Sonda wtórnikowa do PFL-23

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Sonda wtórnikowa do PFL-23

Post autor: AZ12 »

Witam

Chciałbym zbudować prostą sondę wtórnikową w. cz. do częstościomierza typu PFL-23, jednak na wejściu tego przyrządu znajdują się kondensatory odcinające składową stałą. Nie posiadam jednak tranzystora BF245, czy mogę zatem użyć dwubramkowego mosfeta typu BF966?.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Sonda wtórnikowa do PFL-23

Post autor: Romekd »

Witam.
Możesz użyć Mosfeta dwubramkowego. Rezultaty mogą być nawet lepsze niż z fetem BF245. Wiele lat temu taką aktywną sondę wtórnikową zaprojektował i przetestował jeden z użytkowników naszego Forum (macska; niestety w wyniku nieporozumień odszedł z "Triody" :( ). Do tej pory używam jego sondy, w której na wejściu pracuje BF996.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

AZ12 pisze:Witam

Chciałbym zbudować prostą sondę wtórnikową w. cz. do częstościomierza typu PFL-23, jednak na wejściu tego przyrządu znajdują się kondensatory odcinające składową stałą. Nie posiadam jednak tranzystora BF245, czy mogę zatem użyć dwubramkowego mosfeta typu BF966?.
Jeśli koniecznie chcesz, to poszukam... kilka szt BF 245 powinienem gdzieś mieć.....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dzisiaj zbudowałem sondę na BF245B, rezystor źrodłowy 470R, rezystor bramkowy 2,2M, sonda działa doskonale. Tranzystor udało mi się kupić w Tczewie.
anjlena
1 post
1 post

Post autor: anjlena »

tak można użyć MOSFET BF966 zastępcę BF245 ...
:) 8)
adward
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

BF966 wymaga niestety użycia płytki drukowanej, choćby najprostszej.

Mam zamiar do tej sondy dodać rezystor szeregowy 20M zwierany przełącznikiem w celu możliwości pomiaru napięć heterodyny w układach lampowych.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam,
AZ12 pisze:BF966 wymaga niestety użycia płytki drukowanej, choćby najprostszej.
BF996S, o którym wcześniej pisałem, montowany w miniaturowej obudowie SMD (SOT143) faktycznie ciężko jest użyć w układzie wykonanym "w pająku". Natomiast starszy BF966S (mający niemal identyczne parametry co BF996S) wykonany jest w stosunkowo dużej obudowie TO-50 i bez problemu da się go wykorzystać bez płytki drukowanej.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Mam częstościomierz KZ2026A-2 i aktywną sondę do niego własnej roboty. Potrzeba zmusiła mnie do zrobienia naprędce czegoś co nie rozstrajając układu pozwoli policzyć sygnały o małych poziomach. Wyszło coś takiego:
DSCN0092.jpg
DSCN0093.jpg
DSCN0094.jpg
DSCN0096.jpg
Tranzystory to BF256 i BF495 – bo takie akurat wpadły mi w ręce. Obudowa to kawałek rurki z anteny teleskopowej i pasujący do niej kawałek wałka teflonowego. Materiały łatwe w obróbce.
Z wałka prostymi narzędziami zrobiłem „dłubankę” a w niej montaż przestrzenny. - tak jest poprawnie dla tego typu zastosowań. Zbędne są jakieś tam PCB! Tak łatwiej jest osiągnąć szerokie pasmo i miniaturową zwartą konstrukcję.
Zasilanie odbywa się po kablu. W częstościomierzu przerobiłem do tego celu wejście B.
Sonda pozwala na pomiar sygnałów o poziomie od około 10 mV w paśmie do 80 Mhz. Jej pojemność wejściowa (określona metodą techniczną) wynosi około 5 pF.
Dodatkowy kondensator (0,5 pF) nakręcany na czubek sondy wraz z jej pojemnością wejściową tworzą dzielnik napięciowy 1:10. Jednocześnie pojemność wejściowa całości nie jest większa od 0,5 pF !!! A jak wygląda impedancja wejściowa to chyba nie trzeba rozjaśniać.
By móc dopinać się do obwodów anodowych ten nakręcany kondensator powinien mieć wysokie napięcie przebicia. Bramkę tranzystora polowego dobrze jest zabezpieczyć diodami gdy stosuje się tranzystor bez takiego zabezpieczenia (w strukturze).
Nie celowe jest stosowanie dzielników oporowych i jeszcze do tego z przełączaniem. W warunkach amatorskich łatwiej jest wykonać prezentowaną konstrukcję. Można osiągnąć w ten sposób zamierzone parametry i funkcjonalność.
Dodatkowe nasadki to wydłubane nitonakrętki lub gwintowane mosiężne tulejki z plastikowych obudów i do nich dolutowane „akcesoria”.
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

Bardzo fajne rozwiązanie - proste i funkcjonalne. Brawa za prostą i możliwą do powtórzenia konstrukcję mechaniczną. Dla mnie zawsze największą męką jest kombinowanie takich szczegółów i właśnie ostatnio knułem jak wykonać praktycznie obudowę sondy detekcyjnej, a tu zobaczyłem kilka rozwiązań jak na zawołanie.
Przed chwilą w pijanym widzie napisałem głupoty o dzielniku pojemnościowym, ale na szczęście jest "edit".
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Ja wykonałem sondę do częstościomierza i nie ma potrzeby w kalibracji jej wsp. wzmocnienia czy też dzielnika. Orientacyjna wartość max. napięcia dołączonego do jej wejścia jest tu istotna.
W tym zastosowaniu ważniejszym parametrem jest jej pojemność wejściowa.
Dołączenie sondy do badanego obwodu może spowodować rozstrojenie obwodu rezonansowego.
Dopięta do układu może swoją pojemnością spowodować zmianę warunków pracy tego układu i np. zerwanie drgań oscylatora.
Wcześniej napisałem, że : „Jej pojemność wejściowa (określona metodą techniczną) wynosi około 5 pF.” - i wraz z dołączonym kondensatorem 0,5 pF tworzy ona dzielnik pojemnościowy około 1:10 – taka dokładność mi wystarczy.
Dla mnie najważniejszym celem było osiągnięcie jak najmniejszej pojemności, którą przy pomiarach wtrąca się do badanego układu.

PS. Kolego Tradytorze – ponoć niewielka ilość elementu baśniowego wprowadzona do organizmu rozjaśnia umysł!
ODPOWIEDZ