Podłączenie tremolo
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Danilewicz
- 375...499 postów
Re: Podłączenie tremolo
Seler - nie sądzę, ponieważ wpadłem na to mierząc napięcie na Rk - nagle zaczęło działać. Gdy odłączyłem miernik - przestało. Painlust - wielkie dzięki, dokładnie tak, jak napisałeś - wtórne uzwojenie Tg nie było umasione 

Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
Jak nie było umasione to chyba nie powinien działać presence...
To nie jest kwestia co kto sobie sądzi, 5M równolegle do 4k to będzie zawsze 4k, może docisnąłeś sondą, albo masz miernik z niską rezystancją wew.Danilewicz pisze:Seler - nie sądzę, ponieważ wpadłem na to mierząc napięcie na Rk - nagle zaczęło działać. Gdy odłączyłem miernik - przestało.
Ostatnio zmieniony wt, 29 stycznia 2013, 20:26 przez seler, łącznie zmieniany 1 raz.
- Danilewicz
- 375...499 postów
Mimo, że wtórne nie było umasione, to działał bez problemu.
Edit: Miernik ma rezystancję wewnętrzną 20M. Zaraz spróbuję ten rezystor odlutować.
Edit: Ok, miałeś rację. Odlutowałem rezystor i dalej działa. W każdym razie wielkie dzięki za pomoc
Edit: Miernik ma rezystancję wewnętrzną 20M. Zaraz spróbuję ten rezystor odlutować.
Edit: Ok, miałeś rację. Odlutowałem rezystor i dalej działa. W każdym razie wielkie dzięki za pomoc

Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
Szan. Kolego, apeluję, aby Kolega jeszcze raz zweryfikował WSZYSTKO, a w szczególności wartości poszczególnych elementów i to, do czego są przylutowane. Pech chce, że układ, który kolega "obrabia", jest w rzeczywistości niezwykle prosty. Nie należy więc spodziewać się jakiegoś egzotycznego "baboka", a jedynie trywialny błąd, jak na razie nie za bardzo (wiele na to wskazuje) przez Szan. Kolegę uświadamiany. Proszę sprawdzić napisy/kody na rezystorach i pomierzyć je omomierzem, to samo z kondensatorami. Także lampy - jeśli Kolega ma dodatkowe - podmienić, przy CAŁKOWITEJ PEWNOŚCI, co do elementów biernych. Na przeciwległym biegunie problemu, z którym Kolega się boryka, jest uruchomienie od pierwszego strzału wielokanałowego wzmacniacza z całą masą "bajerów" - to też jest możliwe. Jestem nieomal pewien (czekam z niecierpliwością), że to "drobny pypeć", i że Kolega ujawni, cóż takiego było powodem kłopotów. Jak napisał Kol. Seler, dodanie równolegle 4M do 4k, w przypadku gdy 4k jest "sprawny", w tym akurat miejscu niczego nie zmienia, ergo - ten 4k to kit, jak i/lub 4M, to kit. Kolejnym cudem jest działanie Presence, przy nie umasionym, jednym końcu trafa wyjściowego - owszem, działało Koledze, ale "w trybie odwróconym", bo brak tu rzeczywistego ujemnego sprzężenia zwrotnego. Jeśli Kolega tego nie wie, to dodam, że podłączenie jednego z dwóch przewodów głośnikowych musi być właściwe - w jednym będzie Kolega miał pożądane UJEMNE sprzężenie zwrotne (w oparciu o które działa Presence), przy odwrotnym zaś podłączeniu sprzężenie stanie się DODATNIE, i końcówka zacznie się wzbudzać, generując najczęściej b. głośny pisk (będzie go słychać oczywiście przy podłączonym głośniku, choć bez głośnika, a jedynie obciążeniu wyjścia odpowiednim rezystorem możliwe jest "usłyszenie rdzenia"). O czym wspomniał pośrednio Kol. Painlust.
Ostatnio zmieniony wt, 29 stycznia 2013, 21:04 przez o-----c, łącznie zmieniany 2 razy.
- Danilewicz
- 375...499 postów
Już napisałem, że problem z tremolo został rozwiązany - rzeczywiście złe połączenie z masą. Presence także już działa i jest podłączone do odpowiedniej strony Tg 

Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
- czy mam rozumieć, że wszystko u Kolegi już działa? Mogę składać gratulacje?Danilewicz pisze:Już napisałem, że problem z tremolo został rozwiązany - rzeczywiście złe połączenie z masą. (...)
- Danilewicz
- 375...499 postów
Jak na razie tak, aczkolwiek aktualnie to tylko tremolo, inwerter i końcówka.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
Bravo! Bravo! (vecchio amico mio colonnello Hans Landa delle SS) 

- Danilewicz
- 375...499 postów
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
A 'Inglorious Basterds' widzial? 

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- Danilewicz
- 375...499 postów
Ano widziałem, z tym, że dość dawno.
Edit: Za szybko się pochwaliłem, że wszystko działa :/ Zrobiłem dopalacz na EF86 i chciałem go sprawdzić, ale któraś część wzmacniacza zaczęła się dziwnie wzbudzać. Nie ważne, czy booster jest podłączony, czy nie wzbudzenia się pojawiają (chociaż nie zawsze). Nie jest to typowy pisk, tylko dziwne "pierdzenie". Co może być przyczyną? Mogę ten dźwięk nagrać
Edit: Za szybko się pochwaliłem, że wszystko działa :/ Zrobiłem dopalacz na EF86 i chciałem go sprawdzić, ale któraś część wzmacniacza zaczęła się dziwnie wzbudzać. Nie ważne, czy booster jest podłączony, czy nie wzbudzenia się pojawiają (chociaż nie zawsze). Nie jest to typowy pisk, tylko dziwne "pierdzenie". Co może być przyczyną? Mogę ten dźwięk nagrać
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
- Danilewicz
- 375...499 postów
Wrzucam filmik z owym "pierdzeniem":
http://w991.wrzuta.pl/film/6y4KHOpvUgM/wzmak
http://w991.wrzuta.pl/film/6y4KHOpvUgM/wzmak
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz