Podłączenie tremolo

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Re: Podłączenie tremolo

Post autor: Danilewicz »

Link do schematu:
http://w348.wrzuta.pl/obraz/472rSZxx5zD/trem
Gdyby to był zwykły stopień wzmacniający, to pewnie dałbym sobie radę, ale tremolo robię pierwszy raz. Spróbuję posprawdzać wszystkie elementy i napiszę, czy są ok. Nie wiem tylko, jakie napięcia mają być w poszczególnych punktach.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
o-----c

Post autor: o-----c »

A jaki Szan. Kolega ma miernik?

Może warto by sprawdzić - przy pewności, co do wymienionych przeze mnie wcześniej kwestii - czy same lampy mocy, a ściślej - ich siatki sterujące, nie "ciągną prądu". To mogło by tłumaczyć spadek ujemnego napięcia "biasu" przy zwiększaniu rezystancji biorącej udział w polaryzowaniu lamp mocy (obrót potencjometru Depth). Zakładam, że kondensatory z anody i katody koncertiny, kondensator dochodzący do "lewego" terminala pot. Depth oraz kondensator dochodzący do suwaka tego potencjometru, są absolutnie bez zarzutu.
seler
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: seler »

Zmierz wszystkie napięcia i nanieś na wykres, porównam ze swoim złożonym wg. tego schematu.
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Właśnie miałem zaczynać mierzenie wszystkich napięć, ale naszła mnie pewna wątpliwość. Totalnie amatorskie pytanie: -Us1 powinno się mierzyć na potencjometrze od ustawiania biasu, czy na samych siatkach?
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
o-----c

Można mierzyć i tu, i tu. Warunkiem jest posiadanie woltomierza o odpowiednio dużej rezystancji wewnętrznej, minimum 1Mom/V. Dobre mierniki cyfrowe mogą mieć dziesiątki megaomów - wtedy nie ma problemu. Podstawą jest jednak pomiar napięcia "na dole" (ich punkt wspólny) rezystorów upływowych siatek sterujących. Wówczas rezystancja wejściowa miernika nie odgrywa istotnej roli. Więc jeśli Szan.Kol. posiada miernik wysokooporowy, to niech zmierzy Szan. Kol. w tych dwóch miejscach i się pochwali.
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Znalazłem błąd - Rk i Ck nie były podłączone do masy, ale podłączenie ich nic nie zmieniło. Wrzucam schemat z zaznaczonymi punktami (z rozpędu punkty E i F zaznaczyłem w tym samym miejscu).
http://w224.wrzuta.pl/obraz/6n5XyqWfkjR/tremolo
Napięcia:
A = 0V
B = 0V
C = 1,5V
D = 0V
E = 200V
G = 300V
H = -20V
I = 0V
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
o-----c

Na razie OK. Co dalej? Jakie napięcia są w innych punktach? Jak i czy zmienia się napięcie bezpośrednio na siatkach sterujących w funkcji obrotu pot. Depth? Czy da się zmierzyć jakieś napięcie stałe, odkładające się ewentualnie na rezystorach upływowych siatek sterujących lamp mocy?
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Napięcie biasu: -20V
-Us1: minimalnie ponad -9V
Podczas obrotu pot. depth -Us1 zmienia się. im bliżej środka tym wyższe napięcie. Na minimum i maksimum jest praktycznie takie samo. Zmiana nie jest skokowa, więc raczej wykluczam uszkodzenie potencjometru. Nie wiem czy -Us1 jest dobrze zmierzone, ponieważ korzystam ze starego miernika UM-3a. W jakich punktach jeszcze mam zmierzyć napięcia?
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
o-----c

Niedobrze, UM-3a ma zaledwie 5komów/V. Pomiar napięcia na S1 jest więc zafałszowany. Co do kwestii największej zmiany napięcia na środku ścieżki - dioda 4007 podaje minus na lewą końcówkę potencjometru, stąd taki efekt. Proponuję ją odłączyć chwilowo, dowolnym końcem i zobaczyć jaki będzie efekt w funkcji obrotu potencjometru. Proponuje sprawdzić jeszcze tak - wyjąć lampy mocy i dokonać analogicznych pomiarów na potencjometrze oraz obydwu końcach rezystorów siatkowych. Wydaje mi się, że kolega nie będzie miał wyjścia - trzeba nabyć choćby i najtańszy miernik M830B http://sklep.avt.pl/p/pl/485568/miernik ... +unit.html
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Po odlutowaniu diody potencjometr depth zachowuje się tak samo jak potencjometr biasu.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
o-----c

Dokładnie tego się spodziewałem. To teraz pomiar bez lamp mocy.
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

To samo, bez zmian. Poza tym za każdym razem sprawdzałem najpierw bez załączonego anodowego, potem z załączonym.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
o-----c

Rozumiem, że przy wyjętych lampach mocy (!) przy pokręcaniu pot. Depth, napięcie na jego suwaku zachowuje się tak samo jak z lampami włożonymi?
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Dokładnie tak. Bez względu na to, czy anodowe jest załączone, czy nie.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
o-----c

Należy tedy prześledzić, gdzie dokładnie "dochodzą" rezystory siatkowe. Przyznam, że Szan. Koledze udało się osiągnąć klasyczną lampową magię ;-)
Ponawiam - bez wysokooporowego miernika może być Koledze ciężko :-)
ODPOWIEDZ