Witam jakiś czas temu zbudowałem na pająka tą konstrukcję
http://www.trioda.com/index.php/pl/gale ... i-na-desce
Chciałem zrobić wersję stereo, wszystko chcę zamknąć w podstawie wzmacniacza transformatory głośnikowe jak i zasilające, moja skrzynka jest ze sklejki
Mam ceramiczne podstawki więc nie bardzo chce umieszcza je na obudowie bo jak wiadomo nieco z pod lampy wystają styki co jest niebezpieczne
Czy mogę zastosować dystansy i zamontować podstawki pod pokrywą wzmacniacza i wstawić lampy bez obaw że nic niestanie się sklejce ?
Wzmacniacz na 6s33s - odprowadzenie ciepła
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
Wzmacniacz na 6s33s - odprowadzenie ciepła
Mylić się jest rzeczą ludzką a trwać w błędzie głupotą.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Wzmacniacz na 6s33s - odprowadzenie ciepła
Zrób obudowę z tektury, też się dobrze pali, ale wyjdzie taniej niż sklejka.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 75...99 postów
To i to celuloza więc większej różnicy niema
na sklejce tylko jeszcze są dodatki kleju oraz lakieru więc powinno lepiej się hajcować i dawać więcej energij ze spalania 

Mylić się jest rzeczą ludzką a trwać w błędzie głupotą.
Podstawki tych lamp najlepiej gdyby były podniesione do góry na podkładkach dystansowych - uniesione nad płytę (te oczywiście nie mogą być plastikowe:))
Płyta czołowa koniecznie wykonana z metalu.
Wszelkie inne konstrukcje na tej lampie przy aktywnej ciągłej eksploatacji mają duży problem z oddanie dużych ilości ciepła.
Szczególnie wtedy gdy wzmacniacz pracuje w klasie A a moc admisyjna ustawiona jest blisko maksymalnej.
Można też osadzać podstawkę od spodu ale wówczas stosować otwory dookoła lampy, tak aby wykorzystać jej temperaturę do wyciągania ciepłego powietrza z wnętrza wzmacniacza, nie zapominając o otworach od dolnej części wzmacniacza ( spodu wzmacniacza).
Wszelkiego rodzaju tulejki ozdobne dookoła lampy 6S33S nie tylko nie pomagają w długości użytkowania podstawek do tych lamp ale mocno skracają żywotność.
Mam na myśli, że najzwyczajniej w porcelanowych dochodzi do tego że nity trzymające łączówki stają się luźne i nie łączą.
Nie muszę tłumaczyć co stanie się przy stałej polaryzacji tej lampy kiedy przestanie łączyć siatka lampy
.
Ale dzieje się to tylko wtedy gdy ciepło jest skumulowane od spodu wzmacniacza.
Pozdrawiam ..
Płyta czołowa koniecznie wykonana z metalu.
Wszelkie inne konstrukcje na tej lampie przy aktywnej ciągłej eksploatacji mają duży problem z oddanie dużych ilości ciepła.
Szczególnie wtedy gdy wzmacniacz pracuje w klasie A a moc admisyjna ustawiona jest blisko maksymalnej.
Można też osadzać podstawkę od spodu ale wówczas stosować otwory dookoła lampy, tak aby wykorzystać jej temperaturę do wyciągania ciepłego powietrza z wnętrza wzmacniacza, nie zapominając o otworach od dolnej części wzmacniacza ( spodu wzmacniacza).
Wszelkiego rodzaju tulejki ozdobne dookoła lampy 6S33S nie tylko nie pomagają w długości użytkowania podstawek do tych lamp ale mocno skracają żywotność.
Mam na myśli, że najzwyczajniej w porcelanowych dochodzi do tego że nity trzymające łączówki stają się luźne i nie łączą.
Nie muszę tłumaczyć co stanie się przy stałej polaryzacji tej lampy kiedy przestanie łączyć siatka lampy

Ale dzieje się to tylko wtedy gdy ciepło jest skumulowane od spodu wzmacniacza.
Pozdrawiam ..
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5