... jako, że problem może się okazać niektórym durny pozwoliłem sobie zamieścić go w TEJ zakładce.
Zastanawiam się na znaczeniem jakościowym kondensatorów zastosowanych w korekcji RIAA - z wyłączeniem kondensatorów sprzęgająch oba stopnie ( te muszą być bezwzględnie dobre ). Mam na uwadze te z gałęzi
RC połączonej z masą i te ze sprzężenie wyjścia drugiego stopnia z katodą pierwszego. Czy parametry tych kondensatorów mogą być przeciętne, bo w zasadzie znaczenie ma tylko ich pojemność ?
Zapraszam do dyskusji.
Lisor.
Jakość kondensatorów w układach korekcji RIAA.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Adminie, Adminie, proszę weź to przenieś do innej zkładki np. ,,Inne ,, lub
do ,, Układy i urządzenia,,. Może tam to ktoś przeczyta i napisze, że np, że
kondensator o parametrach kartofla w układzie RIAA niczego ważnego nie skiepści lub odwrotnie. Naiwnie liczyłem, że przy takiej frekwencji w tej zakładce znajdzie się specjalista i odpisze.
Za przeniesienie go ,,góry,, w ciemno dziękuję.
Lisor.
do ,, Układy i urządzenia,,. Może tam to ktoś przeczyta i napisze, że np, że
kondensator o parametrach kartofla w układzie RIAA niczego ważnego nie skiepści lub odwrotnie. Naiwnie liczyłem, że przy takiej frekwencji w tej zakładce znajdzie się specjalista i odpisze.
Za przeniesienie go ,,góry,, w ciemno dziękuję.
Lisor.
Witam.
Ja proponuję jednak zastosować lepsze kondensatory (polistyrenowe lub polipropylenowe o tolerancji 1-2%), ponieważ od ich pojemności zależy przebieg charakterystyki przedwzmacniacza. Dobrze by było, aby charakterystyki obu kanałów stereofonicznych nie różniły się nadmiernie od siebie, więc kondensatory zastosowane w sprzężeniu zwrotnym powinny cechować się dużą stałością parametrów w funkcji temperatury i upływającego czasu, oraz mieć w obu kanałach te same pojemności (najlepiej dobrać je na mostku). Drugim ważnym czynnikiem, który można uwzględnić przy doborze kondensatorów są ich gabaryty. Przedwzmacniacz cechuje się ogromną czułością i byłoby wskazane, by kondensatory nie były zbyt wielkie, bo wówczas mogą bardziej „zbierać” wszelkiego typu zakłócenia i cały układ wymagał będzie dokładnego ekranowania (przydźwięk, przesłuchy międzykanałowe występujące szczególnie przy wyższych częstotliwościach pasma akustycznego).
Pozdrawiam,
Romek
Ja proponuję jednak zastosować lepsze kondensatory (polistyrenowe lub polipropylenowe o tolerancji 1-2%), ponieważ od ich pojemności zależy przebieg charakterystyki przedwzmacniacza. Dobrze by było, aby charakterystyki obu kanałów stereofonicznych nie różniły się nadmiernie od siebie, więc kondensatory zastosowane w sprzężeniu zwrotnym powinny cechować się dużą stałością parametrów w funkcji temperatury i upływającego czasu, oraz mieć w obu kanałach te same pojemności (najlepiej dobrać je na mostku). Drugim ważnym czynnikiem, który można uwzględnić przy doborze kondensatorów są ich gabaryty. Przedwzmacniacz cechuje się ogromną czułością i byłoby wskazane, by kondensatory nie były zbyt wielkie, bo wówczas mogą bardziej „zbierać” wszelkiego typu zakłócenia i cały układ wymagał będzie dokładnego ekranowania (przydźwięk, przesłuchy międzykanałowe występujące szczególnie przy wyższych częstotliwościach pasma akustycznego).
Pozdrawiam,
Romek
Ostatnio zmieniony pt, 30 września 2005, 18:57 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 500...624 posty