PCL86 "nano"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: PCL86 "nano"
Witam
Obudowa jest aluminiowa?
Zaciski trochę nie w tym miejscu.
Obudowa jest aluminiowa?
Zaciski trochę nie w tym miejscu.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Nierdzewka malowana proszkowo. Zaciski są umieszczone tak, jak sobie życzył autor obudowy 

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Fajnie, że boczny układ elementów się przyjmuje 
Z czego są boki obudowy? Mnie ten element zawsze sprawiał najwięcej kłopotu.
Może jakieś rozbierane zdjęcie?

Z czego są boki obudowy? Mnie ten element zawsze sprawiał najwięcej kłopotu.
Może jakieś rozbierane zdjęcie?
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Projekt obudowy wykonał Maciej i wszystko zostało wykonane tak jak chciał. Jedną obudowę zostawiłem sobie i zrobiłem w innym kolorze.
Boczki są wykonane z mdfu 38mmm i podfrezowane. Właściwie są podporą dla blachy jak w każdej mojej obudowie.
Niestety zdjęć bebechów nie mam, bo nie zdążyłem zrobić, a wzmacniacz przechodzi w inne ręce
Boczki są wykonane z mdfu 38mmm i podfrezowane. Właściwie są podporą dla blachy jak w każdej mojej obudowie.
Niestety zdjęć bebechów nie mam, bo nie zdążyłem zrobić, a wzmacniacz przechodzi w inne ręce

Jak dla mnie bardzo całą sylwetkę zaburza zamiana przodu wzmacniacza z bokiem.
Mam nadzieję, że wiecie co mam na myśli.
Obudowa b.ładnie wykonana.
Jednak lampy mogły stać przodem a nie bokiem tak jak w tej chwili.
Ale to chyba już kwestia gustu...
Mam nadzieję, że wiecie co mam na myśli.
Obudowa b.ładnie wykonana.
Jednak lampy mogły stać przodem a nie bokiem tak jak w tej chwili.
Ale to chyba już kwestia gustu...
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
djivo pisze:Jak dla mnie bardzo całą sylwetkę zaburza zamiana przodu wzmacniacza z bokiem.

download/file.php?id=3761&mode=view
download/file.php?id=3250&mode=view
download/file.php?id=6009&mode=view
download/file.php?id=3287&mode=view
download/file.php?id=3285&mode=view
download/file.php?id=8665&mode=view
download/file.php?id=15535&mode=view
download/file.php?id=16015&mode=view
download/file.php?id=17871&mode=view
I tak dalej...
Przecież to najbardziej oczywisty, przejrzysty, intuicyjny i wygodny układ elementów.
W jego urodzie trzeba się jednak, nie ukrywajmy, rozsmakowac.
Mógłbyś zatem rozwinąć temat pozostałych zalet, które wmieniłeś?

_
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
To do mnie pytanie?fugasi pisze:Mógłbyś zatem rozwinąć temat pozostałych zalet, które wmieniłeś?
Otóż jak wiadomo przeciętny wzmacniacz posiada zasilacz oraz dwa kanały, każdy z wyjściem i wejściem. Przyjęło się też, że z tyłu obudowy mamy gniazda, a z przodu wyłączniki i regulatory.
Jak więc rozmieścić wszystko w obudowie tak, aby:
-wyłącznik sieciowy nie znajdował się obok stopni wejściowych (tak się dzieje gdy włącznik jest z przodu po lewej stronie równocześnie z lampami wejściowymi lewego kanału)
-gniazdo sieciowe nie znajdowało się obok wejściowych (tak się dzieje, kiedy zasilacz umieści się na środku, między kanałami wzmacniacza)
-gniazdo wejściowe znajdowało się blisko potencjometru, a ten z kolei blisko wejść obu kanałów (w "klasycznym" układzie potencjometr z przodu po prawej ma blisko do jednej z lamp wejściowych, a do drugiej daleko, natomiast między gniazdami, a potencjometrem są albo TG, albo TS, albo oba)
-wyjścia nie wypadały w bezpośrednim sąsiedztwie stopni wejściowych, a przewody sygnałowe wejść i wyjść nie krzyżowały się (z taką sytuacją mamy do czynienia, kiedy wszystkie wejścia są zgromadzone z tyłu po prawej, więc droga do lewego kanału prowadzi w poprzek wszystkich innych połączeń)
Stosując układ boczny mamy:
-gniazdo sieciowe, włącznik i cały blok zasilacza po jednej stronie, maksymalnie oddalone od stopni i gniazd wejściowych oraz potencjometru
-stopnie wejściowye bezpośrednio przy potencjometrze, który zwyczajowo znajduje się po prawej stronie urządzenia
-możliwość umieszczenia wejść wraz z potencjometrem bezpośrednio przy gniazdach wejściowych
-równą odległość zasilacza od każdego z kanałów
itd...
Faktycznie, choć część problemów rozwiązuje klasyczny układ asymetryczny, z zasilaczem np. po lewej stronie.
http://upload.ecvv.com/upload/Product/2 ... 907285.jpg
Jedyny problem w układzie bocznym to ta dominująca, ciężka optycznie stodoła po stronie lewej.
Ale jeśli to są dwie "lekkie" puszki z toroidami to już jest naprawdę ładnie. Ten jest git: download/file.php?id=15535&mode=view 
http://upload.ecvv.com/upload/Product/2 ... 907285.jpg
Jedyny problem w układzie bocznym to ta dominująca, ciężka optycznie stodoła po stronie lewej.

_
Lubię konstruktywne wypowiedzi ...Piotr pisze:To do mnie pytanie?fugasi pisze:Mógłbyś zatem rozwinąć temat pozostałych zalet, które wmieniłeś?
Otóż jak wiadomo przeciętny wzmacniacz posiada zasilacz oraz dwa kanały, każdy z wyjściem i wejściem. Przyjęło się też, że z tyłu obudowy mamy gniazda, a z przodu wyłączniki i regulatory.
Jak więc rozmieścić wszystko w obudowie tak, aby:
-wyłącznik sieciowy nie znajdował się obok stopni wejściowych (tak się dzieje gdy włącznik jest z przodu po lewej stronie równocześnie z lampami wejściowymi lewego kanału)
-gniazdo sieciowe nie znajdowało się obok wejściowych (tak się dzieje, kiedy zasilacz umieści się na środku, między kanałami wzmacniacza)
-gniazdo wejściowe znajdowało się blisko potencjometru, a ten z kolei blisko wejść obu kanałów (w "klasycznym" układzie potencjometr z przodu po prawej ma blisko do jednej z lamp wejściowych, a do drugiej daleko, natomiast między gniazdami, a potencjometrem są albo TG, albo TS, albo oba)
-wyjścia nie wypadały w bezpośrednim sąsiedztwie stopni wejściowych, a przewody sygnałowe wejść i wyjść nie krzyżowały się (z taką sytuacją mamy do czynienia, kiedy wszystkie wejścia są zgromadzone z tyłu po prawej, więc droga do lewego kanału prowadzi w poprzek wszystkich innych połączeń)
Stosując układ boczny mamy:
-gniazdo sieciowe, włącznik i cały blok zasilacza po jednej stronie, maksymalnie oddalone od stopni i gniazd wejściowych oraz potencjometru
-stopnie wejściowye bezpośrednio przy potencjometrze, który zwyczajowo znajduje się po prawej stronie urządzenia
-możliwość umieszczenia wejść wraz z potencjometrem bezpośrednio przy gniazdach wejściowych
-równą odległość zasilacza od każdego z kanałów
itd...
Lub przynajmniej uzasadnione zastosowanie danej konstrukcji najładniejsza jest przed ostatnia z tych Twoich.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Ale tylko część, bo zwróć uwagę, że gniazda wejściowe wypadają dokładnie pod prawym TG, a zasilanie prawej strony musi jakoś "przewędrować" w poprzek lewego kanału. Ale racja, ten układ jest jeszcze do zaakceptowania. Swoją drogą może to się wydać dziwne, ale bardzo mi się podobają (wizualnie) praktycznie wszystkie wyroby tego producenta, skądinąd niskiej klasy wzmacniaczy.fugasi pisze:Faktycznie, choć część problemów rozwiązuje klasyczny układ asymetryczny, z zasilaczem np. po lewej stronie.
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Czemu Piotrze nie pokazałeś tych wszystkich konstrukcji na łamach forum?:) Piękna sprawa!
Pierwszy link całkowicie wpada w mój gust jeśli chodzi o ten rodzaj obudowy:
Pierwszy link całkowicie wpada w mój gust jeśli chodzi o ten rodzaj obudowy:
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Kiedy to był właśnie wybór z tego, co pokazałem na forum, wszak wszystkie zdjęcia to forumowe załączniki.dolphin123 pisze:Czemu Piotrze nie pokazałeś tych wszystkich konstrukcji na łamach forum?
Na wcześniejsze mogłeś się po prostu nie załapać

Pierwsze urządzenie to przedwzmacniacz gramofonowy z tego wątku: viewtopic.php?f=8&t=4647
Myślę, że można by pogodzić "zwaśnione strony" umieszczając prostowniki lampowe, ewentualnie kondensatory filtra (może nawet jakiś stabilizator jarzeniowy) po lewej stronie.
Wtedy ułożenie boczne nabrało by nieco symetrii, a i topologią nie odbiegałoby zbytnio od zalet "bocznego ułożenia" wymienionych przez Piotra...
Wtedy ułożenie boczne nabrało by nieco symetrii, a i topologią nie odbiegałoby zbytnio od zalet "bocznego ułożenia" wymienionych przez Piotra...
Ściąga: Ω µ Π φ α β ε ω 

Eaa tam to jak dyskusja o wyższości świąt BN na WN. Obudowy robimy jak chcemy, jednemu moga sie podobać, byc łatwiejsze w wykonaniu drugiemu nie.
Ja akurat robie symetryczne, ale chętnie zrobie własnie taka.
Ja akurat robie symetryczne, ale chętnie zrobie własnie taka.