O projekcie już kiedyś wspominałem w innym temacie. Chodzi o zamontowanie w obudowie starego telefonu RWT elektroniki, która pozwoli na wykonywanie połączeń przez sieć GSM. Używam w tym celu mikrosterownika oraz gotowego modułu/modemu GSM (Motorola D15). Większa część pracy jest już za mną. Mikrosterownik prawidłowo odczytuje numery wprowadzane za pomocą tarczy oraz kontroluje pracę modemu. Mogę nawiązywać i odbierać połączenia. Działa także elektromechaniczny dzwonek.
W tej chwili do zrobienia pozostało jeszcze:
1) Podłączenie mikrofonu i słuchawki
2) Zastąpienie zasilania z zasilacza i stabilizatora 5V akumulatorkiem 3,6V wraz z układem ładowania
3) Wytrawienie ładnej płytki i zamontowanie wszystkiego wnętrzu obudowy.
Zapytać chciałem o pierwszy punkt.
Oryginalny mikrofon węglowy z kilku powodów zastąpiłem mikrofonem elektretowym. Słuchawka jednak pozostała oryginalna - wkładka W66. Nota modułu GSM podaje następujące dane wejścia/wyjścia audio:
Jakie układy wzmacniaczy powinienem zastosować? Pewien elektronik, który kiedyś zajmował się tematem podobnych modułów GSM polecił mi wstawienie wtórnika emiterowego za mikrofonem.The requirements from the drivers and audio devices are the follow:
Microphone impedance: Typical 700Ω
S/N ratio Minimum 35dB
Gain from headset to D15 (A2) 45 – 49 dB
Frequency response -11 to +1 dB 300 to 3400Hz. (including microphone)
D15 input impedance 10KΩ
TX Distortion Maximum 5%.
Speakerphone Load 25 to 39 ohm
S/N Minimum 35dB
Gain from D15 to Headset (A1) -13 to –9 dB
Frequency response -10 to +1 dB 300 to 3400Hz. (including SPKR)
D15 output impedance <1KΩ
Distortion Maximum 5%.