Podłączenie tremolo

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

Re: Podłączenie tremolo

Post autor: schizwania »

Danilewicz pisze:Dzięki, ale raczej nie skorzystam ;) Nie za bardzo przepadam za półprzewodnikami w lampowcach.
Krzem "dotyka" tylko sterowania...od strony audio czyste to jak "OptoFender" ;)
Przypomina mi się też ta ciekawostka
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Danilewicz »

Witam ponownie.
Jestem w trakcie robienia wspomnianego wzmacniacza. Końcówka i odwracacz fazy działają bez zarzutu, ale z tremolo jest coś nie tak. Korzystam z tego schematu:
download/file.php?id=41794
Na schemacie jest błąd, mianowicie siatka nie powinna się stykać z katodą - o tym wiem.
Wzmacniacz zachowuje się tak, jakby tego tremolo w ogóle nie było, ktoś wie, co może być tego powodem? Jedyne co mogę sprawdzić, to napięcia, ale nie wiem jakie powinny być. Niestety, nie mam oscyloskopu. I jeszcze jedno pytanie. Kiedy tremolo jest włączone? Kiedy przełącznik jest załączony, czy wyłączony?
Edit:
Po tym, jak zauważyłem, że anody lamp końcowych są trochę za bardzo czerwone, zacząłem sprawdzać napięcia we wzmacniaczu. Okazało się, że potencjometr Intensity (Depth) zmienia punkt pracy lampy!!! -Us1 zmienia się nawet o 5V.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
o-----c

Post autor: o-----c »

Generator działa przy rozwartym włączniku. Co do pomiarów - jeśli masz miernik wskazówkowy o odpowiednio dużym oporze wewnętrznym, ustawiony na zakres np.10VAC, podłączony do skrajnych zacisków potencjometru (tego pod diodą), powinieneś zaobserwować wychylenia wskazówki. Pewnie i na zakresie DC będziesz to widział "wokół" zera. Ruchy ułamkowo - kilkuhercowe. W przypadku miernika cyfrowego jedynie odpowiednio szybki bargraf pozwala zaobserwować wolnozmienne przebiegi. Jeśli potencjometr Depth zmienia Ci punkt pracy (?), to znaczy, że na jego skrajnych zaciskach występuje różnica potencjału napięcia stałego. Sprawdź czy i skąd się to bierze, bo czegoś takiego nie powinno być.
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Istnieje możliwość, że to przez uwalony potencjometr. Dziwne, bo kupiłem nowy. Jak tylko kupię Kontakt pr to go przesmaruję. Jeśli nic nie da, to wymienię na nowy i napiszę co i jak.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
o-----c

Mam wrażenie, że to coś innego. Skoro "zmieniasz bias" tym potencjometrem, to może oznaczać, że jego "lewa" końcówka jest albo na potencjale masy albo (co gorsza) na dodatnim(!) potencjale względem masy, niesłusznie otrzymanym z anody triody generatora. Zbadaj Waść denata.
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Nie mówię, że układ jest ok, ale potencjometr też jest uwalony, a bez niego nic nie sprawdzę. Najpóźniej w poniedziałek się z nim uporam i będę szukał dalej.
Edit:
Co do podłączenia potencjometru:
Patrząc od lewej pin 1 - przewód do kondensatorów 122n i 15n. Pin 2 - do siatek lamp mocy (przez rezystory oczywiście), kondensator 47n do masy. Pin 3 - -Us1 od potencjometru biasu. Pomiędzy pinem 1 i 3 dioda wlutowana katodą do pinu 3. Przewód do siatek lamp mocy jest ekranowany. Dorzucam zdjęcie, to ten potencjometr pośrodku.
http://w267.wrzuta.pl/obraz/35xzTr2ma2f/trem
Przepraszam za jakość, ale mam dość słabe oświetlenie :/
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
seler
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: seler »

C14 - 22n.
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Kolejny błąd w schemacie? Czy to może być przyczyną usterki?
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
seler
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: seler »

Raczej nie.
Sprawdź potencjometr czy nie ma przerw podczas obrotu.. czerwone anody sugerowałyby, że siatki w ogóle nie dostają ujemnego napięcia. BTW jaki masz ustawiony prąd spoczynkowy? Schemat kocówki można gdzieś zobaczyć?
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Końcówka jest taka sama jak na schemacie z tremolo, a problem w tym, że suwak potencjometru nie styka w dwóch miejscach. Jak uruchamiam wzmacniacz to najpierw bez anodowego ustawiam tak, żeby było ok.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Danilewicz pisze:suwak potencjometru nie styka w dwóch miejscach
:shock: :roll:
Danilewicz pisze:Jak uruchamiam wzmacniacz to najpierw bez anodowego ustawiam tak, żeby było ok.
Szczerze? To w sumie najwazniejszy punkt z punktu widzenia lamp wyjsciowych -- jak dostaja 0V na siatke to nie dziwie sie, ze sie 'czerwienia'. Z polaryzacja nie ma co igrac -- zmien potencjometr na taki, co kontaktuje.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Wiem, ale najpierw spróbuję go przesmarować kontaktem pr, bo może przez przypadek kalafonią kapnąłem, czy coś.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Danilewicz pisze:Wiem, ale najpierw spróbuję go przesmarować kontaktem pr, bo może przez przypadek kalafonią kapnąłem, czy coś.
Jak juz pisalem -- ten potencjometr musi miec pewny kontakt. Kropka. Jak to osiagniesz -- w to juz nie wnikam.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Z lekkim opóźnieniem, ale udało mi się przeczyścić ten potencjometr. Dalej jest problem :/ Sprawdziłem -Us1 i niby wszystko ok, nie ma przerw w potencjometrze, ale napięcie z -25 wzrasta do -10 kiedy potencjometr jest mniej więcej w środkowym położeniu. Co może być tego powodem?
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
o-----c

Z całym szacunkiem, ale mam wrażenie, że Szan. Kol. podchodzi do tematu tak trochę "na macanta". Może się mylę. Sugeruję jednak, aby Szan. Kol. definitywnie posprawdzał wszystkie wartości elementów biernych, wszystkie napięcia w punktach charakterystycznych, wszystkie elementy bierne co do ich 100% sprawności, i miał 100% pewność, co do poprawności montażu. Wtedy warto zdać sprawozdanie. Inaczej będzie to neverendingstory - trafimy lub nie trafimy z podpowiedzią. Jeśli zaś chodzi o ostatnią Szan. Kolegi informację, to spadek napięcia "biasu" przy "włączaniu" rezystancji ścieżki potencjometru Depth może być objawem "upływności" w którymś punkcie tej plątaniny kabelków. Aktualnie, załącznik ze schematem nie chce mi się ładować. Może Szan. Kol. podać nowy, działający link? Czyżby Szan. Admin nałożył bana? ;-)
ODPOWIEDZ