekk pisze:Ps.2 Gdzie to z nieba takie radia spadają? :lol:
grawitacja jest ciekawym zjawiskiem, a mama mówi, że jestem w czepku urodzony :D mam jakąś taką właściwość, że przyciągam do siebie różne ciekawe znaleziska, ale nigdy nie lekceważę staroci :)
Tomek Janiszewski pisze:
jacekk pisze:Niestety w sieci informacji jak na lekarstwo na temat tego radia
Najciemniej pod latarnią :lol: :P
viewtopic.php?f=11&t=12855&hilit=turysta
gdy szukałem info o tym znalezisku wujek google zwrócił mi ten temat i dzieki temu tutaj trafiłem
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Więc dawaj fotki, jak demolka okaże się tak wielka że nie da rady dojść jak było w oryginale - możesz posłużyć się przytoczonym we wskazanym temacie czeskim schematem.
Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: zbieracz55 »

Namawiałem użytkownika do sprzedaży, bo od dawna marzy mi się ten egzemplarz.
Wystawił na allegro, więc istnieje szansa kupna.
Mam nadzieję, że nikt z forum się nie uprze i nie dojdzie do 500zł :) bo więcej oszczędności nie zamierzam przeznaczyć :wink:
Z tego co pokazuje archiwum, ostatnio poszedł taki egzemplarz za ponad 300zł.
I jak, kto licytuje? :D
Awatar użytkownika
mrice
5...9 postów
5...9 postów

Tak, wystawiłem na alledrogo, miałem wczoraj bezsenną noc i dużo czasu na przemyślenia i postanowiłem spróbować je sprzedać. Nie czuję się na siłach walczyć z nim, bo moja wiedza elektroniczna jest mała. Mam nadzieje, że trafi w dobre ręce i ktoś je wskrzesi, a ja będę miał parę złociszy, by znów zrobić coś przy moim ukochanym dużym fiacie, a wzywa mnie delikatna przeróbka safari2 i montaż w zestawie z kulami unitry :)
Nie mniej dziękuje kolegom za zainteresowanie i przepraszam, za zawracanie gitary.
Zainteresowanym życzę udanej licytacji. Myślę ze aukcję znajdziecie szybko.

Pozdrawiam
Marek
ODPOWIEDZ