Dział DIY -część 6-wzmacniacz

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

rc03
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: rc03 »

Po raz kolejny usiłuję coś napisać.Dzisiaj Wigilia, to chciałbym złożyć forumowiczom życzenia,ale niestety te głupie komputery niechcą mnie tam wpuścić [to już chyba moja 4-ta próba].
Ale tradycyjnie życzę Wesołych Świąt
Może tym razem się uda
rc03
rc03
25...49 postów
25...49 postów

No i chyba tym razen się udało,to znaczy,że serwer tej witryny działa.
W TAKIM RAZIE WSZYSTKIM FORUMOWICZOM,OPRÓCZ TRADYCYJNYCH WESOŁYCH ŚWIĄT,CHCIAŁBYM ŻYCZYĆ ABY WAM W PRZYSZŁYM ROKU PIĘKNIE GRAŁY WZMACNIACZE [LAMPOWE],A WSZYSTKIE KONSTRUKCJE BYŁY UDANE
rc 03
rc03
25...49 postów
25...49 postów

Właśnie wysłałem PostScriptum do mojej relacji z budowy wzmacniacza w DIY.Dziś wieczorem powinno już być dostepne.Nowe zdjecia też będą [obudowanego wzmacniacza]. Tak więc wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszam.
rc03
Awatar użytkownika
Ninja
100...124 posty
100...124 posty

wzmacniacz

Post autor: Ninja »

Witam
Wzmacniacz jest OK. Ale skoro sam wspominasz o pracach stolarskich związanych z obudową to rzeczywiście "fachowiec od drewna" módłby się nieco bardziej postarać. Wspominasz o problemach z chłodzeniem. Może dałoby się zrobić jakieś otwory wentylacyjne w tylnej części obudowy drewnianej (chyba, że one tam są, ale nie widać ich na zdjęciach). A może w kolejnej wersji wstawić na górze jakąś estetyczną wstawkę z siatki?
Tak czy owak zarówno wzmacniacz jak i jego opis bardzo mi się podoba.
----------------
Pozdr
Ninja
rc03
25...49 postów
25...49 postów

Dzięki za tak pozytywną ocenę.Chłodzenie wzmacniacza jest wskazane bo trafo sieciowe i lampy mocno grzeją a wewnatrz znajduje się sporo elektrolitów.Drewniana obudowa nie ma tylnej ścianki aby umożliwić przepływ powietrza wokół transformatorów.Nie pisałem o tym w swojej relacji ale głośna praca chłodzenia bierze się także stad,że wentylatory mają za małą moc aby przetłaczać powietrze poprzez zabudowane wnętrze chassis w kierunku otworów wywierconych wokół lamp mocy.Stojące powietrze wibruje wytwarzając dodatkowy hałas. Mam pomysł aby w przedniej części dolnej płyty umiescić dodatkowy nieco wiekszy wentylator wdmuchujacy powietrze do wewnatrz a istniejace odwrócić tak aby wyciagały powietrze.Mógłbym wtedy obnizyć napiecie zasilania z 12V do 8V przy którym wentylatory pracują bezgłośnie.
rc03
audioamp
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Post autor: audioamp »

rc03 pisze:Chłodzenie wzmacniacza jest wskazane bo trafo sieciowe i lampy mocno grzeją a wewnatrz znajduje się sporo elektrolitów.
Miałem podobny kłopot z trafem sieciowym (toroid 250W, wzmacniacz pracuje w klasie A), nagrzewał się dość mocno. Wymieniłem trafko na 300W i jest lekko ciepłe, sądzę że u Ciebie też by pomogło.
Pozdrawiam
Emil
rc03
25...49 postów
25...49 postów

Myslę,że to już taka 'uroda' toroidalnych transformatorów sieciowych, wynikajaca z tego,że cały rdzeń jest zakryty jest uzwojeniami i izolacją. Teraz jak moje trafo przylega bezposrednio do metalu [poprzez pastę silikonową] jego temperatura jest do przyjęcia, za to mocniej nagrzewa się chasis.Mam już drugie trafo sieciowe do mojego wzmacniacza, klasyczne na rdzeniu EI.Wykonała je [solidnie] ta sama osoba co trafa głośnikowe.Mógłbym je wymienić ale to wiąże się z częsciowym demontażem wzmacniacza a ja na razie mam dość prac i chciałbym sie nacieszyć brzmieniem wzmacniacza.
rc03
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

No a ja swojego właśnie rozbebeszyłem bo coś się w nim skopało (spalony jeden z tranzystorów w końcówce mocy) i strzeliło mi do głowy przebudowanie go: radiatory blisko lamp, a przekaźniki automatycznego standby tam gdzie były radiatory, PCB końcówki pod chassis a zasilacz miałby dla wszystkich napięć jedną płytkę, a nie jak dawniej dwie. Aha, i wymieniam miernik napięcia wyjściowego.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
rc03
25...49 postów
25...49 postów

To jest to wzmacniacz lampowy czy tranzystorowy -tranzystory w koncówce mocy ?.A moze mieszany.Czy mozna go gdzieś obejrzeć [schemat].Do chłodzenia radiotorów polecam termoregulator "Noise killer",mozna go kupić na Allegro za ok.15ł.Jest bardzo czuły,ma regulację i steruje wentylatorami w sposób proporcjonalny [do temperatury].
rc03
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

To jest hybryda, na razie jest rozkopany a i tak niestety nie mam skanera do wskanowania schematu :( A regulację do wentylatorów - na razie nie przewiduję ale może kiedyś zrobię na lampie :) Ten wzmacniacz może być z łatwością (przy założeniu braku kłopotów finansowych) przerobiony na całkowicie lampowy- tylko zdobyć odpowiednio duży transformator sieciowy i głośnikowy, parę podstawek, jedną ECC83 i cztery EL34...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
ODPOWIEDZ