Wzmacniacz PW-3015 Prąd spoczynkowy

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kerm
50...74 posty
50...74 posty

Wzmacniacz PW-3015 Prąd spoczynkowy

Post autor: kerm »

Mam mały problem, gdzieś wyczytałem, że wystarczy wpiąć amperomierz w miejsce bezpiecznika z końcówki mocy i odczytać wartość prądu spoczynkowego. Tak więc zrobiłem, wypiłem jeden z bezpieczników i wpoiłem tam amperomierz i ukazała mi się wartość 11mA chciałem ustawić najpierw 15 mA, ale kręcąc potencjometrem T150 i zarówno T250 ta wartość nie zmieniała się wróciłem do poprzedniego stanu. Mam pytanie czy w takie sposób ustawie prą spoczynkowy czy to totalna bzdura może to nie te bezpieczniki ? Czy to może świadczyć o tym że potencjometry o prądu są zepsute ? Jeżeli całkiem źle to robię czy mógłby mi ktoś jak całkowitemu laikowi wyjaśnić jak ustawić ten prąd spoczynkowy w tym wzmacniacz najlepiej na tym zdjęciu co załączyłem tzn. mniej więcej co mam gdzie podłączyć.
Dodam że na drugim bezpieczniku miałem wartość 14,2 mA.
Jeżeli dział nie pasuje to z góry sorry.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Wzmacniacz PW-3015 Prąd spoczynkowy

Post autor: Zibi »

Awatar użytkownika
Liliana
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Liliana »

kerm pisze:wypiłem jeden z bezpieczników i wpoiłem tam amperomierz
:mrgreen:
"Sukces polega na przechodzeniu od porażki do porażki bez utraty entuzjazmu." (Winston Churchill)
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

:arrow: kerm
Prądy spoczynkowe wzmacniaczy mocy zawsze powinno się mierzyć metodą pośrednią, czyli przez pomiar spadków napięć stałych na rezystorach emiterowych stopnia końcowego. Pomiar należy wykonywać bez wysterowania wzmacniacza i zawsze z odłączonymi głośnikami. Głośniki odłącza się z powodu występowania na wyjściu wzmacniacza niewielkiej składowej stałej napięcia, która w przypadku PW-3015 może osiągać nawet +/- 100 mV, co pociągać będzie za sobą przepływ prądu stałego o wartości do +/- 16 mA przez głośniki (ten właśnie prąd mierzyłeś na stykach gniazd bezpiecznikowych). Jednocześnie przepływ niewielkiego prądu przez głośniki zmienia wartości prądów tranzystorów - prąd spoczynkowy jednego z nich maleje, a drugiego rośnie. W przypadku tego wzmacniacza spadek napięcia na rezystorach emiterowych (0,47 Ω) powinien wynosić 9...12 mV, co oznacza przepływ prze nie prądu spoczynkowego o wartości od ok. 20 do 25 mA (powinien być jednakowy w obu kanałach).

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ODPOWIEDZ