Witam jeżeli zdejmiesz obudowę od głośnika tą drewnianą to jest mocowana na dwa gwożdzie na dole i na górze musisz je wyciągnąc i ramka powinna sama zejść .jacekk pisze:W jaki sposób ta ramka jest przymocowana do obudowy? Drewniane są wklejone a ta?
Bakelitowa ramka w drewnianym Pionierze.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- marcin12011
- 25...49 postów
Re: Bakelitowa ramka w drewnianym Pionierze.
No to się odzywamromanradio pisze:...Myślę,że odpowiednim chassis do tej zdobyczy jest to z kubkami pcz. z zatyczkami blokującymi.Skala? typuję na zieloną ze Stalinogrodem,ale mam nadzieję,że odezwie się ktoś,kto ma oryginał i rozwieje wątpliwości.

Drugie z taką samą obudową. Numer 74428. Głośnik... no właśnie, w których wersjach był taki? Jeszcze nie zaglądałem pod spód bo gałki się odmrażają, ale najciekawsza jest skala.
- jacekk
- 1250...1874 posty
Faktycznie, zakres fal krótkich jest naprawdę interesujący. Ciekawe czy przełącznik zakresów odpowiada skali.
Podstawki pod lampy sugerują raczej jakąś wcześniejszą produkcję, późniejszy typ to trochę badziewniejsze wykonanie z dwóch znitowanych ze sobą części z tekstolitu, ale mogę się mylić bo zdjęcie jest akurat dokładnie z profilu. Przydało by się zajrzeć pod chassis, może po kondensatorach dało by się określić przybliżoną datę produkcji.
Podstawki pod lampy sugerują raczej jakąś wcześniejszą produkcję, późniejszy typ to trochę badziewniejsze wykonanie z dwóch znitowanych ze sobą części z tekstolitu, ale mogę się mylić bo zdjęcie jest akurat dokładnie z profilu. Przydało by się zajrzeć pod chassis, może po kondensatorach dało by się określić przybliżoną datę produkcji.
Właśnie zakres krótkich mnie zastanowił. Oldradio pokazuje jedną skalę w kHz ale tam jest pełny zakres a ta jest skrócona. Pod spodem miszung. Kondensatory "nasze" i RFT z datą '55. Elektrolit wymieniony. Więcej coś napiszę jak dokładnie pozaglądam. Na głośniku jest pieczątka, ale bardzo słabo. Może coś się da odczytać po wyjęciu.
- zagore1
- 2500...3124 posty
He, he - glośnik masz od pierwszej najwcześniejszej wersji Pionierka do nr ok. 10000 ( z poziomym kondensatorem )staku pisze:No to się odzywamromanradio pisze:...Myślę,że odpowiednim chassis do tej zdobyczy jest to z kubkami pcz. z zatyczkami blokującymi.Skala? typuję na zieloną ze Stalinogrodem,ale mam nadzieję,że odezwie się ktoś,kto ma oryginał i rozwieje wątpliwości.. Jednak czy jest to zestaw oryginalny, pewności brak.
Drugie z taką samą obudową. Numer 74428. Głośnik... no właśnie, w których wersjach był taki? Jeszcze nie zaglądałem pod spód bo gałki się odmrażają, ale najciekawsza jest skala.
A skala normalna w khz i mhz - mam taką w bateryjnym Pionierku.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
- jacekk
- 1250...1874 posty
W "B3" skala jest "normalna" ze skróconym zakresem fal krótkich od 31m do 50m. Przynajmniej w tym którego mam tak jest. Też skala jedno-barwna, raczej oryginał, bo żadnych śladów ingerencji w skalę i jej otoczenie nie widziałem. Ponadto odbiera w zasadzie to samo i w tych samych miejscach co zwykły "U2" z takim samym zakresem, a przełącznik zakresów na 100% siedział w chassis od początku.
O Pionierach i ich odmianach można by chyba encyklopedię napisać, im więcej czytam i szukam tym więcej różnych kwiatków się pojawia.
O Pionierach i ich odmianach można by chyba encyklopedię napisać, im więcej czytam i szukam tym więcej różnych kwiatków się pojawia.

Czyli groch z kapustązagore1 pisze:He, he - glośnik masz od pierwszej najwcześniejszej wersji Pionierka do nr ok. 10000 ( z poziomym kondensatorem )
A skala normalna w khz i mhz - mam taką w bateryjnym Pionierku.

I jak tu nie lubić Pionierkówjacekk pisze: O Pionierach i ich odmianach można by chyba encyklopedię napisać, im więcej czytam i szukam tym więcej różnych kwiatków się pojawia.

- zagore1
- 2500...3124 posty
Sam głośnik to poszukiwany rarytas!staku pisze:Czyli groch z kapustązagore1 pisze:He, he - glośnik masz od pierwszej najwcześniejszej wersji Pionierka do nr ok. 10000 ( z poziomym kondensatorem )
A skala normalna w khz i mhz - mam taką w bateryjnym Pionierku..
I jak tu nie lubić Pionierkówjacekk pisze: O Pionierach i ich odmianach można by chyba encyklopedię napisać, im więcej czytam i szukam tym więcej różnych kwiatków się pojawia..
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Napisałem to w kontekscie tytułowej bakelitowej ramki i rozpoznania kiedy była montowana.staku pisze:Czyli groch z kapustązagore1 pisze:He, he - glośnik masz od pierwszej najwcześniejszej wersji Pionierka do nr ok. 10000 ( z poziomym kondensatorem )
A skala normalna w khz i mhz - mam taką w bateryjnym Pionierku..
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Skala w milihercach nie jest normalna...zagore1 pisze:A skala normalna w khz i mhz - mam taką w bateryjnym Pionierku.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- zagore1
- 2500...3124 posty
No dobrzeThereminator pisze:Skala w milihercach nie jest normalna...zagore1 pisze:A skala normalna w khz i mhz - mam taką w bateryjnym Pionierku.

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 50...74 posty
Potwierdzam gwoździki, ale u mnie bakielitowa ramka była dodatkowo wklejona. Dosyć trudno było ją wyciągnąć podczas renowacji. Nr chassis 2874**.marcin12011 pisze:Witam jeżeli zdejmiesz obudowę od głośnika tą drewnianą to jest mocowana na dwa gwożdzie na dole i na górze musisz je wyciągnąc i ramka powinna sama zejść .jacekk pisze:W jaki sposób ta ramka jest przymocowana do obudowy? Drewniane są wklejone a ta?
Data produkcji 31 XII 1954 (że też w Sylwestra im się chciało pracować

Pozdrawiam
jarek
- jacekk
- 1250...1874 posty
Znowu pojawiła się obudowa do Pioniera z bakelitową ramką. Czyli nie jest to jakas straszna rzadkość. Niestety bez wnętrza.
- romanradio
- 1250...1874 posty
skala żółta w kHZ/Mhz ma jeszcze jedną różnicę,Katowice,lub Stalinogród "siedzi "nie tam ,gdzie być powinien,ale u samej góry skali-sprawdżcie.Pozdrawiam pionierouzależnionych.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
- jacekk
- 1250...1874 posty
Ta skala jest zupełnie inna. Uważniej się przyjrzałem i w zasadzie jest to inna konstrukcja układu stacji. Nie dosyć że miejsca w których się one znajdują są inne to i nazwy też są często inne.
Warto posiadać odbiornik z taką skalą w kolekcji właśnie dla samej skali. Obwody wejściowe i heterodyna tez widocznie mają inne parametry skoro nadajniki są w innych miejscach skali, różnicę w zakresach odbieranych fal też widać.
I to jest piękne... Kiedy człowiek myśli że wie już wiele to tak na prawdę okazuje się że nie wie prawie nic
Warto posiadać odbiornik z taką skalą w kolekcji właśnie dla samej skali. Obwody wejściowe i heterodyna tez widocznie mają inne parametry skoro nadajniki są w innych miejscach skali, różnicę w zakresach odbieranych fal też widać.
I to jest piękne... Kiedy człowiek myśli że wie już wiele to tak na prawdę okazuje się że nie wie prawie nic