Mam taką fajną lampkę- znalazłem na wsi w szufladzie. Nie mogę znaleźć o niej wielu info więc proszę o nie Was- co prawda jest ona chyba spalona, bo grzechocze w środku maleńka okruszynka, ale spodobał mi się jej wygląd .
Do czego można taką(sprawną) wykorzystać? Oczywiście myślę tu o jakiś amatorskich wykorzystaniach... Bo tak w fabrycznych urządzeniach to jest taka w Ametyście, to wiem, bo tam w w/w wsi jest taki, i ona zapewne w nim siedziała.
Pozdrawiam!
Heh. Sorki, mój błąd. Mógł to chociaż pogrubić .
Cóż, tak czy siak, oprócz fajnego wyglądu to nie ma jak jej wykorzystać. Kilkanaśnie kilowoltów anodowego a tylko 0,18ampera na wyjściu czyni ją praktycznie bezużyteczną. No, chyba, że jak napisał kol. isophon, ktoś chce budować kineskopowy TV.
Hej, a to możliwe, że ona jest sprawna? Bo patrząc na Alle na NOS-y też są metalizowane w jednym miejscu. Możliwe, aby ta kuleczka latająca w środku(wygląda na produkt uboczny, defekt produkcyjny) nie powodowała niesprawności lampy? Wyjaśniałoby to też, czemu była w pudełeczku...
A ja miałbym wtedy NOSa, choć właściwie nie do użycia...
Chociaż... Na pewno nie da się iluśtam tych lampek w poł. szeregowym wykorzystać?