cytat z innego forum:
"...Ciekawostką jest dioda prostownicza w zasilaczu bodajże EZ30 która poprawia rozdzielczość i jest to znacznie korzystniejsze niż układ na zenerze pół przewodnikowym".
Zastanawiam się właśnie nad właściwościami "zenera" i nieznaną mi dotychczas metodą "poprawy rozdzielczości"...
cytat
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Poprawa rozdzielczości?
Bardziej chyba chodzi o różnice spowodowane użyciem różnego rodzaju prostownika, lampowy będzie mniej podatny na chwilowe zakłócenia (półprzewodniki są szybsze i zakłócenia będą lepiej dostarczone do wyjścia prostownika, z drugiej strony przykł. mostek Greatza nie dodaje nic od siebie czego nie można powiedzieć o prostowniku lampowym) - tak wiem, że mamy kondensatory filtrujące
.
A czy to będzie poprawa rozdzielczości?
A co to jest rozdzielczość (taka analogia do obrazu!?)

Bardziej chyba chodzi o różnice spowodowane użyciem różnego rodzaju prostownika, lampowy będzie mniej podatny na chwilowe zakłócenia (półprzewodniki są szybsze i zakłócenia będą lepiej dostarczone do wyjścia prostownika, z drugiej strony przykł. mostek Greatza nie dodaje nic od siebie czego nie można powiedzieć o prostowniku lampowym) - tak wiem, że mamy kondensatory filtrujące

A czy to będzie poprawa rozdzielczości?
A co to jest rozdzielczość (taka analogia do obrazu!?)