Prosty lampowy wzmacniacz gitarowy- problem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: Prosty lampowy wzmacniacz gitarowy- problem
Nie wiem czy to dobry trop. Zawsze można tak dobrać elementy, że zniekształcenia będą jeszcze większe. Problem w tym, że mogą nie być ciekawe brzmieniowo...
Witam
Oto nowa wersja płytki po zmodyfikowaniu mas oraz filtra RC.
Teraz jeśli nie jest podpięty MOD z kondensatorami to buczenie z oddziaływania traf jest w sumie 0 a po rozkręceniu potencjometru Vol na maksimum buczenie jest ale minimalne.
Od dołu płytki są kondensatory ponieważ nie miałem odpowiednich pojemności to po 2 dałem.
Jutro dodam pliki z nagraniem wzbudzania wzmacniacza kiedy kręcę potencjometrem MOD.
Kondensatory są na krótkich nogach oraz przewody z ekranem, lutowałem pomijając potencjometr i na przemian tylko 1 kondensator i nic.
Więc zostało z potencjometrem , występuje wzbudzanie jeśli potencjometr tonów dam na maksimum wysokie i wtedy:
-jeśli kręcę i zwiera do masy kondensator 1uF wzmaga się buczenie ale mod działa
-jeśli kręcę i zwiera do masy kondensator 330nF wzmaga się pisk jak by radio się stroiło na krótkich ale mod działa.
Co mnie też dziwi jeśli podepnę gitarę w gniazdo low to zakłócenia są większe niż w gnieździe hi.
Oto nowa wersja płytki po zmodyfikowaniu mas oraz filtra RC.
Teraz jeśli nie jest podpięty MOD z kondensatorami to buczenie z oddziaływania traf jest w sumie 0 a po rozkręceniu potencjometru Vol na maksimum buczenie jest ale minimalne.
Od dołu płytki są kondensatory ponieważ nie miałem odpowiednich pojemności to po 2 dałem.
Jutro dodam pliki z nagraniem wzbudzania wzmacniacza kiedy kręcę potencjometrem MOD.
Kondensatory są na krótkich nogach oraz przewody z ekranem, lutowałem pomijając potencjometr i na przemian tylko 1 kondensator i nic.
Więc zostało z potencjometrem , występuje wzbudzanie jeśli potencjometr tonów dam na maksimum wysokie i wtedy:
-jeśli kręcę i zwiera do masy kondensator 1uF wzmaga się buczenie ale mod działa
-jeśli kręcę i zwiera do masy kondensator 330nF wzmaga się pisk jak by radio się stroiło na krótkich ale mod działa.
Co mnie też dziwi jeśli podepnę gitarę w gniazdo low to zakłócenia są większe niż w gnieździe hi.
Dla mnie te wszystkie kable pomiędzy podstawką a płytką są za długie. Ja bym tak tego nie zamontował.
- kciuq
- 1250...1874 posty
Ale i tak jest o niebo lepiej od "tego" wcześniej.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
No i te kondensatory nalepione na diody prostownika to, dla zachowania ideowej czystości, powinny być ceramiczne - dyskowe 

Wojtek SQ2KRZ
To może przesunę gniazdo lampy preampu to bliżej płytki będzie?
Nie wiedziałem , że mają być ceramiczne na prostowniku, mam je zmienić?
Nie wiedziałem , że mają być ceramiczne na prostowniku, mam je zmienić?
Plik dźwiękowy dodany :
Volume jest na maksimum
Tony maksimum wysokie
Mod między 75%-100% 300nF do masy
Wtedy właśnie występuje te wzbudzanie.
Volume jest na maksimum
Tony maksimum wysokie
Mod między 75%-100% 300nF do masy
Wtedy właśnie występuje te wzbudzanie.
Witam
Zabieram się do złożenia wzmacniacza w nowy chaisis i proszę o spr czy zmiany na schemacie są dobrze zrobione.
Jak działa potencjometr presence skoro środkowy pin nie jest podłączony? Na rys. poniżej
ro
Niestety poprzedni chaisis zrobiony z aluminium nie nadającym się do gięcia i wygląda paskudnie.
Obudowa kombo już jest robiona i chcę aby trochę to wyglądało , eh ciężko układa mi się przewody aby było estetycznie.
Zabieram się do złożenia wzmacniacza w nowy chaisis i proszę o spr czy zmiany na schemacie są dobrze zrobione.
Jak działa potencjometr presence skoro środkowy pin nie jest podłączony? Na rys. poniżej
ro
Niestety poprzedni chaisis zrobiony z aluminium nie nadającym się do gięcia i wygląda paskudnie.
Obudowa kombo już jest robiona i chcę aby trochę to wyglądało , eh ciężko układa mi się przewody aby było estetycznie.
Małe pojemności filtrujące są w Fenderach nie bez powodu.. jak chcesz koniecznie poprawić filtrację to zrób to w 2 pierwszych sekcjach RC, preamp zostaw maks. 10 uF.zanetis pisze:Witam
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Szczególnie podoba mi się kondensator 80u wpięty szeregowo w zasilaniu...zanetis pisze:Witam
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Możesz powiedzieć o który chodzi (lub zaznaczyć)? Nie bardzo widzę.Thereminator pisze:Szczególnie podoba mi się kondensator 80u wpięty szeregowo w zasilaniu...zanetis pisze:Witam

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Niestety, mechanizm forum tak ogranicza wyświetlanie obrazka w cytacie. Pierwszy rysunek z ostatniego posta Zanetisa - pierwszy kondensator za mostkiem (po prawej, prawie tuż pod głośnikiem)
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Mea culpa. Patrzyłem na layout, nie na schemat. Na schemacie błąd jest ewidentny.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Eh to pomyłka z tym kondensatorem w filtrze anodowego , na turrecie mam dobrze.
Proszę o sprawdzenie reszty.
Proszę o sprawdzenie reszty.
Mam pytanie tylko , że NFB nie będzie:
-jakie zastosować kondensatory do korekcji barwy dźwięku? foliowe?
-katoda na wejściu jaki potencjometr zastosować?
- i ostatnie gdzieś widziałem druga katoda lampy preampu tak jak narysowałem potencjometr i kondensator niby regulacja presence , jak to działa skoro suwak jest nie podłączony?
Mam obudowę zrobioną lecz jest nie oklejona więc na razie fotek nie dodam bo nie ma co oglądać.
Dylemat też mam co do głośnika ponieważ mam mały budżet i zastanawiałem się nad Jensenem C12Q.
Dobry to wybór ?
-jakie zastosować kondensatory do korekcji barwy dźwięku? foliowe?
-katoda na wejściu jaki potencjometr zastosować?
- i ostatnie gdzieś widziałem druga katoda lampy preampu tak jak narysowałem potencjometr i kondensator niby regulacja presence , jak to działa skoro suwak jest nie podłączony?
Mam obudowę zrobioną lecz jest nie oklejona więc na razie fotek nie dodam bo nie ma co oglądać.
Dylemat też mam co do głośnika ponieważ mam mały budżet i zastanawiałem się nad Jensenem C12Q.
Dobry to wybór ?