Wzmacniacz na 6s33s - odprowadzenie ciepła

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

blue_17
75...99 postów
75...99 postów

Wzmacniacz na 6s33s - odprowadzenie ciepła

Post autor: blue_17 »

Witam jakiś czas temu zbudowałem na pająka tą konstrukcję

http://www.trioda.com/index.php/pl/gale ... i-na-desce

Chciałem zrobić wersję stereo, wszystko chcę zamknąć w podstawie wzmacniacza transformatory głośnikowe jak i zasilające, moja skrzynka jest ze sklejki

Mam ceramiczne podstawki więc nie bardzo chce umieszcza je na obudowie bo jak wiadomo nieco z pod lampy wystają styki co jest niebezpieczne

Czy mogę zastosować dystansy i zamontować podstawki pod pokrywą wzmacniacza i wstawić lampy bez obaw że nic niestanie się sklejce ?
Mylić się jest rzeczą ludzką a trwać w błędzie głupotą.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Wzmacniacz na 6s33s - odprowadzenie ciepła

Post autor: Thereminator »

Zrób obudowę z tektury, też się dobrze pali, ale wyjdzie taniej niż sklejka.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
blue_17
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: blue_17 »

To i to celuloza więc większej różnicy niema :lol: na sklejce tylko jeszcze są dodatki kleju oraz lakieru więc powinno lepiej się hajcować i dawać więcej energij ze spalania :)
Mylić się jest rzeczą ludzką a trwać w błędzie głupotą.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Jak to się sprawdza można się przekonać: http://majsterlamp.w.interia.pl/strona9.html
Obrazek
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Podstawki tych lamp najlepiej gdyby były podniesione do góry na podkładkach dystansowych - uniesione nad płytę (te oczywiście nie mogą być plastikowe:))
Płyta czołowa koniecznie wykonana z metalu.
Wszelkie inne konstrukcje na tej lampie przy aktywnej ciągłej eksploatacji mają duży problem z oddanie dużych ilości ciepła.
Szczególnie wtedy gdy wzmacniacz pracuje w klasie A a moc admisyjna ustawiona jest blisko maksymalnej.
Można też osadzać podstawkę od spodu ale wówczas stosować otwory dookoła lampy, tak aby wykorzystać jej temperaturę do wyciągania ciepłego powietrza z wnętrza wzmacniacza, nie zapominając o otworach od dolnej części wzmacniacza ( spodu wzmacniacza).
Wszelkiego rodzaju tulejki ozdobne dookoła lampy 6S33S nie tylko nie pomagają w długości użytkowania podstawek do tych lamp ale mocno skracają żywotność.
Mam na myśli, że najzwyczajniej w porcelanowych dochodzi do tego że nity trzymające łączówki stają się luźne i nie łączą.
Nie muszę tłumaczyć co stanie się przy stałej polaryzacji tej lampy kiedy przestanie łączyć siatka lampy :).
Ale dzieje się to tylko wtedy gdy ciepło jest skumulowane od spodu wzmacniacza.
Pozdrawiam ..
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
ODPOWIEDZ